Afvallen | In een dag 2kg aankomen, kan dat eigenlijk wel?

Brightmorningdew Body 22 Comments

” Ik heb gisteren gezondigd en nu ben ik twee kilo aangekomen! Nu kan ik weer helemaal opnieuw beginnen…” Dit is wat vaak door je hoofd schiet als je na een leuk feestje of een leuk diner op de weegschaal stapt. Die extra kilo’s zorgen dan vaak voor een “het is nu toch allemaal verpest” gedachte en daar spoelt dan je laatste beetje motivatie zo door het putje.

Maar kan dit eigenlijk wel?

Nee dat kan niet, of nou bijna niet!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat kan dus niet … of in ieder geval niet zomaar. Om 2 kilo aan te komen moet je namelijk 18000 calorieën te veel eten. Dat betekent dus 18000 calorieën bovenop je dagtotaal. Nu denk je misschien dat je dat met een reep chocolade en een zak chips wel haalt, maar vaak zit je dan pas op 1000 calorieën extra.

Hoe kom ik aan die 18000 calorieën vraag jij je af? Nou een kilogram vet correspondeert met 9000 calorieën en dat keer twee is natuurlijk 18000 ;)!

18000 calorieën is natuurlijk nog ontzettend abstract, als ik het zo lees voelt het alsof ik dat zomaar in een dag weleens heb gegeten. Dus om dit aantal even te relativeren, 18000 calorieën is:

 • 32 Big Mac’s

of

 • 163 glazen bier

of

 • 180 glazen witte wijn

of

 • 74 kroketten

Nu je dit gelezen hebt, denk je dan nog steeds dat je echt 2 kilo in vet bent aangekomen? Dan moet je ongeveer 28 uur hardlopen om het er weer af te sporten ;)!

Maar als het geen vet is wat is het dan wel?

Dat is een legitieme vraag, want ook al is het geen vet je ziet het toch op de weegschaal. En het duurt soms ook eventjes voordat dat getal weer naar beneden is gezakt.

Vocht is vaak de grote boosdoener. Veel ongezond voedsel bevat veel zout en zetmeel en dit zorgt er weer voor dat je meer vocht gaat vasthouden ( Carb face anyone?). De oplossing? Veel water en groene thee drinken helpt met het afdrijven van het vocht. Wel in de buurt van een toilet blijven!

Een andere oorzaak ligt in je darmen (letterlijk), het duurt namelijk ook nog wel even voordat je lichaam al dat eten heeft verwerkt. En tot dat al die snacks je lichaam uit zijn ligt het dus een beetje in je darm te wachten tot het tijd is om het lichaam te verlaten. De “echte” schade van een feestje zie je dan ook na ongeveer een week. Dan hebben al die snacks vaak hun natuurlijke weg naar buiten gevonden.

Mijn advies is dan ook om na een grote cheat de weegschaal gewoon even te laten voor wat hij is! En mocht je je nieuwsgierigheid toch niet weten te bedwingen probeer het dan te relativeren met de kennis die je nu hebt.

Laten jullie je motivatie beïnvloeden door de weegschaal?

 

 

 

 

 

Brightmorningdew

Comments 22

  1. Post
   Author

   Haha ja he! maar als je 2 weken lang 2x per week 7 kilometer loopt zit je er al aan, dat klinkt al weer minder heftig.

   1. Dat klopt niet helemaal geloof ik: 2 weken lang 2x per week hardlopen is dus 4x hardlopen. Die 4x loop je iedere keer 7 kilometer, dus in totaal heb je 28 km hardgelopen. Maar je loopt niet 1 km/u, haha! Dus dan zit je op ongeveer 3 à 4 uur.

    1. Post
     Author

     helemaal gelijk haha! Ik dacht ineens 28 kilometers in plaats van uur, foutje bedankt voor het corrigeren ;)!

 1. Ik ben het met je eens! Na een weekend zondigen ga ik ook echt niet op de weegschaal.
  En er zijn ook bepaalde dagen van de maand dat ik zwaarder ben, zo vlak voor mijn menstruatie bijvoorbeeld.

 2. Ik stond vroeger heel vaak op de weegschaal en ik merkte dat ik zo vaak schommelde dat en dit tegen mij werkte…Nu sta ik er minder vaak op en probeer aan de hand van kleding de schade te bepalen of in ieder op te letten als die ene broek strakker gaat zitten 😉

 3. Ik sta echt bijna nooit op de wegschaal. Die geeft vaak ook zo een vertekend beeld! Vind het wel belangrijk dat je dit hebt neergeschreven want heel veel mensen denk dat ze van één keer een Big Mac te eten meteen zoveel aankomen. Met mate kan bijna alles! xx Naomi in Wonderland

 4. woow als ik het zo lees, valt het nog best wel mee.. en het kan inderdaad ook gewoon vocht zijn. Ik merk dat de weegschaal echt een boosdoener is voor mijn gemoedstoestand. Zeker als ik onzeker ben en slecht in mijn vel zit… Kleding en de maten opmeten is een betere methode al wil ik hier helemaal niet teveel mee bezig zijn. Gewoon lekker in mijn vel zitten en af en toe genieten van iets lekkers.

 5. Ik ben denk ik een van de weinige vrouwen die nooit op de weegschaal stapt. Sterker nog; we hebben er niet eens een in huis. Ik vind het vooral belangrijk dat wat ik zie er goed uit ziet. En dat ik lekker in mijn vel zit natuurlijk.

 6. Haha leuk artikel. Ik hoor dit zovaak he, van oh ik ben 2 kilo aangekomen na het weekend enzo. Kan gewoon bijna niet! Daarom is het echt niet goed om jezelf iedere dag te wegen. Ik weeg mezelf eigenlijk bijna nooit! Zoals Svenja ook zegt, als je maar lekker in je vel zit. Dat is het belangrijkst.

 7. Goed artikel! Daar had ik nog nooit over nagedacht, dit geeft je toch wel een beter gevoel haha! Inderdaad een leuke blog die je hebt 🙂

  1. Post
   Author
 8. Leuke artikelen, maar dt-fouten kunnen echt niet, sorry. Werkwoordspelling bestaat uit vaste regels en heeft weinig te maken met taaluitzonderingen o.i.d.

  1. Post
   Author

   Bedankt voor de feedback! Ik probeer er altijd op te letten en het na te lezen. Heb helaas niemand in mijn omgeving die tijd heeft om het na te lopen dus het blijft bij goed nadenken en werken met de feedback van lezers 🙂

 9. I just want to mention I am new to blogging and seriously loved you’re website. Most likely I’m planning to bookmark your website . You really come with good article content. Regards for sharing with us your website page.

 10. hahaha mijn antwoord weet je ondertussen, voor mij allemaal oud nieuws, en wat veel vrouwen ook nog niet weten, als zij in de tijd van de maand zitten, dan hoeft eten en zout of zetmeel niet eens de reden te zijn, maar je menstruatie, ja ik ben er zo eentje, je kunt elke maand rond de periode in de maand, 2 tot 5 kg aankomen in een dag, dankzij vocht wat je vast houdt van je menstruatie, veel vrouwen hebben dit, en ik val helaas vaak onder diegenen tot 4 kg, hahahaha

  Dus ik heb niet eens een weegschaal, ik merk het wel aan mijn broeken, en de fibromyalgie werkt ook niet echt mee in mijn plaatje 😉

  X

 11. Nee dat doe ik dus niet, want het kan wel, maar gelukkig vertel je al over het vocht, iemand met fibromyalgie kan elke dag 2 kg zwaarder wegen aan het einde van de dag en op de slankclub in de eighties leerde ik al, en daar bleek ik dus onder te vallen, zelfs toen ik voor toen op mijn streefgewicht was, dat ik tussen de 2 en 5 kg aankom als ik in de menstruatie periode zit, dit geldt voor elke vrouw bijna…. er zijn uitzonderingen maar ik weet uit ervaring dat van toen elke vrouw op de club het had en heeft.

  Daarom ben ik ook tegen de weegschaal en ga ik voor meten met de meetlint 😉

  X

Laat mij weten wat jij vindt!