Snoepen en een gezonde levensstijl

Brightmorningdew Body 1 Comment

Een beetje honger hoort bij afvallen en snacks zijn sowieso uitgesloten. De gemiddelde persoon die “op dieet gaat” doet dat met deze gedachten. Maar in hoeverre is dat waar?

“Snoepen en drinken is niet echt gezond”

Laten we vooropstellen dat snoepen, snacken en alcohol drinken niet echt de meest verstandige opties zijn. Dus als je puur naar een gezonde levensstijl kijkt dan is het onverstandig om deze producten regelmatig terug te laten komen in je voedingspatroon.

Maar moet je ze dan maar helemaal verbannen?

Als je aan een kortdurend dieet doet is het natuurlijk makkelijk om producten te verbannen. Maar wanneer je je levensstijl omgooit is eigenlijk niets verboden. Want wanneer je jezelf voor de rest van je leven -en dat is láng!- een product gaat vermijden wordt dat natuurlijk net het product waar je dagelijks naar smacht.

Wel is het verstandig om producten in te delen in verschillende groepen. Zo gebruik ik zelf de groepen:

 • dagelijks
 • wekelijks
 • cheat producten

Dagelijkse producten zijn eigenlijk alle producten die gewoon gezond of normaal worden beschouwd. Wekelijkse producten zijn dingen zoals een bakje chips, een koekje of iets anders lekkers. Cheat producten wil ik niet wekelijks eten maar wil ik ook niet verbannen uit mijn leven. Dit zijn bijvoorbeeld grote junkfood menu’s of grote pizza’s.

Op deze manier verban je niets, maar heb je wel een verstandig eetpatroon. Zoals ik al eerder vertelde geloof ik in het 80/20 principe. Als je 80% van de tijd gezond eet kan je 20% van de tijd best wat lekkers eten!

Zeker nu ik de hele dag alles zou kunnen eten wat ik wil (lees: ik werk nu thuis en heb een volledige keuken tot mijn beschikking), is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Dat ik alles kán klaarmaken betekent nog niet dat ik het dan ook daadwerkelijk moet doen.

En dat hongergevoel dan?

Dan komen we bij het volgende puntje: honger. Nu weet ik dat jullie moeder waarschijnlijk vroeger ook zei “dat de kindjes in Afrika pas echt honger hebben” maar je begrijpt wat ik bedoel. Dat knagende gevoel in je maag dat je wat moet eten. Dat schijnt volgens velen bij een dieet te horen. Nu ben ik niet van het “snel” afvallen en vind ik dat je een gezonde levensstijl moet nastreven, niet een dieet. Bij een gezonde levensstijl is honger geen normale gang van zaken. Natuurlijk hoef je niet de hele dag propvol te zitten, maar als jij elke dag tussen je lunch en diner een extreem rommelende maag en concentratieproblemen hebt mag je best nog een tussendoortje eten. Ook hier is balans en gezond verstand belangrijk.

Wat ik vind is dus duidelijk, maar wat vinden jullie? Moet je kunnen snoepen als je een gezonde levensstijl nastreeft? En hoort “honger” er gewoon bij?

 

Foto: Unsplash

Brightmorningdew

Comments 1

 1. Honger hoort er zeker niet bij en er zijn goede alternatieven die ik ook doe.

  Snacks, komkommer 0 calorie principe, meloen, en dan een paar glazen water, wedden dat je uren vol zit? whahaha Snoep tomaatjes, paprikaatjes, en nog zoveel meer alternatieven, wil je dippen? Maak zelf op basis van kwark of yoghurt een dipje…

  Dan zijn er nog de Japanse rijst zoutjes en hier irriteer ik mij aan, want die zijn duurder… dan gewone chips en moet je maar kunnen doen, in feite zijn dit ook 0 calorie snacks en erg licht en toch vult het, altijd een glas water of thee erbij, ik kies liever water, omdat ik er dan 2 glazen bij kan drinken en hoppa vol is mijn maag voorlopig 😉

  Ik ben er dus eentje die life long moet in feite, al doe ik het niet, maar ik kies het wel uit, je snapt misschien al, dat het nu de tijd van de maand is en dan moet ik ook snacken, dat is morgen denk ik wel weer over 😉

  Overigens als je komkommer maakt, als je van pittig houdt? Smeer er wat sambal manis op 😉

  x

Laat mij weten wat jij vindt!