4 manieren iemand met stress steunen

4 manieren om iemand met stress te steunen

Brightmorningdew MIND 11 Comments

Stress is een emotionele reactie op heftige gebeurtenissen of extreme druk. Nu is een beetje stress natuurlijk niet vreselijk, maar soms gebeuren er zulke ingrijpende dingen dat er meer dan “een beetje stress” aan de hand is. Wanneer je leven in sneltreinvaart verandert kan alles al te veel zijn. Wanneer dit bij een van je vrienden of vriendinnen gebeurt wil je natuurlijk helpen, maar hoe pak je dit nu het beste aan?

1. Praktische hulp

Vraag of je kunt helpen met boodschappen of bied aan om op een zaterdag te komen helpen met schoonmaken. In tijden van hoge stress schieten huishoudelijke taken er vaak bij in, niets is dan lekkerder dan iemand die dit even bij je uit handen neemt. Vraag dit natuurlijk wel even van te voren, je wil natuurlijk niet als een stalker overkomen. Probeer echter niet té afwachtend te zijn, als je zegt “bel me als je mij nodig hebt” is de kans dat iemand je echt belt veel kleiner. Stel concrete hulp voor zoals: “zal ik maandag voor je koken” of “zal ik deze week de kinderen van school halen?”. Zo hoeft iemand alleen maar ja of nee te zeggen en komt er weinig nadenken bij kijken.

2. Wees een luisterend oor en incasseer 

Als je vriendin jou belt om te klagen over hetgeen wat haar stress geeft, laat haar dan lekker uitrazen. Probeer geen “goede adviezen” te geven, hier zit ze waarschijnlijk niet op te wachten. In tijden van stress heeft iemand al superveel prikkels te verwerken en soms is het dan gewoon even lekker om je af te reageren. Laat haar dus lekker uitrazen en geef alleen advies als daar specifiek om gevraagd word!

Daarnaast is het goed om dingen niet al te persoonlijk op te vatten. Onder hoge druk halen mensen vaak uit naar diegene die ze het meest liefhebben. Je hoeft je natuurlijk niet uit te laten kafferen maar begrip wanneer iemand wat feller reageert kan ervoor zorgen dat iemand zich beter gehoord voelt.

3. Geef ruimte

Laat van je horen maar dring jezelf niet op. Geef iemand de ruimte om lekker tot rust te komen, ook als dit betekent dat ze niet met jou mee wil winkelen of naar de film. Sommige mensen hebben namelijk echte “me-time” nodig om tot rust te komen. Het laatste wat iemand dan nodig heeft is een vriend of vriendin die alle privé tijd opeist.

4. Plan een lichtpuntje

Plan een leuke activiteit in de (nabije)toekomst. Zo hebben jullie beide iets leuks om naar uit te kijken. Jij kan daar aan denken als je het even moeilijk vind dat er wat minder tijd is voor jou en andersom kan hij of zij daar ook aan denken wanneer het einde van de tunnel nog lang niet in zicht lijkt.

Een van de belangrijkste tips die ik jullie verder nog mee wil geven is om je níet op te dringen. Als het slecht gaat met een van je vrienden dan voel je misschien de behoefte om er boven op te springen, elke dag te bellen en om wekelijks een kaartje te sturen. Hoe lief dit ook is, hier zitten mensen vaak niet op te wachten. Dring jezelf dus niet op maar laat iemand gewoon weten dat je ervoor hem/haar bent.

Heeft iemand last van langdurige stress of heb je het idee dat het de verkeerde kant op gaat? Dan kan je dit natuurlijk altijd voorzichtig aankaarten. Wellicht heeft iemand dan namelijk wat meer hulp nodig dan een hart onder de riem

Wat doen jullie om je vrienden te steunen in tijden van stress?

 

Brightmorningdew

Comments 11

 1. Dit artikel had ik echt even nodig. Ik vind het heel erg moeilijk om vrienden met stress even met rust te laten, ik spring er juist heel erg bovenop. Ik wil graag dat het zo snel mogelijk weer goed gaat. Maar nu ik dit heb gelezen ga ik daar wel iets meer op letten.

 2. Wat een goede tips!! 🙂 Ik probeer ook niet te snel met adviezen te komen al vind ik dat nog wel eens lastig haha
  Wel heb ik samen met mijn vriend al een leuke date ingepland aan het begin van de kerstvakantie; hij heeft het nu super druk en ik ook wel een beetje waardoor we elkaar al een week niet hebben gezien, en de komende 1,5 week elkaar waarschijnlijk ook niet zien.. daar heb ik het soms wel moeilijk mee, maar ook extra fijn om elkaar dán wel weer te zien! 🙂

 3. Van 1 tot 4 doe ik allemaal, want dat is zo, en helemaal waar, iedereen is anders en de meest simpele vraag die je kunt stellen is: ‘Wat mag ik voor jou doen, wat heb je nodig!’

  En dan kun je zelf ook aangeven, maar doe dat 1x, slechts eenmalig aanbod zeg ik dan: Kan ik helpen in huis? Boodschappen, wil je misschien dit, zus of zo? Nee, dan gaat het over en hoor ik het wel als je het alsnog iets wilt. Of mij nodig hebt.

  Misschien dus nog een goede tip hoe dit bespreekbaar te maken, en geef de ander ook de kans om na te denken natuurlijk, want dit is ook erg direct wat de meesten niet verwachten, dus kun je er ook van maken, eenmalig aanbod, en dit blijft staan voor de komende tijd… 😉

  Het eenmalige aanbod is dan ook niet bedoeld voor de ander, maar dat jij het als persoon eenmalig aanbied wat blijft staan en er zelf niet meer over zult beginnen dan.

  X

 4. Wat een goed artikel! Lief dat je hier aandacht aan besteed! Wees een luisterend oor is inderdaad belangrijk! En niet opdringen is ook een goede! Dat voelt niet prettig!

 5. Ik ben het zo ontzettend eens met tip nr. 2!
  Zelf kan ik ook nog weleens een ‘stresskip’ zijn. Het laatste wat ik dan van anderen wil horen, zijn ongevraagde praktische adviezen. Waar ik dan vooral behoefte aan heb, is inderdaad een luisterend oor en begrip. En… als iemand me mijn huishoudelijke taken uit handen zou nemen, dat zou ik op zo’n moment ook héél erg kunnen waarderen… Maar, misschien is dat toch wel net íets te veel gevraagd?

  1. Post
   Author

   Is dat zo? Even een bordje eten langsbrengen bij een vriendin die het zwaar heeft of in plaats van bankhangen samen even boodschappen doen vind ik als vriendin niet teveel hoor :-)! Het wordt natuurlijk wel lastiger als je vriendinnen zelf een gezin hebben of verweg wonen.. niet heel haalbaar voor iedereen dus maar wel een mooi gebaar!

 6. Misschien ook een tip: vat het niet persoonlijk op als iemand gestresst of minder leuk reageert omdat ‘ie niet in z’n vel zit. Dat kan ook een heleboel steun bieden! De andere tips zijn ook heel goed!

Laat mij weten wat jij vindt!