Falen zou zomaar de sleutel tot jouw succes kunnen zijn

Brightmorningdew MIND 3 Comments

Een opdracht verknallen, een slechte beoordeling op je werk of een belangrijke klant verliezen. Het is allemaal écht niet leuk… Je hebt namelijk keihard gefaald. Je wordt er onzeker van, ongelukkig en het laat je twijfelen of je wel met het juiste bezig bent. Maar wist je dat falen ook zorgt voor succes?

Falen is misschien wel de sleutel tot jouw succes.

Dat klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, maar niets is minder waar! Je zal niet de eerste zijn die na een gefaalde opdracht of een afwijzing groot succes behaalt. Is dat gewoon geluk hebben, of is hier misschien iets anders aan de hand?

Falen is een vorm van proberen

Je kunt niet weten waar je wel en niet goed in bent als je het niet probeert. Falen is gewoon een resultaat van iets uitproberen. Ondanks dat het dit keer niet goed gaat weet je nu wel hoe het NIET moet. Zie falen dus als het perfectioneren van je skill. Elke keer dat iet verkeerd gaat heb je weer een nieuwe ervaring in the pocket.

Falen is een tool om succes te krijgen

Succesvolle mensen zien falen als een manier om succes te krijgen. Kijk naar Amerikanen, die vieren falen als geen ander. Ja shit dat het niet is gelukt maar je hebt het op z’n minst geprobeerd. Dat alleen al laat kwaliteiten zien die je anders nooit gezien had. En tijdens de moeilijke tijden kom je achter talenten die je anders misschien wel niet had ontdekt.

Om te leren van je fouten moet je na het falen je wel een aantal dingen afvragen:

 • Waar is het fout gegaan?
 • Waar had ik wel invloed op en zijn er dingen buiten mijn macht om fout gegaan?
 • Wat zou ik moeten doen om het nog eens te proberen zonder deze fout te maken
 • Wat ging er goed en wat kan ik meenemen naar een volgende taak?

Failure builds character 

En dan kijken we toch weer even naar die Amerikanen, zij geloven namelijk dat falen zorgt voor karakter… en eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. Als je DURFT te falen betekent het dat je iets hebt geprobeerd, dat je lessen hebt geleerd en dat je niet thuis zat te wachten tot er iets geweldigs zou gebeuren.

Door op een constructieve manier om te gaan met falen zul je er meer van leren. Op die manier zal het bijdragen aan je succes!

De volgende keer dat jij een fout maakt, en je jezelf zielig op de bank vindt met een zak chips roep je jezelf dus tot de orde! Kijk naar je fouten, leer ervan en zorg dat het dé sleutel wordt tot jouw succes!

 

Brightmorningdew

Comments 3

 1. Falen kan juist het leukste zijn wat er is, vooral in tekenen en schilderen, je kunt nog zo lang nadenken om iets perfect direct te willen doen, maar om het echt onder de knie te krijgen hoe iets werkt, zul je eerst moeten oefenen en…. falen, om ergens dat puzzelstukje in elkaar te krijgen, hahahaha

  X

  1. Post
   Author

Laat mij weten wat jij vindt!