Is geluk iets wat je kunt afdwingen?

Brightmorningdew MIND 3 Comments

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

“ja maar…”

Nee jij bent écht verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Die ‘ja maar’ staat je direct al in de weg. Dat het leven niet eerlijk is en dat we allemaal te maken krijgen met tegenslagen zal ik niet ontkennen. Ook heb je zelf natuurlijk geen invloed op het wel of niet hebben van psychische-aandoeningen. Maar niemand anders dan jij is verantwoordelijk voor jouw leven, en niemand anders is verantwoordelijk voor jouw geluk.

“Ja maar als ik van hem/haar nu wat meer aandacht en steun zou krijgen dan zou alles anders zijn…”

Zou dan echt alles anders zijn? Even eerlijk…

Wij worden wat wij denken, die woorden heb ik even gejat van Boeddha maar niets is minder waar. Als wij onszelf afhankelijk opstellen, als wij ons geluk laten afhangen van anderen dan zullen wij nooit echt gelukkig worden.

Helaas zie ik in de praktijk te veel mensen die hun geluk teveel laten afhangen van anderen. Die denken dat hun partner, familie of vrienden moeten zorgen voor hun geluk. En hoewel al deze mensen je geluk natuurlijk wel kunnen versterken, kun je ze nooit verantwoordelijk houden voor jouw geluk.

Dit betekent niet dat je nooit meer iemand mag toelaten in je leven. En het betekent ook niet dat je nooit meer iets van iemand mag verwachten. Maar het betekent wel dat jou leven om jou en jouw acties draait en niet om die van anderen. Wacht niet tot mensen meegaan in jouw doelen, stel nieuwe doelen zodat je hen die jou teleurstellen niet langer nodig hebt. Probeer mensen niet te veranderen, je kunt die energie beter in jezelf steken. Probeer geen aandacht af te dwingen, maar krijg aandacht van mensen die jou de moeite waard vinden. Omring jezelf met mensen die bij jou willen zijn en jaag niet diegene na die dat niet willen.

Ga opzoek naar je eigen geluk. Doe waar jij gelukkig van wordt, probeer nieuwe dingen uit en laat mensen los die je eigenlijk alleen maar ongelukkig maken. Kijk kritisch naar je eigen leven en vraag je bij alles een ding af:

“Krijg ik hier energie van of zuigt dit energie?”

Als het energie zuigt wordt het tijd om te kijken hoe je dit uit je leven kunt snijden. Soms betekent dit dat je afscheid moet nemen van mensen of dat je bepaalde deuren moet sluiten. En ja, dit kan betekenen dat je (tijdelijk) wat minder geld hebt, of minder mensen om je heen. Maar onder aan de streep is de energie die je er voor terugkrijgt veel meer waard.

Daarnaast is het belangrijk om te accepteren dat je misschien hulp nodig hebt. Soms heb je last van bepaalde ervaringen uit het verleden of kun je gewoon moeilijk dingen loslaten. Of misschien heb je gewoon aanleg voor depressieve gevoelens of andere psychische aandoeningen. Je bent hierin absoluut niet alleen, maar als je geen hulp zoekt zul je niet gelukkiger worden.

Is op die manier dan je eigen geluk af te dwingen?

Ik geloof dat door actief te kiezen voor je eigen geluk je leven een stuk plezieriger wordt. Ben je dan altijd 100% gelukkig? Nee natuurlijk niet. Helaas is het leven niet altijd regenbogen en zonneschijn. Maar door je bewust te worden van je eigen verantwoording en deze te aanvaarden kun je een extreem positieve invloed hebben op je eigen geluk.

Lees meer over hoe je afscheid moet nemen van mensen
Lees meer over hoe je om kunt gaan met negatieve invloeden
Lees meer over hoe je voor jezelf kunt leren kiezen

 Foto: Pexels

Brightmorningdew

Comments 3

  1. Heel fijn artikel Daniëlle! Ik geloof ook zeker dat je hier zelf invloed op hebt, precies door te kiezen voor dingen die energie geven inderdaad. (: Heb je het boek The Happiness Project van Gretchen Rubin gelezen? Dat is wel echt een aanrader. ^^

  2. Geluk zit in een klein hoekje, dat kun je al voelen als de zon schijnt en iedereen om je heen lacht, je moet het alleen wel willen zien, ook dat is een punt 😉

    Verder? Amen!

    X

Laat mij weten wat jij vindt!