Zo kun je het beste omgaan met falen

Brightmorningdew MIND 3 Comments

Falen is vaak niets meer dan een leerschool voor toekomstig succes. Je zult niet de eerste zijn die na een dieptepunt extreem succesvol wordt. Maar dat betekent niet dat het een prettig gevoel is. Hoe kun je het beste omgaan met falen? En hoe zet je gevoelens van schaamte en mislukking om in motivatie?

Falen is vaak de sleutel tot succes

Lets face it, we maken allemaal fouten. Zowel privé als zakelijk kan dit soms voor een flinke deuk in je ego zorgen. Ik schreef al eerder dat dat nergens voor nodig is; falen zou zomaar de sleutel tot je succes kunnen zijn. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe ga je om met al die gevoelens nadat je hebt gefaald?

Accepteer je gevoelens

Net als met iedere andere emotie is het belangrijk om het eerst echt te voelen. Acceptatie is -hoe cliché ook- de eerste stap tot helen. Neem de tijd om te voelen wat je voelt, het onderdrukken van gevoelens kan zorgen voor paniekaanvallen en andere gezondheidsklachten. Schrijf het op, praat met iemand die je vertrouwt of gooi het eruit door bijvoorbeeld te sporten of gewoon een potje te janken.

Maak het niet persoonlijk

Maak je falen niet persoonlijk. Natuurlijk heeft jouw falen iets te maken met je eigen prestaties, maar het zegt niets over jou als persoon. Je bent nog altijd hetzelfde mens als hiervoor, alleen heb je een foutje gemaakt. Big deal! Oké als je er mensen mee hebt geschaad is het natuurlijk wel erg vervelend, maar laat het niet je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden.

Dat je hebt gefaald betekent niet dat je een mislukkeling bent

Leer ervan

Bekijk je falen objectief, wat kun je ervan leren? Hoe ga je dit in de toekomst anders doen? Behandel het als een project en schrijf er een kort rapport over. Op deze manier ga je actief om met je falen én neem je stappen om het in het vervolg te voorkomen. Dit geeft je zelfvertrouwen en je krijgt betere inzichten in je handelen. Waarom deed je wat je deed? Hoe kun je dit in het vervolg voorkomen? Welk gedeelte van je persoonlijkheid speelde hierin een rol?

Tip! “Hoe ga je om met falen” is een veelgehoorde vraag in sollicitatie procedures. Vastleggen hoe je ermee omgaat en wat je ervan geleerd hebt kan je helpen bij dit soort vragen.

Stop met jezelf  straffen

Nadat je al je gevoelens hebt gevoeld, je hebt geleerd van je fouten en je een actie plan hebt gemaakt om het net meer te laten gebeuren is het tijd om het los te laten. Als je er niets meer aan kunt veranderen heeft het ook geen zin om je er druk om te maken. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is een belangrijke stap. Vergeef je zelf en stop met piekeren; je kunt het toch niet meer veranderen.

Falen, het is niet makkelijk maar we kunnen er een hoop van leren. Door je fouten toe te geven en er lering uit te trekken kun je er je voordeel mee doen. Wat is voor jullie een echt leermoment geweest?
Brightmorningdew

Comments 3

  1. Dat je gefaald hebt betekent niet dat je een mislukking bent. Vaker gehoord de laatste tijd. Heel erg waar. Iets wat ik eens in mijn oren moet knopen voor wanneer ik me rot voel, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

  2. Ai, ik denk wel dat ik soms te streng ben voor mezelf, maar ik wil gewoon het beste bereiken! Ik heb vooral last gehad van faalangst gedurende het behalen van mijn rijbewijs, zo vervelend!

    1. Post
      Author

      Ah tijdens je rijbewijs is dat zo vervelend! Als je jezelf kunt motiveren is dat natuurlijk goed, maar je moet nooit te hard voor jezelf zijn

Laat mij weten wat jij vindt!