Omgaan met negatieve mensen in 6 simpele stappen

Negatieve mensen, ze kunnen je hele dag beïnvloeden. Nu zijn er mensen die roepen “gewoon uit je leven snijden” of Positive vibes only” maar helaas pindakaas, zo werkt de wereld niet. Gelukkig is dat niet de enige manier om met negatievelingen om te gaan. Vandaag deel ik met jullie 6 praktische tips!

1. Ga er in mee en relativeer of zwak af

Het heeft absoluut geen zin om super positief te zijn rondom negatieve mensen. Dit zorgt alleen maar voor meer irritaties. Als een van je vriendinnen of collega’s erg negatief is kun je er beter een beetje in mee gaan. Zwak het vervolgens af of probeer het te relativeren. Op deze manier laat je op subtiele wijze jou positievere mindset doorschemeren zonder dat je gesprekspartner direct in de verdediging schiet.

2. Kom tot de kern

Soms zijn mensen negatief of nukkig vanwege andere dingen dan hetgeen waar ze op dat moment negatief over zijn. Heb je dus een vriendin die al langer in een negatieve spiraal zit? Probeer dan eens een gesprek met haar aan te gaan, wie weet speelt er wel iets anders in haar leven.

3. Laat je niet meesleuren

Ben jij ook wel eens vrolijk richting je werk vertrokken maar na aankomst veranderd in een grote zuurpruim omdat de rest ook niet te genieten is? Dan ben je niet alleen! Negatievelingen kunnen de sfeer soms goed beinvloeden en er zelfs voor zorgen dat jouw positieve vibes compleet vernietigd worden. Probeer je dus niet mee te laten sleuren! Weet je dat er op maandag altijd een negatieve sfeer hangt op kantoor? Neem wat lekkers mee voor bij de koffie of stel voor om in de pauze met de afdeling gezellig samen te lunchen. Probeer je vast te houden aan je eigen vrolijkheid en blok het negatieve gedrag van anderen.

4. Zorg goed voor jezelf

Weet je dat je in aanraking gaat komen met negatieve mensen of dat je gevoelig bent voor de gemoedstoestand van anderen? Zorg dan dat je extra goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, beweeg en ga op tijd naar bed! Door aan je basisbehoefte te voldoen zorg je er in elk geval voor dat je niet nog gevoeliger bent voor de negatieve invloeden van anderen.

5. Confronteer

Je hoeft natuurlijk niet direct ruzie te zoeken of de discussie aan te gaan maar een simpele opmerkingen zoals “Vertel mij nu eens iets positiefs” of “Ik merk dat je heel negatief bent, zijn er ook nog positieve kanten?” kunnen soms helpen om het gesprek open te breken en iemand uit zijn negatieve spiraal te halen.

Probeer de negativo dus voorzichtig aan te spreken op zijn of haar gedrag. Merk je dat hij of zij gelijk in de verdediging schiet? Dan is het beter om het even te laten rusten, een ruzie is misschien nog wel slechter voor de sfeer dan een negatieveling.

6. Zoek de groep op

Als je een-op-een praat of moet werken met een negatief persoon krijg jij de volle lading. Als je in een groep bent met meer neutrale of positieve mensen dan zal het negatieve ook minder zwaar voelen. Soms heb je geen keus maar als je één-op-één kunt vervangen voor een gesprek in de groep is dat met negatieve mensen altijd een goed idee.

Brightmorningdew
Please like & share:

21 Comments

debby

Negativiteit trek ik heel slecht! En ik trek het me vaak ook heel persoonlijk aan. Zelf praat ik erover met mijn vriend en die laat me een situatie dan vanuit een andere kant zien.

Reply
Annelies

Puntje nummer 5 vind ik wel erg goed, maar tegelijker tijd ook best lastig. Het zijn allemaal goede tips trouwens! Leuk dat je hierover schrijft. Ik ken wel wat ‘nukkige’ mensen die af en toe best wel iets vrolijker mogen doen.

Reply
Morgaine

Ja hoe ga ik ermee om tegenwoordig, ooit was ik zelf die negatieve persoon, ik kon zo goed bomen op de weg leggen dat wil jij niet weten en nu? NIET… dit klinkt heel gek, maar eigenlijk blijf ik mijzelf, als iemand negatief is, dan laat ik die persoon, hangt er wel vanaf wie het is, of ik zeg het gewoon, doet mijn hele familie ook trouwens, ‘heb geen zin in de negativiteit van een ander’ bijv. Als het niet direct in eigen familie lijn is. binnen de familie steunen en luisteren we naar elkaar natuurlijk en als het om een zeer goede vriendin gaat, dan kan het ook nog besproken worden maar verder? We hebben genoeg aan onszelf.

Maar ik luister wel als het niet anders kan, probeer te helpen en wat je zegt, ik probeer het te keren. Op dit moment zing ik graag mee in de supermarkten of winkels bijv. en niet in mijzelf nee gewoon hardop, sommigen kijken mij vernietigend aan, en anderen worden er vrolijk van en vragen of ik binnenkort naar The Voice ga, en ik zing vals he 😉 hahahaha

Ik verspreid positiviteit en als het om mensen gaat die ik verder niet ken en ze voelen negatief aan, bescherm ik mijzelf en negeer hen.

X

Reply
Lonnekeq

Dit vind ik zo lastig, ik kan me erg het gevoel van anderen aan te trekken en dat is echt een leerpuntje van mij. Het gaat steeds beter. Goede tips deel je!

Reply
jeapiebel

Laat je niet meesleuren dat is soms moeilijk. Waar je omgaat wordt je besmet. Dus als iemand treurig en negatief is probeer ik eerst altijd op te vrolijken. Maar als het een gewoon wordt dan reageer ik ook niet meer. Tot ik genoeg van heb dan zeg ik wat van zoals “niet klagen, maar kijk eens wat je hebt i. p. v. wat je niet hebt.”

Reply
Vlijtig Liesje

Als het even kan mijd ik het. En anders sluit ik me er gewoon voor af. Aan sommige mensen valt ook gewoon geen eer te behalen. Die willen gewoon negatief zijn.

Reply
Linda

Goede tips! Meestal probeer ik ook gewoon het onderwerp van het gesprek te veranderen naar iets leukers, maar dat is niet altijd even makkelijk..

Reply
Ron van der Vlist

Leuk stukje! En fijne tips voor…….de mensen die hun gevoelens en emoties op die manier kunnen sturen met hun gedachten. Dat lukt maar weinig mensen is mijn ervaring als coach/ trainer. Los van al je ‘helpende’ gedachten, blijf je vaak toch met een k*tgevoel zitten in het bijzijn van negatievelingen. Ik heb de volgende lichamelijk tip en die is best spannend. Zorg dat je op het moment dat je ‘last’ krijgt van negatieve energie dat je je ‘drie poorten sluit’ : die van je genitaliën, je anus en de plek die daar tussen zit (het perineum). Zo houd je je eigen energie binnen en kan de negatieve energie er niet in. Wel doorademen! Oefen maar. Mij helpt het uitstekend. Naast de meditatie-wijsheid: “Gevoelens en emoties komen op…..blijven een tijdje…..en gaan weer weg”. Net als het weer. Nothing is permanent!

Reply
Ellemieke

Wat een fijne tips! Soms ben ik ook niet zo positief, maar er zijn mensen die alleen maar over negatieve dingen praten waar ik niet echt tegen kan

Reply
Brightmorningdew

He, wat gek?! Ik doe heel weinig met Twitter (zeg maar niks ) dus dit moet een dikke vingers actie zijn geweest…? Snap nu ook je andere opmerking haha!

Reply
Mariëlle

Handig artikel! Ik ken een aantal mensen die zo kunnen zeuren altijd. Ik bekijk het liever positief. Ook word ik thuis bijvoorbeeld niet gesteund in mijn keuzes, dat valt hier voor mij ook een beetje onder.

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge