Omgaan met negatieve mensen in 6 simpele stappen

Brightmorningdew MIND 22 Comments

Negatieve mensen, ze kunnen je hele dag beïnvloeden. Nu zijn er mensen die roepen “gewoon uit je leven snijden” of Positive vibes only” maar helaas pindakaas, zo werkt de wereld niet. Gelukkig is dat niet de enige manier om met negatievelingen om te gaan. Vandaag deel ik met jullie 6 praktische tips!

1. Ga er in mee en relativeer of zwak af

Het heeft absoluut geen zin om super positief te zijn rondom negatieve mensen. Dit zorgt alleen maar voor meer irritaties. Als een van je vriendinnen of collega’s erg negatief is kun je er beter een beetje in mee gaan. Zwak het vervolgens af of probeer het te relativeren. Op deze manier laat je op subtiele wijze jou positievere mindset doorschemeren zonder dat je gesprekspartner direct in de verdediging schiet.

2. Kom tot de kern

Soms zijn mensen negatief of nukkig vanwege andere dingen dan hetgeen waar ze op dat moment negatief over zijn. Heb je dus een vriendin die al langer in een negatieve spiraal zit? Probeer dan eens een gesprek met haar aan te gaan, wie weet speelt er wel iets anders in haar leven.

3. Laat je niet meesleuren

Ben jij ook wel eens vrolijk richting je werk vertrokken maar na aankomst veranderd in een grote zuurpruim omdat de rest ook niet te genieten is? Dan ben je niet alleen! Negatievelingen kunnen de sfeer soms goed beinvloeden en er zelfs voor zorgen dat jouw positieve vibes compleet vernietigd worden. Probeer je dus niet mee te laten sleuren! Weet je dat er op maandag altijd een negatieve sfeer hangt op kantoor? Neem wat lekkers mee voor bij de koffie of stel voor om in de pauze met de afdeling gezellig samen te lunchen. Probeer je vast te houden aan je eigen vrolijkheid en blok het negatieve gedrag van anderen.

4. Zorg goed voor jezelf

Weet je dat je in aanraking gaat komen met negatieve mensen of dat je gevoelig bent voor de gemoedstoestand van anderen? Zorg dan dat je extra goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, beweeg en ga op tijd naar bed! Door aan je basisbehoefte te voldoen zorg je er in elk geval voor dat je niet nog gevoeliger bent voor de negatieve invloeden van anderen.

5. Confronteer

Je hoeft natuurlijk niet direct ruzie te zoeken of de discussie aan te gaan maar een simpele opmerkingen zoals “Vertel mij nu eens iets positiefs” of “Ik merk dat je heel negatief bent, zijn er ook nog positieve kanten?” kunnen soms helpen om het gesprek open te breken en iemand uit zijn negatieve spiraal te halen.

Probeer de negativo dus voorzichtig aan te spreken op zijn of haar gedrag. Merk je dat hij of zij gelijk in de verdediging schiet? Dan is het beter om het even te laten rusten, een ruzie is misschien nog wel slechter voor de sfeer dan een negatieveling.

6. Zoek de groep op

Als je een-op-een praat of moet werken met een negatief persoon krijg jij de volle lading. Als je in een groep bent met meer neutrale of positieve mensen dan zal het negatieve ook minder zwaar voelen. Soms heb je geen keus maar als je één-op-één kunt vervangen voor een gesprek in de groep is dat met negatieve mensen altijd een goed idee.

Brightmorningdew

Comments 22

 1. Negativiteit trek ik heel slecht! En ik trek het me vaak ook heel persoonlijk aan. Zelf praat ik erover met mijn vriend en die laat me een situatie dan vanuit een andere kant zien.

 2. Puntje nummer 5 vind ik wel erg goed, maar tegelijker tijd ook best lastig. Het zijn allemaal goede tips trouwens! Leuk dat je hierover schrijft. Ik ken wel wat ‘nukkige’ mensen die af en toe best wel iets vrolijker mogen doen.

 3. Ja hoe ga ik ermee om tegenwoordig, ooit was ik zelf die negatieve persoon, ik kon zo goed bomen op de weg leggen dat wil jij niet weten en nu? NIET… dit klinkt heel gek, maar eigenlijk blijf ik mijzelf, als iemand negatief is, dan laat ik die persoon, hangt er wel vanaf wie het is, of ik zeg het gewoon, doet mijn hele familie ook trouwens, ‘heb geen zin in de negativiteit van een ander’ bijv. Als het niet direct in eigen familie lijn is. binnen de familie steunen en luisteren we naar elkaar natuurlijk en als het om een zeer goede vriendin gaat, dan kan het ook nog besproken worden maar verder? We hebben genoeg aan onszelf.

  Maar ik luister wel als het niet anders kan, probeer te helpen en wat je zegt, ik probeer het te keren. Op dit moment zing ik graag mee in de supermarkten of winkels bijv. en niet in mijzelf nee gewoon hardop, sommigen kijken mij vernietigend aan, en anderen worden er vrolijk van en vragen of ik binnenkort naar The Voice ga, en ik zing vals he 😉 hahahaha

  Ik verspreid positiviteit en als het om mensen gaat die ik verder niet ken en ze voelen negatief aan, bescherm ik mijzelf en negeer hen.

  X

 4. Ik snap tip nummer 1 echter pas ik mij niet helemaal aan iemand die negatief is maar ik zal dan ook niet uberhappy doen 😉 Ik vermijd dit soort mensen zoveel mogelijk hoe moeilijk het soms ook is.

 5. Laat je niet meesleuren dat is soms moeilijk. Waar je omgaat wordt je besmet. Dus als iemand treurig en negatief is probeer ik eerst altijd op te vrolijken. Maar als het een gewoon wordt dan reageer ik ook niet meer. Tot ik genoeg van heb dan zeg ik wat van zoals “niet klagen, maar kijk eens wat je hebt i. p. v. wat je niet hebt.”

 6. Goede tips! Meestal probeer ik ook gewoon het onderwerp van het gesprek te veranderen naar iets leukers, maar dat is niet altijd even makkelijk..

 7. Leuk stukje! En fijne tips voor…….de mensen die hun gevoelens en emoties op die manier kunnen sturen met hun gedachten. Dat lukt maar weinig mensen is mijn ervaring als coach/ trainer. Los van al je ‘helpende’ gedachten, blijf je vaak toch met een k*tgevoel zitten in het bijzijn van negatievelingen. Ik heb de volgende lichamelijk tip en die is best spannend. Zorg dat je op het moment dat je ‘last’ krijgt van negatieve energie dat je je ‘drie poorten sluit’ : die van je genitaliën, je anus en de plek die daar tussen zit (het perineum). Zo houd je je eigen energie binnen en kan de negatieve energie er niet in. Wel doorademen! Oefen maar. Mij helpt het uitstekend. Naast de meditatie-wijsheid: “Gevoelens en emoties komen op…..blijven een tijdje…..en gaan weer weg”. Net als het weer. Nothing is permanent!

 8. Pingback: Weekend happiness #10 - Bringing Happiness

 9. Ik ben zelf een grote sarcast en iedereen heeft wel eens een slechte, chagrijnige bui, maar mensen die altijd zeiken en zeuren over de kleinste dingetjes trek ik heel slecht en uiteindelijk zeg ik er wat van.

  Was het trouwens toeval dat je mij ontvolgde nadat je dit artikel deelde? 🙂 Ik moest grijnzen als Cheshire Cat.

  1. Post
   Author
  2. Post
   Author
    1. Post
     Author

     He, wat gek?! Ik doe heel weinig met Twitter (zeg maar niks ) dus dit moet een dikke vingers actie zijn geweest…? Snap nu ook je andere opmerking haha!

     1. Hahaha! Ik heb ook worstvingers.
      Geef vaak ook dingen een hartje, ook al is dat niet de bedoeling.

      Zonde! Bij mij komt er veel verkeer vandaan.
      Maar ja, als het je niet ligt… Ik vind Facebook verschrikkelijk en doe daar eigenlijk niets mee.

 10. Handig artikel! Ik ken een aantal mensen die zo kunnen zeuren altijd. Ik bekijk het liever positief. Ook word ik thuis bijvoorbeeld niet gesteund in mijn keuzes, dat valt hier voor mij ook een beetje onder.

 11. Ik vind dit erg moeilijk, zeker als het om mezelf gaat. Ik zit in een burn-out en vanwege de soms snel wisselende gemoedstoestanden gaat het wel eens de negatieve kant op. Van nature ben ik erg aanrakerig en met mijn bagage van heel lang geleden (misbruik) ga ik, zonder in details te treden, daarmee wel vaker over de grenzen van mijn beste vriendin heen. We leerden elkaar kennen omdat ik haar hielp met de computer, zo gaan we dit jaar 6 jaar met elkaar om. Er is zelfs een gezamelijke hobby uit voortgevloeid. Bij haar gaat het om normen en waarden, etc. Dat heeft te maken met het feit dat ik getrouwd ben, maar ik vind die vriendin heel spannend. Zo kwam ik uiteindelijk met die vriendin in een negatieve spiraal, waar ik niet uit kom. Bij anderen heb ik er geen problemen mee. Maar dan krijg je al gauw ‘beste stuurlui staan aan wal’. Als ik van haar kan afblijven, komt ze wel weer bij mij thuis. Het kost bergen energie, maar toch wil ik haar niet kwijt en ik snap dat het zo niet verder kan. Wat nu als je (gevoelsmatig) niet de stap kan maken om iemand los te laten, hoe ga je daarmee om?

Laat mij weten wat jij vindt!