Zo stop je met piekeren

Zo ga je om met piekeren in 3 stappen

Brightmorningdew MIND Leave a Comment

Ik pieker al zo lang als ik mij kan herinneren. Stoppen met piekeren is dan ook iets wat heel hoog op mijn to-do lijst stond. Het héle internet speurde ik af naar tips en tricks en ik probeerde heel wat uit. De laatste maanden heb ik dankzij deze tips aan een stuk door geslapen, daarom deel ik ze graag met jullie!

De drie stappen om te stoppen met piekeren

Geen zin om de video te kijken? Hieronder deel ik met jullie de drie tips in het kort…

Plan je pieker-momenten

Piekeren is misschien niet tegen te houden, maar het moment waarop je piekert kun je proberen te plannen. Geef jezelf maximaal één uurtje per dag om alle doemscenario’s door je hoofd te laten schieten en even lekker goed te piekeren.

Plan het moment echter niet vlak voordat je gaat slapen. Ondanks dat je maar een uur neemt om te piekeren is het lastig (zeker in het begin) om het na dit uur los te laten. Om te zorgen dat je niet alsnog wakker ligt van je “piekergedachten” is het goed om iets tussen het piekeren en het slapen in te plannen.

Schrijf je piekergedachten op

Pieker-momenten inplannen zorgt er dan misschien wel voor dat je gestructureerder kunt piekeren, maar gedachten gaan niet helemaal weg. Wat doe je dan met de dingen die buiten deze momenten in je opkomen? Die schrijf je op in een schriftje! “Komt ze weer met haar schriftjes” hoor ik je denken… Maar het werkt echt om je gedachten te ordenen én om de piekergedachten even uit te schakelen. Daarnaast heb je door het op te schrijven een mooie lijst met dingen waar je over na mag denken tijdens je piekermoment.

Maak je to-do lijst een avond van tevoren

Deze tip lijkt misschien een beetje gek – ik zei immers eerder dat je niets moet doen voor het slapengaan – maar het zorgt bij mij voor ontzettend veel rust in mijn hoofd! Omdat ik veel pieker over dingen die ik nog moet doen ben ik begonnen met to-do lijsten maken. En niet zomaar lijstjes, deze maak ik voor ik ga slapen. Doordat ik al kritisch heb nagedacht over de dag die komen gaat lig ik niet wakker van dingen die ik morgen nog moet doen.

Brightmorningdew

Laat mij weten wat jij vindt!