Inner fitness #2 – Herken de energie zuiger

Brightmorningdew MIND 9 Comments

DSC02087

We kennen het allemaal wel… ’s ochtends voel je je alsof je de wereld aankan maar eenmaal op school of werk aangekomen lijkt het alsof de energie uit je gezogen word. Ineens voel je je futloos, boos of misschien wel onzeker. Vaak heeft dit niets met je eigen gemoedstoestand te maken maar met die van anderen…

Bij mij was (en is) dit al zo lang als ik mij kan herinneren. Andere mensen en “energie die zij uitstralen” kan mij zo beïnvloeden dat ik er zélf negatief of onzeker van word.

Hoe kan dit gebeuren?

Simpel gezegd gebeurt dit omdat je er voor open staat. Je vraagt natuurlijk niet letterlijk om slechte energie maar je geeft mensen wel de kans om je deze slechte energie te géven. Dit fenomeen komt vaak voor bij mensen die een of meer van de volgende eigenschappen hebben;

 1. Je haalt voldoening uit het helpen van anderen
 2. Je vindt het belangrijk een luisterend oor te zijn
 3. Je lost graag dingen voor anderen op, ook als dit niet jou taak is
 4. Je neemt veel hooi op je vork
 5. Je voelt je snel verantwoordelijk
 6. Je werkt en functioneert graag in een team

Mensen met een of meer van deze 6 eigenschappen hebben vaak een soort zesde zintuig voor de gemoedstoestand van anderen. Ze voelen feilloos aan of iemand misschien ongelukkig is of veel stress ervaart. Doordat je graag problemen oplost en graag in een team werkt voel je je dan al snel geroepen deze mensen te “helpen”. Dit is dan ook het moment waar je “open” gaat staan voor de negatieve energie van anderen.

Is dat dan slecht?

Nee dat is niet altijd slecht en kan zelfs een positieve uitwerking hebben op jou en de mensen om je heen. Het word pas problematisch als je er zelf echt last van gaat ondervinden. Last krijg je vaak pas als iemand stelselmatig negatieve energie op jou loslaat en je er nooit positieve energie voor teruggeeft. Voorbeelden zijn vriendinnen die je alleen gebruiken als luisterend oor maar zelf nooit vragen hoe het met je gaat of een collega die altijd alleen maar bij jou aankomt om problemen op te lossen en te klagen.

Deze mensen zuigen letterlijk de energie uit jou omdat je door je persoonlijkheid telkens weer probeert ze te helpen en te steunen. In het begin zal dit dan ook voldoende voldoening geven en geen negatieve impact hebben op jou als persoon. Na verloop van tijd merk je echter dat je na elke ontmoeting met deze persoon je leeg en/of gedemotiveerd voelt. Als je dit te lang laat doormodderen kan je jezelf zelfs verliezen in deze negatieve spiraal van gedachtes en gevoelens. Daar moet je dus waakzaam voor zijn!

Herkennen

Hoe herken je dit soort mensen? Eigenlijk heel simpel! Merk jij dat je het gevoel hebt dat mensen energie uit je zuigen hou dan een aantal weken bij hoe je je voelde na elke ontmoeting. Van een kort praatje met je buurvrouw tot het bank-hangen met je beste vriendin. Maak een korte notitie in een schrift of je telefoon en evalueer na een aantal weken hoe je je voelt bij verschillende personen, grote kans dat je een patroon kan herkennen.

Op het moment dat je meerdere malen een negatief gevoel hebt na dat je met dezelfde persoon hebt gesproken kan je concluderen dat deze persoon dus jou belaad met negatieve energie. Met deze kennis op zak kan je de volgende gesprekken met deze persoon gaan evalueren.

Schrijf na elke ontmoeting voor jezelf kort op waar de gesprekken over gingen en hoe jij je bij de onderwerpen voelde. Hierdoor ontdek je waar je precies de negatieve gevoelens van krijgt, en geef je jezelf de mogelijkheid om je te wapenen tegen deze onderwerpen.

En dan?

Moet je deze personen nu uit je leven snijden? Dat hangt compleet af van de relatie die je met deze persoon hebt. Is het een oppervlakkige of relatief nieuwe vriendschap? Dan kan je je afvragen of je er wel energie in wil steken, misschien kan je dit beter laten doodbloeden.

Probeer voor jezelf in elk geval deze persoon zo veel mogelijk te vermijden, op die manier hou je je eigen energie positief en je motivatie hoog. Mocht je toch niet om deze persoon heen kunnen (het is bijvoorbeeld je collega) dan heb je twee opties;

 1. De negatief beladen onderwerpen vermijden
 2. Het probleem bespreekbaar maken (Als je niet om de onderwerpen heen kan)

Welke van de twee opties je kiest is geheel afhankelijk van de situatie. Een collega waar je maar incidenteel mee werkt is makkelijker te sturen dan een collega waarmee je een kamer deelt bijvoorbeeld.

Probeer als je het bespreekbaar maakt om duidelijk uit te leggen waarom bepaald gedrag of bepaalde onderwerpen jou negatief beïnvloeden. Probeer dan samen tot oplossingen te komen. Mocht er echt geen manier zijn om het tij te keren dan is het toch verstandig om voor jezelf te kiezen. Probeer dan om in elk geval goed je grenzen aan te geven en je er van bewust te zijn dat deze persoon een stoorzender is in jouw positieve energie.

Of je met deze persoon moet “breken” kan ik natuurlijk niet beslissen maar bedenk je wel wat je voor deze persoon opoffert. Maar heel weinig mensen zijn het (tijdelijk) opofferen van je eigen geluk waard.

 

Herkennen jullie energiezuigers om je heen? En wat doe jij hier tegen?

Liefs,

Daniëlle

 

Brightmorningdew

Comments 9

 1. Oh ja, alle zes de punten ooit, doodmoe en ik ben niet voor niets ziek, ik heb er dus met eentje samen geleefd, 5 jaar lang, helaas te laat dat ik het door had, en als je ermee samen leeft, kun je er donder op zeggen dat je ze ook aantrekt en blijft trekken. Om dan pas te laat te merken dat je vriendenkring, die jij al had verdwijnt in het niets. Gelukkig komen ze allemaal weer terug, of zijn ze weer terug en heb ik geleerd!

  Gelukkig werk ik met fantastische mensen op mijn werk eens per week, en als ik ze tegen kom op straat, dan stop ik het en ga door. Is het iemand in mijn omgeving, dan ben ik nu in de gelukkige positie dat ik kan en mag zeggen, nu even niet schat… ik zit zelf niet zo lekker in mijn vel, gun me even tijd. En andersom, als ik het even even nodig heb, luisteren zij.

  Ik zit dan ook in de luxe positie natuurlijk waarin ik zelf kan kiezen wanneer ik mij open stel voor buiten en wanneer ik mij afsluit, ik ben niet voor niets een soort van kluizenares en nodig mensen dan ook eerder en liever bij mij thuis uit, zodat ik zeker weet, dat we beschermd zijn 😉 En rust ondervinden om elkaar te leren kennen, klikt het? Dan neem ik je ook graag mee naar buiten!

  X

 2. Goed geschreven Danielle.

  Herkenbaar. Ik herken ze en trek snel mijn conclusie en kies ervoor om ze weinig aandacht geven zodat ze ook niet blijven plakken. Dit is niet altijd zo geweest, het kost wat levenservaring althans bij mij om zo te handelen.

 3. Herkenbaar! Meestal geef ik die persoon in kwestie dan niet zoveel aandacht.. maar dat kan natuurlijk niet altijd. Als het langdurig is en ik kan van die persoon afstand doen dan doe ik dat.. maar makkelijk is anders en er kan ook behoorlijk wat tijd over heen gaan.. vooral bij ‘vrienden’.

 4. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 5. Pingback: kursus online

 6. I simply want to tell you that I am new to blogs and truly liked your web site. Probably I’m likely to bookmark your site . You actually come with wonderful writings. Appreciate it for revealing your blog.

 7. Pingback: george pig crying

Laat mij weten wat jij vindt!