Is roddelen erg?

Brightmorningdew MIND 1 Comment

Heb je haar broek gezien? En weet jij wat ze nu weer heeft uitgespookt dit weekend? Roddelen is voor sommige een tweede natuur, maar we weten ook allemaal dat roddelen heel vervelend kan zijn. Hoe erg is roddelen eigenlijk? En heeft het een sociale functie, of zou het eigenlijk verboden moeten worden?

Niet alleen vrouwen roddelen

Roddelen wordt vaak als een vrouwelijke activiteit gezien, mannen roddelen niet. Dit is echter helemaal niet waar. Onderzoekers hebben keer op keer aangetoond dat zowel mannen als vrouwen roddelen, en de ene sekse roddelt niet meer dan andere. Wel gebruiken vrouwen over het algemeen meer woorden om een verhaal te vertellen, hierdoor gebruiken ze waarschijnlijk ook meer woorden tijdens het roddelen. Daarom kan het lijken alsof vrouwen langer en vaker roddelen, maar dat is dus niet waar!

Waarom ik in de intro dan vooral vrouwen gebruik? Dat komt omdat 90% van de bezoekers hier vrouw is en ik het daarom niet nodig vond om de situatieschets uniseks te maken ;)!

Roddelen verbind je

Al dat nutteloze geklep over elkaar, waarom stoppen we er niet gewoon mee? Nou, dat komt omdat we dat gewoonweg niet kúnnen. Tijdelijk wel natuurlijk, maar praten over anderen in onze sociale groep is wat sociale groepen vormt en verbindt. Door te praten over andere mensen in de directe omgeving wordt ons duidelijk of een persoon te vertrouwen is, of we haar in onze innercircle willen en of ze gedrag vertoont dat onwenselijk is. Door te “roddelen” of praten over anderen leren wij over wat er acceptabel is binnen de sociale groep waarin wij ons bevinden.

Dit op zichzelf is niet verkeerd, en zelfs gezond voor de groep. Op die manier wordt onwenselijk gedrag gecorrigeerd en wordt de vertrouwensband tussen de mensen in een groep sterker. Dat klinkt allemaal hartstikke positief, dus ehh… waarom heeft roddelen dan zo’n nare bijklank?

Roddelen wordt makkelijk pesten en uitsluiten

Roddelen wordt eigenlijk pas vervelend als het pesten en uitsluiten tot gevolg heeft. Als iemand geen kans heeft zichzelf tegen de roddels te verdedigen bijvoorbeeld. Of wanneer er onwaarheden over iemand worden verspreid. Deze vormen van roddelen hebben geen functie voor de groep en zijn vaak alleen bedoeld voor het persoonlijke gewin van de roddelaar zelf.

Dit is het soort roddelen waar je voor moet waken, en het soort roddelen wat je bij anderen ook zou moeten afstraffen. Door deze vorm van roddelen niet te accepteren binnen een groep houd je de groep gezond!

Conclusie?

Roddelen is dus niet perse slecht als het om het corrigeren en/of bespreken van onwenselijk gedrag gaat. Wanneer roddelen meer op pesten gaat lijken is het geen acceptabel gedrag. Je hier tegen uitspreken kan misschien eng zijn, maar bedenk je dat dit de groep -of het nou je collega’s of je vriendinnen zijn- gezond houdt.

Hebben jullie ooit de nare gevolgen van roddelen ondervonden?

 

 

 

Brightmorningdew

Comments 1

  1. Hou op schei uit, vooral als je zelf onderwerp van gesprek bent, en dan vooral onwaarheden worden vertelt, mensen blind zijn en bla, hahahaha

    Nou goed, er zijn gelukkig ook gevallen waar de waarheid wel op tafel komt, kan soms een jaar of 4 a 5 duren, maar dan heb je ook wel wat, excuses en zo 😉

    Gisteren zag en hoorde ik het naast mij gebeuren op een busplein, ik voelde hoe onzeker 1 van de meiden was, maar roddelen en eentje die duidelijk de bad girl is, rookt, was niet naar school geweest, roddelen en roddelen… stiekem moest ik er ook om glimlachen. Terug denkend aan mijn eigen schooltijd, en de vraag, waren wij ook zo erg? ja.. toen wel 😉

    X

Laat mij weten wat jij vindt!