De januari dip, hoe kom je hem door?

Brightmorningdew MIND 11 Comments

Lekker eten Antwerpen

De maand januari is voor mij altijd een van de saaiste maanden van het jaar. De feestdagen zijn voorbij en mensen lijken wel een beetje in het nieuwe jaar te moeten komen. Januari is daardoor vaak een maand waarin ik moet oppassen voor de winterdip.

Omdat ik zeker niet de enige ben die gevoelig is voor de januari dip deel ik vandaag mijn tips tegen deze dip.

Eerder schreef ik al over een winter-dip, voor wat algemene tips over een winter-dip wil ik jullie dus verwijzen naar dit artikel.

1. Blijf bezig in huis

In januari is het voor mij key om niet in een ‘gat’ te vallen na de feestdagen. Het is super belangrijk om na een drukke periode te ontspannen, maar te veel op de bank liggen kan zorgen voor chronisch lui gedrag. Rust dus zeker lekker uit maar ruim ook op, doe je achterstallige administratie en pak die klusjes op die altijd blijven liggen.

2. Leer nieuwe recepten

Waar worden wij foodies gelukkig van? Juist ja, eten! Laat deze wat rustigere maand dan ook dé uitnodiging zijn om nieuwe recepten te proberen. Dan heb je ook gelijk weer een reden om wat vrienden uit te nodigen… iemand moet je nieuwe baksels toch proeven ;)!

3. Ga naar de nieuwjaarsborrel

Ook als het koud is en je niet weet of je echt zin hebt, zeker als je al de hele week thuis zit! Het is natuurlijk super verleidelijk om lekker onder je dekentje weg te kruipen tot de lente zich weer aandient, maar dat is nou juist niet wat je moet doen! Ga in op die uitnodiging voor de nieuwjaarsborrel en wie weet begin jij 2016 met een nieuwe (potentiële) vriendschap.

4. Leg de lat niet te hoog

Heb jij goede voornemens voor 2016? Let dan op dat deze niet té ambitieus zijn. We kennen het allemaal, je gaat in week 1 goed van start maar tegen het einde van de maand heb je het bijltje er al bij neergegooid. Ook dit zorgt voor een neerslachtig gevoel, je hebt immers gefaald. Dit falen is echter niet altijd compleet aan jezelf te wijden. Kijk eens eerlijk naar je doelen voor 2016, zijn ze echt haalbaar? En moet het echt allemaal al in maart gebeurd zijn?

Een beetje een goed doel is moeilijk te bereiken maar wel haalbaar! En vergeet niet dat je jezelf ook de tijd moet gunnen om te wennen aan een verandering in je leven.

5. Let op je voeding en beweging

Laat ik deze tips dan maar afsluiten met een grote open deur. Ik heb het hier op de site al vaker gezegd maar je body & mind moeten in balans zijn voor een gelukkig gevoel. Voel jij je dus een beetje alleen of down in januari zonder aanwijsbare reden? Probeer dan eens wat gezonder te eten en meer te bewegen… het zou meer kunnen oplossen dan je denkt

 

Werkt echt niets om van deze januari dip af te komen? Dan kan ik je geruststellen… het is over 26 dagen alweer februari.

 

Vallen jullie ook altijd in zo’n gat na de decembermaand?

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 11

 1. Vier en vijf zijn voor mij dezelfde dit jaar.

  Ik ben een emo-eter, verslaafd aan chocolade en alles met suiker.
  Ik schaam me diep, dat is mijn grootste probleem.
  Onnozel, want mijn kinderen eten wel gezond en krijgen geen frisdrank (terwijl ik voor TV cola zat te drinken als ze sliepen) en weinig ongezonde tussendoortjes.

  Ik ben dus begonnen met het voedingspatroon van mezelf aan te passen. En tot nu toe (5 dagen bezig) lukt het me goed.
  Ook door dat ik kleine dingen aan mezelf opleg zoals geen frisdrank meer, maar water met citroen en ik beperk het brood….

  1. Heel goed Ilse! Als je de lat niet te hoog legt kom je veel verder. Zo ben ik namelijk ook lang geleden begonnen met mijn weg naar een gezonder en fitter lichaam! Eerst stoppen met ‘zomaar’ frisdrank drinken en minder snoepen maakt al zo’n verschil!

   Toevallig ga ik a.s. donderdag een serie beginnen over balans en afvallen, wie weet vind je het leuk om “mee” te doen?

 2. Ik vind het wel heel lang donker, ik kan pas aan de slag (ik ben nu thuis) rond half 10 dan zie ik ook pas wat ik doe in huis. Lampen werken dan niet geven een vertekent beeld. Verder niet zoveel moeite met deze maand even rust na al die drukte.

  1. Oh dat is helemaal vervelend dat je pas kan werken na half 10. Ik heb zelf ook het meeste moeite met hoe donker het is..daar word ik gewoon een beetje down van. Gelukkig heb ik voor mijn video’s daglicht lampen. Die misbruik ik in deze tijd van het jaar als stand in daglicht om een beetje wakker te worden.. haha

 3. Mooi artikel dame. Gelukkig heb ik zelf heel weinig last van de januari dip (mijn vriend is een ander verhaal), omdat ik juist uit kijk naar alle nieuwe dingen die voor 2016 in de planning gaan staan en de plannen die opgesteld kunnen worden (en waargemaakt). Jeej dus voor nieuwe jaar hier hahaha…

  1. Post
   Author
 4. Wij zijn ook lekker aan het opruimen nu. Het jaar lekker fris en schoon beginnen 🙂 En natuurlijk een fikkie stoken (wel in een vuurkorf natuurlijk) met een glas Glühwein…. Zo kom ik mijn avonden wel door 😉

 5. Ik heb niet heel erg veel last van een januari dip, al ben ik wel een beetje klaar met het feit dat het zo laat en vroeg donker is (niks aan om in het donker naar mijn werk te gaan en in het donker weer naar huis). Het feit dat de dagen weer langer worden maakt me wat dat betreft gelukkig!

 6. Nee nog niet, dat heb ik meestal in feb. en maart last van, omdat bij ons in deze maand alweer verjaardagen klaar staan, de kick off is eigenlijk al op 3 jan. Elk jaar opnieuw, hahahaha

  Dusssssss????? Leef ik daarnaar toe, mijn moeder en mijn nicht zijn een week achter elkaar jarig, dus dat is altijd nog een lichtpuntje, een enorm lichtpunt, daarna zak ik pas weg. maar doe ik wat jij ook beschrijft, thuis bezig zijn, en ook uitzitten eigenlijk, in april fleur ik meestal weer op. Dit jaar in maart staat ons, onze familie uitbreiding te wachten, dus dit jaar is het ook weer anders, mijn nicht is nu bezig met de babykamer helemaal op orde te krijgen en via what’s app krijgen we telkens updates natuurlijk, hahaha

  X

Laat mij weten wat jij vindt!