Goed luisteren doe je zo – Het is moeilijker dan je denkt

Brightmorningdew MIND 1 Comment

Echt luisteren naar wat een ander te zeggen heeft, het is moeilijker dan je denkt. Ik dacht altijd dat ik prima kon luisteren. Dat is tot ik een aantal jaar geleden een artikel las over “goed luisteren”. Eh, oepsie… ik was(net als heel veel andere mensen) helemaal niet zo’n goede luisteraar.


Het is niet dat ik niet wilde luisteren, mijn ogen moesten gewoon even geopend worden. Vaak zijn we tijdens het luisteren ook met andere dingen bezig. Onze eigen mening, onze eigen ervaringen en of we bepaalde dingen wel kunnen zeggen straks of dat dat misschien een beetje ongepast is…

Nu is het natuurlijk niet heel erg als je af en toe wat minder goed luistert. Het is alleen wel jammer als dit vaker wel dan niet gebeurt, zo sta je namelijk echte relaties met anderen in de weg en voelen je vriendschappen wat oppervlakkiger aan.

Herkenbaar? Je bent niet alleen!

Gelukkig kun je met en paar simpele tips je luistergedrag al verbeteren. En met simpel bedoel ik vooral, makkelijk te onthouden. Want je luistergedrag verbeteren in deze tijd vol afleidingen is nog niet zo makkelijk!

 

Stop met praten

Oké, laten we beginnen met een hele grote open deur. Om echt te kunnen luisteren moet je zelf stoppen met praten. En daarmee bedoel ik zowel “hardop praten” als een moment vinden waarop jij weer wat kan zeggen. Zeker dat laatste gebeurt ontzettend vaak in gesprekken, let maar eens op. Soms luisteren mensen zo slecht naar elkaar en lijkt het meer een uitwisseling van momenten waarop ze wat mogen zeggen. Héél bijzonder en eigenlijk zonde want jij hoort de ander niet en je eigen verhaal wordt ook niet gehoord.

Neem actief deel aan het gesprek zonder het over te nemen

We zijn vaak meer met onszelf bezig dan we denken tijdens een gesprek. Zelfs wanneer je geraakt wordt door het verhaal van een vriendin gaat het in je hoofd vaak niet meer over haar, maar over jezelf en je eigen emoties bij dit verhaal. Begrijpelijk, maar wanneer je echt empathie wil tonen is het belangrijk om je in háár te verplaatsen. Probeer dus je eigen gevoelens naar de achtergrond te schuiven, daar is een andere plaats en tijd voor.

Probeer dan ook je eigen oordeel voor je te houden tot je het hele verhaal hebt gehoord. We zijn vaak geneigd om na twee zinnen al te weten wat er “hierna gaat komen”. Vaak luister je dan niet eens meer waardoor je niet alleen te snel oordeelt, maar misschien ook maar een half verhaal be(ver)oordeelt.

Weet wanneer je in een “luistermood” bent en geef het eerlijk aan als dat om wat voor reden dan ook niet nu is

Om echt te luisteren heb je een bepaalde mate van nieuwsgierigheid en concentratie nodig. En hoe goed je dit ook denkt te kunnen faken, je kunt het niet zo goed. We herkennen allemaal de momenten waarop je gewoon wéét dat je vriendinnen niet echt naar je luisteren maar je er genoegen mee neemt omdat je weet dat ze druk zijn.
Er is echter niets mis met zeggen “ik hoor dat dit heel belangrijk voor je is, maar ik merk dat ik er niet helemaal bij ben.” Je kunt dan bijvoorbeeld eerst even met z’n tweetjes wandelen of een andere activiteit ondernemen waarvan je beiden wat meer ontspant, vaak ben je daarna weer veel beter in staat om te luisteren.

Oh… en stop die telefoon weg

Hier hoef ik verder niets over uit te leggen toch? Mooi!

 

 

Ben jij een goede luisteraar, of vind jij het soms ook moeilijk om echt zonder oordeel goed naar een ander te luisteren?

Brightmorningdew

Comments 1

  1. lol, ik ben eventueel zo’n goede luisteraar, dat mensen vragen of ik ze nog wel hoor, vooral telefonisch dan, omdat ik mij dus inderdaad met luisteren bezig hou, en dan vallen ze zelf in een stilte even, dan luister ik nog steeds, ‘ben je er nog?’, krijg ik dan.. hahaha, ‘ja ik luister naar jou.’

    Zo grappig soms.. en ook als ik wel iets aan het doen ben, dan ben ik super geconcentreerd naar het verhaal wat vertelt wordt, het is een kunst geloof ik, maar ik doe dat als vanzelf eigenlijk… Wel ook moeten leren misschien hoor, of niet, als het mijn vrienden betreft, gaat dat ook vanzelf.

    x

Laat mij weten wat jij vindt!