Songsvhann

Meer rust in je leven door dingen los te laten

Brightmorningdew MIND 3 Comments

We zijn allemaal druk, druk, druk. Maar wanneer je diep in onze harten kijkt zijn we allemaal op zoek naar meer rust in ons leven. Daar wil ik het vandaag dan ook met jullie over hebben. Meer rust in je leven door dingen los te laten

1. Mensen die je meer energie kosten dan dat ze je geluk opleveren

Het is niet de eerste keer dat ik hier schrijf over loslaten, een van mijn best gelezen artikelen is “wanneer moet je iemand loslaten“. Ik ga natuurlijk niet die hele blogpost hier herhalen maar belangrijk is om te investeren in mensen die je geluk geven en mensen los te laten die eigenlijk niets “opleveren”. Dit klinkt misschien hard als het gaat over persoonlijke relaties, maar wanneer jij keer op keer moe en verdrietig wordt van iemand in je leven is het wel tijd om daar iets aan te doen. Je bent dan alleen maar aan het geven zonder dat je daar iets voor terugkrijgt en dat zal je nooit bij deze mensen kunnen halen. Dit betekent dat er energie en tijd wegstroomt die je ook voor andere zaken kunt gebruiken.

2. Laat perfectie los

Er zijn in dit leven perfectionisten en mensen die het “allemaal niet zoveel uitmaakt”. Ik ben absoluut geen perfectionist maar ik maak de gevolgen van té perfectionistisch zijn wel veel mee in mijn (privé)leven. Perfectie kost ontzettend veel energie want hoe hard je ook probeert, er kan altijd iets beter en er is altijd iemand beter. Perfectie zoals een perfectionist dat wil bestaat niet. Niet alles gaat zoals jij wilt en je kunt ook zeker niet altijd alles maar perfect doen. Door hiernaar te streven ben je dus continue aan het vechten tegen de realiteit en dat is allesbehalve rustig.

Dus ja, doe je stinkende best, werk hard en neem geen genoegen met “net goed genoeg”. Maar alsjeblieft verlang en verwacht geen perfectie. Streef naar “heel goed” of “boven verwachting” en durf te gaan voor “goed genoeg”. Je zult merken dat dit eerst meer angst en onzekerheid met zich meebrengt. Maar wanneer jij durft te vertrouwen op het gegeven dat niets perfect is en je ervaart dat goed genoeg niet zorgt voor een catastrofe, zal je meer rust in je leven vinden.

3. Laat los wat anderen van je denken

Mensen gaan altijd wat van je vinden dat is een gegeven. Helaas maken wij ons collectief veel te druk over wat de ander van ons vindt. Zijn we wel leuk genoeg, aardig genoeg, slim genoeg, sterk genoeg en doen we het wel goed genoeg in de ogen van anderen? Deze gedachten kunnen soms zo verlammend werken dat al je energie gaat naar het analyseren van een ontmoeting of een event waar jij je op een bepaalde manier hebt gedragen. We pluizen minutieus uit wat we hebben gedaan en hoe dat op anderen is overgekomen. Hierbij vragen wij overigens niet om feedback (ben je gek! veel te eng…). Nee, wij vullen deze feedback voor anderen in. En helaas zijn we allemaal bikkelhard tegen onszelf. Je denkt en zegt dingen tegen jezelf die je echt nooit over een ander zou denken of zeggen.

Ja, er zijn altijd mensen die je niet leuk, niet aardig of dom zullen vinden. Maar dat ga jij niet veranderen door je gedrag aan te passen of door je druk te maken om wat anderen van je vinden. Je kunt namelijk niet met iedereen bevriend zijn en dat is prima, niet iedereen hoeft je leuk te vinden.

Daarnaast is wat andere mensen van je denken helemaal niet relevant. Dit is jouw leven, jouw verhaal en jij moet die tijd met jezelf doorbrengen. De enige mening die er toedoet is dus die van jezelf. Je leeft maar één keer en het leven is niet eindeloos. Je druk maken om de verwachtingen of meningen van anderen is dus helemaal geen logische of nuttige besteding van je tijd.

4. Laat je verwachtingen van anderen los

Wees goed voor de mensen om je heen omdat jij dat wil, niet omdat je iets van anderen wil. We verwachten vaak dat anderen ons helpen bij ons levensgeluk. Deze verwachtingen zorgen vaak voor veel frustratie en ruzies in romantische en vriendschappelijke relaties.

Ga eens bij jezelf na wat je allemaal verwacht van de mensen om je heen en waarom je dat soort dingen eigenlijk verwacht… Als een vriend keer op keer je verjaardag vergeet kun je daar jaar in jaar uit teleurgesteld over zijn óf je kunt accepteren dat dit het is. Je kunt anderen niet veranderen, de manier waarop je reageert wél. Probeer dus verwachtingen wat meer los te laten en wat meer te leven voor jezelf, je zal ontdekken dat je veel meer rust in je hoofd krijgt en minder ruzies en frustraties hebt.

Lees ook: is geluk iets wat je af kunt dwingen? Hier schrijf ik meer over wat voor invloed anderen op jouw geluk hebben en waarom jouw geluk niet afhangt van de acties van anderen.

5. Maak je niet druk om wat je niet kan veranderen

Dit laatste is nogal een dingetje… Ook ik kan dit de ene keer beter dan de andere keer maar feit is, je druk maken om dingen die je niet kan veranderen heeft absoluut geen zin. Hoe druk jij je ook maakt:

  • Het weer blijft k*t
  • Je fiets is nog steeds gestolen
  • Je verleden en dingen die je in dat verleden hebt gedaan
  • Het leven van je mensen in je omgeving en de keuzes die zij maken
  • Of er volgende week misschien iets ergs gaat gebeuren met jou of iemand waarvan je houdt
  • En ga zo nog maar even door…

Wanneer je succesvol dingen kunt loslaten waar je toch geen invloed op kunt uitoefenen zullen de meeste spanningen in je leven als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maarja, dat blijkt dan wel een “makkelijker gezegd dan gedaan” dingetje. Ik hou absoluut niet van zweverig, maar dit is wel iets waar mindfulness je bij kan helpen. Daarnaast kun je actief je gedachten sturen op het moment dat jij je druk maakt. Vraag jezelf af “heb ik hier controle over?”. Wanneer het antwoord nee is wordt het dus tijd om het los te laten. Als je er toch geen invloed op hebt heeft jezelf druk maken toch geen zin…

Meer rust dus…

Nu zijn al deze dingen natuurlijk niet van de ene op de andere dag geregeld. Toch is het altijd goed om stil te staan bij de stoorzenders in je leven. Ik hoop voor jullie allemaal dan ook meer rust in het leven en dat we met z’n allen wat meer kunnen loslaten…

 

 

Brightmorningdew

Comments 3

  1. Wat een mooi artikel, waarmee je 5x de spijker op zijn kop slaat! Vooral nummer 1 is iets wat mij heeft geholpen: andere mensen loslaten die je keer op keer frustreren en meer energie kosten dan geven. Niet makkelijk, maar wel heel waardevol! Van denken voor anderen heb ik ook nog weleens een handje, maar ik probeer het steeds meer los te laten en meer te kijken naar wat ik zelf vind en wil.

Laat mij weten wat jij vindt!