Stress is niet cool, of toch wel?

Brightmorningdew MIND 3 Comments

Mijn ogen werden laatst weer eens goed geopend. Terwijl ik aan het sparren was met een klant hadden we het over het concept stress, en hoe het bij sommige een levensstijl is geworden. En erger nog, het wordt cool gevonden! Heb jij het druk, dan doe je het goed. Ondergesneeuwd zijn in bergen werk, good for you! Mensen met een druk leven hebben een leuk leven. Rustig op de bank zitten, even uitrusten? “Dat doen we wel als we dood zijn!” Niet iets waar je openlijk voor uitkomt dus…

Gesprekken tussen vrienden beginnen ook vaak zo:

“Hoe gaat het?”
“Goed, lekker druk

Hoe vaak heb jij jezelf dit horen zeggen? Ik heb het zelf gisteren nog gezegd, ouch!

Stress is niet cool

Ondanks dat ik weet dat stress niet cool is vind ik het lastig om toe te geven aan lekker chillen, gewoon even niks. Natuurlijk kan dat ook bijna niet met een huwelijk en het opbouwen van een eigen bedrijf. Maar als ik eerlijk ben zou ik best wat meer kunnen uitrusten, ik wil het alleen niet. Tijdens vrije uurtjes voel ik mij schuldig dat ik niet iets aan het doen ben, en onrust zorgt ervoor dat ik dan weer niet geniet van het feit dat ik even niets aan het doen ben.

Ergens voelt het fijn om altijd “druk” te zijn, misschien haal ik er zelfs een vorm van eigenwaarde uit. Als ik het maar druk heb betekent het dat mensen mij nodig hebben, dat ik goed bezig ben (anders zou ik het niet druk hebben) en dat ik wat waard ben. Ho! Wacht even hoor…

Lees ook: hoe weet je wanneer je teveel stress hebt?

Wat een ontzettende onzin zeg!

Het is eng om dit te schrijven, het is namelijk best moeilijk om toe te geven dat ik het blijkbaar ook cool vind om het net even iets te druk te hebben. Maar ook een goede wake-up call.

  • – Stress is niet cool;
  • – Stress is geen langdurige levensstijl;
  • – Een (te) druk leven is niet iets wat je moet nastreven.

Is stress een levensstijl geworden? Dan moet je terug naar de basis.

Kom ik weer hoor met mijn sporten en gezond leven, maar het is echt de basis als je op zoek bent naar meer balans in het leven. Wanneer je stress ervaart en niet goed voor jezelf zorgt bevind je je op de slippery slope van een waardeloos gevoel. Not cool!

Lees ook: tijd voor jezelf nemen als je het druk hebt

Terug naar de basis dus, want waar komt eigenlijk al die stress vandaan? Bij mij ligt het vooral aan de buitenwereld, ik wil niet falen. Ik wil niet “maar” 3 á 4 dagen werken, daar heb je toch je baan niet voor opgezegd? Ook fluistert er diep in mij een stemmetje dat het nooit goed genoeg is, ik wil altijd meer. Meer opdrachten, meer tijd en meer leuke dingen. Helaas kun je al deze dingen niet tegelijkertijd doen. Ik moet dus terug naar de basis, goed bij mezelf kijken wat ik nu echt wil. Pas dan kan ik iedere dag keuzes maken die mij dichterbij dat doel brengen.

Pas dan kan ik weer terug naar een leven dat helemaal in balans is.

“If you want to fly, give up everything that weighs you down.”

Wordt in jullie omgeving het net even te druk hebben ook als iets goeds gezien? En hoe ga jij om met langdurige stress?

 Foto: Pexels

Brightmorningdew
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Comments 3

  1. Als er hier al stress ontstaat is het echt om een calamiteit, lees, oom ligt in ziekenhuis en we weten niet wat er is gebeurd, ingestort, pa is net opgehaald met de ambulance… Of er komt zo’n leuke brief van een nuts bedrijf u moet ……… veel te veel bij betalen, of de gemeente komt met een nieuwe brief of regel bla, hahahaha

    Anders, als je het mij nu vraagt? Het gaat zijn gangetje… beetje werken, beetje haken, tv kijken en ik zie wel 😛

    X

  2. Ik antwoord niet standaard dat ik het druk heb. Meestal is dat ook niet het geval. De afgelopen twee weken was ik echt druk, maar zelfs dan vind ik het een stom antwoord en zeg ik dat meestal niet. Ik hoop dat de afgelopen twee weken even een piek waren, want anders hou ik dat niet zo lang vol. Overigens heb ik er geen stress bij, dus dat is goed, maar ik mis mijn vrije tijd.

  3. Ik weet niet of het in mijn omgeving als ‘de norm’ wordt gezien, maar het is wel iets dat steeds vaker gezegd wordt. Ik herken het wel hoor. Ik voel me ook schuldig als ik stil zit, dan denk ik dat ik beter dat, dat of misschien wel dat kan doen. Echt gestrest voel ik me niet volgens mij. Maar soms vraag ik me wel af of dat bij mij wel de norm is geworden. Dat ik niet meer weet hoe het anders voelt haha. Maar, ik heb er tot nu toe geen last van.

Laat mij weten wat jij vindt!