Wanneer moet je iemand loslaten?

Brightmorningdew MIND 2 Comments

We hebben allemaal van die mensen waarvan we niet zeker weten of we ze nog moeten toestaan in ons leven. Ik schreef al eerder hoe je hier mee om moet gaan, maar wanneer is het tijd om iemand los te laten?

Ik kan natuurlijk niet voor je beslissen of het tijd is om iemand uit je leven te bannen. Wel kan ik je een paar situaties geven waarin het mij verstandig lijkt om deze bron van negativiteit uit je leven te halen.

Iemand wil dat je iemand anders bent dan wie je bent

Sommige mensen ken je al jaren, en door die jaren heen ben je natuurlijk wel wat veranderd. Je hebt altijd mensen in je leven die deze verandering niet accepteren. Zij willen dat jij bent wie je was toen ze je leerde kennen en dat kan voor problemen zorgen.

Als mensen je in een hokje proberen te stoppen dat niet langer past kun je je afvragen of je zo iemand nog wel in je leven wilt. Iemand die verlangt naar “de tijd van toen” accepteert namelijk niet wie je nu bent.

Als woorden en daden niet overeenkomen

Als iemand in woorden altijd een goede vriend/vriendin is maar dit niet in daden laat zien is het zeker tijd om iemand te laten gaan.

Je hebt het gevoel iemand in een relatie te dwingen

Als alles altijd vanuit jou moet komen en je het gevoel hebt dat je iemand moet dwingen om met je om te gaan is het misschien tijd om de relatie te overdenken. Wil je echt een vriendschap met iemand die jou niet net zo ziet zitten als jij hen?

Je voelt je niet jezelf bij deze persoon

Als jij niet volledig jezelf kan zijn kan dit betekenen dat je iemand pas net kent. Niemand is in het begin volledig zichzelf. Als je na een aantal maanden echter nog altijd het gevoel hebt dat je jezelf niet kan zijn, kun je je afvragen hoe dat komt.

Iemand beschaamt continue je vertrouwen

Moet ik hier echt iets bij uitleggen? Iemand die continue je vertrouwen beschaamt is niets waard.

Je wordt telkens gedwongen je grenzen over te gaan

Sommige mensen gaan elke keer je grenzen over. Ze vragen keer op keer dingen die je niet wil doen en ze stappen zonder pardon over jouw normen en waarden heen. Als jij keer op keer aangeeft dat er over jouw grenzen heengegaan wordt, dan is het tijd voor een permanente oplossing.

Als jij er niets van zegt wordt het tijd dat je dat wel gaat doen. Bewaak je grenzen zodat je weet wanneer iemand er overheen gaat. Mensen die je grenzen overgaan zorgen namelijk voor gevoelens van vermoeidheid, bedrog, misbruik en verraad. Bij vrienden die je grenzen overgaan is het extreem belangrijk om op te letten of je verder nog iets uit deze vriendschap haalt.

Iemand loslaten is niet makkelijk…

Het is natuurlijk nooit makkelijk om iemand los te laten, zeker niet als mensen veel voor je hebben betekend in het verleden. Toch kan het soms voor je persoonlijke groei belangrijk zijn om iemand te laten gaan. Mocht je iemand los willen laten ga dan het gesprek aan, hou het bij jezelf en probeer niet de schuld ergens neer te leggen. Soms passen mensen en hun levens niet meer bij elkaar en dat is niet iets om lullig over te doen.

Mocht iemand echt je vertrouwen hebben beschaamd of je grenzen over zijn gegaan dan kan je eerlijk aangeven dat deze acties ervoor hebben gezorgd dat je een vriendschap op dit moment niet meer ziet zitten.

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 2

 1. Ik vind dit erg moeilijk, zeker als het om mezelf gaat. Ik zit in een burn-out en vanwege de soms snel wisselende gemoedstoestanden gaat het wel eens de negatieve kant op. Van nature ben ik erg aanrakerig en met mijn bagage van heel lang geleden (slachtoffer misbruik) ga ik, zonder in details te treden, daarmee wel vaker over de grenzen van mijn beste vriendin heen. We leerden elkaar kennen omdat ik haar hielp met de computer, zo gaan we dit jaar 6 jaar met elkaar om. Er is zelfs een gezamelijke hobby uit voortgevloeid. Bij haar gaat het om normen en waarden, etc. Dat heeft te maken met het feit dat ik getrouwd ben, maar ik vind die vriendin heel spannend. Zo kwam ik uiteindelijk met die vriendin in een negatieve spiraal, waar ik niet uit kom. Bij anderen heb ik er geen problemen mee. Maar dan krijg je al gauw ‘beste stuurlui staan aan wal’. Tot voor kort was ze best tolerant in mijn aanrakingen, maar sinds kort wil ze pas weer bij me komen als ik van haar kan afblijven. Het kost bergen energie, maar toch wil ik haar niet kwijt en ik snap dat het zo niet verder kan. Wat nu als je (gevoelsmatig) niet de stap kan maken, vanwege twijfel, om iemand los te laten, hoe ga je daarmee om?

  1. Post
   Author

   Hi mario,
   Ik snap dat dit een lastige situatie is, zeker omdat je elkaar al zes jaar kent. Toch kan ik je aanraden om even afstand te nemen. Als een relatie veel energie kost zal het ook je burn-out niet ten goede komen.

   Wellicht kun je hierna het contact met haar weer oppakken en kijken of er een manier is waarop jullie beiden prettig met elkaar kunnen omgaan. De twijfel is logisch, maar kies voor jezelf en probeer eerst uit je burn-out te komen. Dit gaat natuurlijk niet lukken wanneer er een grote energieslurper in je leven is.

   Veel succes!

Laat mij weten wat jij vindt!