Wanneer moet je iemand loslaten?

We hebben allemaal van die mensen waarvan we niet zeker weten of we ze nog moeten toestaan in ons leven. Ik schreef al eerder hoe je hier mee om moet gaan, maar wanneer is het tijd om iemand los te laten?

Ik kan natuurlijk niet voor je beslissen of het tijd is om iemand uit je leven te bannen. Wel kan ik je een paar situaties geven waarin het mij verstandig lijkt om deze bron van negativiteit uit je leven te halen.

Iemand wil dat je iemand anders bent dan wie je bent

Sommige mensen ken je al jaren, en door die jaren heen ben je natuurlijk wel wat veranderd. Je hebt altijd mensen in je leven die deze verandering niet accepteren. Zij willen dat jij bent wie je was toen ze je leerde kennen, en dat kan voor problemen zorgen.

Als mensen je ongewild in een hokje proberen te stoppen dat niet langer past kan je je afvragen of je zo iemand nog wel in je leven wilt. Iemand die verlangt naar “de tijd van toen” accepteert namelijk niet wie je nu bent.

Als woorden en daden niet overeenkomen

Als iemand in woorden altijd een goede vriend/vriendin is maar dit niet in daden laat zien is het zeker tijd om iemand te laten gaan.

Je hebt het gevoel iemand in een relatie te dwingen

Als alles altijd vanuit jou moet komen en je het gevoel hebt dat je iemand moet dwingen om met je om te gaan is het misschien tijd om de relatie te overdenken. Wil je echt een vriendschap met iemand die jou niet net zo ziet zitten als jij hen?

Je voelt je niet jezelf bij deze persoon

Als jij niet volledig jezelf kan zijn kan dit betekenen dat je iemand pas net kent. Niemand is in het begin volledig zichzelf. Als je na een aantal maanden echter nog altijd hete gevoel hebt dat je jezelf niet kan zijn kan je je afvragen hoe dat komt.

Iemand beschaamd continue je vertrouwen

Moet ik hier echt iets bij uitleggen? Iemand die continue je vertrouwen beschaamd is niets waard.

Je wordt telkens gedwongen je grenzen over te gaan

Sommige mensen gaan elke keer je grenzen over. Ze vragen keer op keer dingen die je niet wil doen, en ze stappen zonder pardon over jouw normen en waarden heen. Als jij keer op keer aangeeft dat er over jou grenzen heengegaan wordt dan is het tijd om voor een permanente oplossing te zorgen.

Als jij er niets van zegt wordt het tijd dat je dat wel gaat doen. Bewaak je grenzen zodat je weet wanneer iemand er overheen gaat. Mensen die je grenzen overgaan zorgen namelijk voor gevoelens van vermoeidheid, bedrog, misbruik en verraad. Bij vrienden die je grenzen overgaan is het extreem belangrijk om op te letten of je verder nog iets uit deze vriendschap haalt.

Iemand loslaten is niet makkelijk…

Het is natuurlijk nooit makkelijk om iemand los te laten, zeker niet als mensen veel voor je hebben betekent in het verleden. Toch kan het soms voor je persoonlijke groei belangrijk zijn om iemand te laten gaan. Mocht je iemand los willen laten ga dan het gesprek aan, hou het bij jezelf en probeer niet de schuld ergens neer te leggen. Soms passen mensen en hun levens niet meer bij elkaar en dat is niet iets om lullig over te doen.

Mocht iemand echt je vertrouwen hebben beschaamd of je grenzen over zijn gegaan dan kan je eerlijk aangeven dat deze acties ervoor hebben gezorgd dat je een vriendschap op dit moment niet meer ziet zitten.

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew
Please like & share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge