Meer tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt

Brightmorningdew MIND 2 Comments

Ik schreef het al eerder, 2018 wordt het jaar waarin ik meer tijd ga maken voor de dingen die ik belangrijk vind. Maar hoe doe je dat eigenlijk; tijd maken voor de dingen die je belangrijk vindt?

We komen allemaal chronisch tijd te kort. Je wilt van alles maar aan het einde van de week ben je al bij als je genoeg tijd hebt gehad om je deadlines af te werken, je vrienden te zien en als je geluk hebt ben je ook nog een paar keer gaan sporten.

Echt tijd voor verandering, tijd voor de dingen die je belangrijk vindt lijk je niet te hebben.

Raar eigenlijk, want zou je niet altijd tijd moeten hebben voor dingen die je belangrijk vindt?!

In een ideale wereld wel, maar in werkelijkheid heb je verantwoordelijkheden en andere taken die je eerst moet doen voordat je tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen. Maar als je week al rammend vol zit… Hoe maak je dan tijd voor nieuwe dingen?

Ik ging op onderzoek uit en kwam erachter dat bij mij en vrienden de volgende dingen heel veel tijd opslurpen:

1. Op de hoogte blijven van… nouja vanalles

Hoe vaak check jij NU.nl, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Blogs, je favoriete forum of andere websites die je op de hoogte houden van vanalles? Waarschijnlijk véél vaker dan je nu denkt (of wilt toegeven). Wij zijn als mensen veel bezig met “op de hoogte blijven” we verspillen hier uren per dag aan. Natuurlijk is het fijn om te weten wat er in de wereld of je werkveld speelt, maar moet je dat echt dagelijks tot op de bodem uitpluizen?

Installeer een blokkade app in je webbrowser, deze zorgt ervoor dat je niet onnodig naar dit soort websites gaat. Spreek met jezelf af dat je niet meer dan 30 minuten per dag mag besteden aan “op de hoogte blijven”.

2. Je telefoon

Oké, hier wilde ik eigenlijk mee beginnen… Maar deze open deur wilde ik niet gelijk intrappen. We besteden met z’n allen veel te veel tijd op onze smartphones. We checken het nieuws, maken en bewerken foto’s en whatsappen wat af. Er is tegenwoordig weinig wat je niet met die kleine magic box kunt doen!

 1. Installeer een van de apps op je telefoon die bijhoudt hoe vaak en hoe lang je kijkt en je zult jezelf nog verbazen… Waarschijnlijk verspil jij uren per week aan staren naar je telefoon. Zonde, want in deze tijd kun je dus heel veel andere dingen doen! Stel jij staart 3 uur per dag naar je telefoon, dan zijn dat 1095 uren (oftewel 45 dagen) per jaar!

3. Netflix, Youtube en TV

Je komt thuis en gaat TV kijken, gewoon om even te ontspannen. Leuk… maar met 2 uur TV, Netflix of YouTube per dag verspil je al een complete MAAND per jaar aan entertainment. Dat zijn heel wat uren (730 om precies te zijn) waarin je ook andere dingen kan doen. Halveer deze tijd en je hebt alweer 365 uur of 15 dagen over om te besteden aan dingen die je belangrijk vindt.

4. Snoozen

’s Ochtends blijven we vaak zo lang mogelijk in bed liggen. Opstaan is vreselijk, jij knort liever nog even een uurtje door… Maar wanneer jij je wekker wat eerder zet kun je wel wat extra tijd per jaar winnen. Wie weet is dit precies de tijd die jij nodig hebt om te mediteren, sporten of te werken aan dat ene project waar je telkens niet aan toekomt…

 • Zet je wekker 15 minuten eerder en werk dan aan projecten die jij belangrijk vind of spaar zo een kwartiertje overuren op je werk (wanneer dat mogelijk is) –> Opbrengst: 91 uur per jaar
 • Zet je wekker een uur eerder om te sporten of om te werken aan een groter project. –> Opbrengst: 365 uur per jaar

Je ziet het, er is waarschijnlijk een hoop tijdwinst te behalen door deze dagelijkse bezigheden te halveren. In deze tijd kun je vrijwilligerswerk doen, werken aan dat project waar je al jaren mee wilt starten, mediteren of nieuwe recepten uitproberen. Dingen die waarschijnlijk een stuk meer aan je leven toevoegen dan het gedachteloos consumeren van media en entertainment.

Bron foto: pexels.com

Brightmorningdew

Comments 2

 1. Hahaha echt die telefoons he. Ik irriteer mij er zo aan dat mensen al lopend over straat of overal waar ze zijn naar dat ding staren. Als ik m’n tijd bij elkaar optel van staren naar m’n telefoon zal ik mij ook wel een hoedje schrikken. Maar op straat, in het verkeer of op een feestje zal je mij niet met m’n telefoon zien hoor. Ik heb hem natuurlijk wel bij mij voor “noodgevallen”, maar netjes in mijn zak.

  1. Post
   Author

   Heel goed! Ik zag laatst zelfs stoplichten op de grond om ervoor te zorgen dat mensen op de grond kunnen zien of het licht op rood of groen staat… zo gevaarlijk! Ondanks dat ik dat inderdaad ook doe valt het me toch nog enorm tegen hoe vaak ik in de dode momentjes mijn telefoon check terwijl ik ook wat anders (lees: nuttigers) kan doen, maar dat is mijn goede voornemen voor 2018!

Laat mij weten wat jij vindt!