Zo leer je voor jezelf te kiezen

Brightmorningdew MIND 8 Comments

Tegenwoordig is iedereen maar druk, druk, druk. Druk met werk, druk met vrienden en ohja ook nog druk met sporten, gezond leven en een prachtige online social feed. Niet gek dus dat burn-outs het meeste voorkomen bij jongeren tussen de 25 en 35. Waarschijnlijk heb jij in je sociale kring ook al mensen zien omvallen. Je kijkt er eigenlijk niet meer van op, hoort het er dan echt allemaal gewoon bij?

Nee dus! Burn-outs mogen natuurlijk nooit de norm worden. Doorbreek deze gewoonte en leer voor jezelf te kiezen. Daarvan word je echt niet anti-sociaal of egoïstisch, nee misschien word je juist wel gezelliger en gelukkiger.

new-year

Leer jezelf kennen

Vraag jezelf bij alles wat je doet af waarom je het doet en wat je er uithaalt. Iets doen voor een ander is natuurlijk nooit verkeerd.  Maar iets doen voor een ander om de leegte in jezelf op te vullen, of omdat je een tegenprestatie verwacht is niet verstandig. Vaak blijf je dan zitten met het gevoel dat jij altijd voor andere klaar staat en jij daar niets voor terugkrijgt. Dat is een vervelend gevoel maar het is niet altijd de schuld van de ander, zij weten immers niet dat jij dit om die reden voor ze hebt gedaan.

Vraag je daarom voortaan bij de dingen die je doet het volgende af

Is dit belangrijk voor mij of voor de ander?

Wat verwacht ik terug?

Word ik hier zelf gelukkiger van?

Krijg ik hier energie van?

Voel ik mij verplicht door andere om dit te doen?

Krijg ik hier onnodige stress van?

Wat zijn de gevolgen als ik dit niet doe, en vind ik dit erg?

Evalueer de antwoorden op deze vragen, voel jij je goed bij de uitkomst? Dan kun je er je volle energie ingooien, dit noem ik een positieve actie. Voel je je toch niet helemaal oké bij je antwoorden? Dan kan het zomaar zijn dat je dit om de verkeerde redenen doet, dit noem ik een negatieve actie. Een negatieve actie zal je altijd meer energie kosten dan een positieve actie. Dit betekent niet dat je nooit meer een negatieve actie kunt doen, maar je moet wel zorgen dat dit in balans is.

Plan je week, en schrijf je doelen op

Om voor jezelf goed de balans op te maken moet je weten waar je naartoe wilt en hoe je dat moet bereiken. Maak daarom korte- en langetermijndoelen, schrijf deze op en weet wat je daarvoor moet doen. Wil je graag meer rust in je hoofd? Schrijf dan op wát er precies zorgt voor onrust. Markeer daarna welke voortvloeien uit negatieve en positieve acties. Nu je weet welke taken en/of gedachtes bij welke actie horen kan je deze met meer balans plannen.

Maak korte- en langetermijndoelen in je werk en privé en sta bij elke taak, afspraak en verplichting even stil bij of het een positieve of negatieve actie is. Door dit inzicht is het makkelijker om deze zo te plannen dat je de dag bijvoorbeeld altijd begint en eindigt met een positieve actie. Dit soort kleine veranderingen kunnen al zorgen voor meer grip op je leven.

Voelen jullie je soms geleefd? Kies jij al voor jezelf maar heb je mensen in je omgeving die de energie uit je zuigen? Leer hier hoe om te gaan met negatieve mensen in je omgeving. 

 

Brightmorningdew

Comments 8

 1. Soms heb ik het gevoel dat ik wordt geleefd maar dit is dan op een heel ander vlak als jij hierboven schrijft. Ik denk eerst aan mijn gezin en daarna pas aan mezelf. Gelukkig gaat het steeds makkelijk om tijd voor mezelf vrij te maken.

  Mooi en en duidelijk geschreven Danielle.

 2. Zo voelde het ooit, en het is ook zo als je eenmaal kinderen of een kind hebt, dan kun je niet anders, want je hebt te maken met schooltijden, vakanties en ga zo maar door, je moet wel, dus leef je voor een ander, tot ze volwassen zijn en hopelijk op zichzelf kunnen staan, want dat geluk heeft ook niet iedereen… denk aan een zwaar gehandicapt kind of ander familielid.

  Ik heb het geluk dat ik mijn eigen leven nu helemaal zelf kan bepalen en nee zeggen hoort daar ook bij, of afspraken verzetten, zou ik vroeger nooit gedaan hebben, nu wel. 😀

  X

 3. Dit vind ik echt een mooi artikel. Ik wou dat zoiets er was voordat ik met mezelf aan de slag ging. Fijn dat je dit zelf hebt geleerd en er zo bewust mee bezig bent.

  Ik kies altijd voor mezelf en ik krijg wel eens te horen dat dat soms iets teveel is.. oeps!

Laat mij weten wat jij vindt!