Zo worden jouw nieuwe voornemens wél een succes

Brightmorningdew MIND 1 Comment

In de afgelopen 27 jaar heb ik vaak goede voornemens gehad, helaas zijn er uiteindelijk maar weinig van deze voornemens uitgekomen. Pas toen ik anders naar het concept goede voornemens ging kijken kon ik meer successen dan gefaalde pogingen op mijn lijstje ontdekken. Hoe ik van gefaalde naar geslaagde goede voornemens ging vertel ik je in deze blog.

Goede voornemens zijn in principe een mooi streven. New year, new me! Maar als het je niet precies op 1 januari lukt dan kun je ook prima op de 26e of zelfs op 1 september nog beginnen met dingen veranderen in je leven. Je hebt niet maar één kans om je leven te verbeteren of te veranderen. Maar omdat veel mensen een nieuw jaar wel een mooie nieuwe start vinden help ik je graag een beetje op weg!

Kies een thema of een einddoel, niet een taakje

Veel goede voornemens zijn te veel gefocust op een taak. Zo komt dit lijstje je vast bekend voor:

 • Minder drinken
 • Stoppen met roken
 • Afvallen
 • Drie keer per week sporten
 • Minder vette troep eten
 • Minder snoepen
 • Vaker koken zonder pakjes en zakjes
 • Meer groente en fruit eten

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit zijn natuurlijk mooie doelen, het probleem is door het op deze manier te benaderen ga je snel “de fout in” en voelt het alsof je hele goede voornemen is verpest. Eén dropje en je goede voornemen om minder te snoepen is al mislukt. Per ongeluk toch nog een sigaretje gerookt tijdens een feestje en je bent weer begonnen met roken en het hele afvallen debacle is bij velen bekend… een keer slecht eten en je kunt net zo goed je hele dieet de das om doen.

Het probleem van goede voornemens op deze manier benaderen is dat het een taak is. Je kunt beter een thema of richting kiezen voor 2018. Kies bijvoorbeeld “gezonder leven” waar al deze punten onder vallen maar waarbij niet het hele plan in het water valt als je een foutje maakt. Of kies een leven in balans waarbij je dus beter je tijd gaat verdelen tussen werk en privé. Of kies misschien het jaar van de mindfulness als je wat meer op het “nu” gefocust wil zijn en minder met je smartphone wil spelen.

Door een thema te kiezen heb je minder snel het gevoel dat je gefaald hebt. Wanneer je doel is beter voor je zelf te zorgen, meer energie te hebben of misschien zelfs je beter in balans te voelen is dat een doel. Minder drinken, stoppen met roken, meer sporten, minder snoepen, mediteren, wandelen en alles wat je nog maar meer kunt bedenken is een uiting van dit doel. Hierdoor geef je jezelf de ruimte om invulling te geven aan dit thema. Zo kun je dingen uitproberen en ze ook weer los te laten als het niet voor je werkt.

Mijn doel was jarenlang afvallen en dat werkte niet. Pas toen ik het omzette in beter voor mezelf zorgen ging ik écht gezonder eten en vaker sporten. En paste het een tijdje niet? Dan deed ik wel andere dingen waardoor ik goed voor mezelf zorgde en ik niet ongelukkig werd met mezelf en mijn eigen lijf. Hield ik dit thema even niet in gedachten en focuste ik weer op de kilo’s? Dan voelde ik me ongemakkelijk en ongelukkig omdat ik nog “zo ver bij mijn doel vandaan was”.

Wellicht klinkt deze benadering nu nog een beetje zweverig, maar je moet deze mindset toch echt een keer proberen. Ik sta ook graag gewoon met beide benen op nuchtere grond maar vond deze verandering van doelen stellen voor mezelf echt een eye opener.

Maak de uitvoering van je doel een prioriteit niet het resultaat

Iets anders wat je ook goed kan helpen om je goede voornemen vol te houden is om je te focussen op de uitvoering, niet alleen het resultaat.

Denk aan het thema of de richting die je dit jaar op wil en bedenk wat je allemaal moet doen om daar te komen. Denk ook niet simpel “afvallen” maar denk gezond eten en regelmatig bewegen (niet per se keihard sporten). Doe vervolgens de weegschaal (tijdelijk) de deur uit en focus je op die dingen, het hoeft niet perfect 80/20 is ook genoeg maar focus je op de weg ernaartoe, niet het alleen het eindresultaat. Zo zal je kleine sub-succesjes hebben die je de motivatie geven om door te gaan.

Vind je het moeilijk om dit zo “op gevoel” te doen dan kun je natuurlijk ook een lijstje maken met kleine, makkelijke tussendoelen. Hier kun je bijvoorbeeld wel opschrijven:

 • 2 weken lang minimaal 2 uur per week sporten
 • De eerste 3 kilo kwijt zijn
 • 3 sollicitatiebrieven versturen
 • 1 keer per week yoga of mediteren
 • 2 uur per week voor mezelf inplannen
 • In de komende 2 weken minimaal met 2 vrienden afspreken

Enzovoorts…

Maak een complete lijst en kies kleine tussendoelen op waar je aan gaat werken. Wanneer je er een hebt voltooid kun je een volgende van de lijst pikken en als je merkt dat iets makkelijk gaat kun je het uitbouwen met een nieuw doel op de lijst. Merk je dat iets niet werkt of echt niet lukt? Dan heb je nog een hele lijst met andere mogelijkheden om uit te kiezen!

Zo laat je je niet ontmoedigen en kom je met kleine stapjes steeds dichter bij je doel. Je zult merken dat je het grote schip dat “jouw leven” heet langzaam van koers doet veranderen met deze kleine stapjes en voor je het weet is het alweer 2019 en kun je de volgende tocht weer uitstippelen.

Wat jullie doelen ook zijn dit jaar, ik wens jullie het allerbeste voor 2018. Dat al jullie dromen en doelen maar mogen uitkomen. Mijn eigen focus dit jaar is weer geestelijke en lichamelijke balans. Ik heb hier in 2017 al aardig wat stappen in gemaakt, maar ik ben nog niet helemaal waar ik wil zijn. 2018 ga ik mij dus hier weer op focussen, ik ben benieuwd wat jullie focus is dit jaar!  

 

Brightmorningdew

Comments 1

 1. Al zo’n 26 jaar zeg ik elk jaar, ik heb maar 1 goed voornemen, en dat is dat ik er nul maak. Komt er iets op wat ik wil, dan pak ik het ter plekke aan, mits mogelijk en haalbaar in kleine stapjes. 1 januari is maar een datum, en slaat eigenlijk nergens op. Je kunt elke dag van het jaar met iets nieuws starten of veranderingen aanbrengen, en dat getuigt van kracht als je het gewoon doet omdat je er klaar voor bent en het echt wilt, dan lukt het ook het beste 😉

  Lieve schat, ik wens jou een heel gelukkig en voorspoedig nieuwjaar, dat al jouw wensen en dromen uit mogen komen! Voorspoed, geluk, liefde, licht, warmte en kracht wil ik je mee geven.

  X

Laat mij weten wat jij vindt!