De balans tussen werk en privé bewaren als ondernemer

Brightmorningdew WORK 1 Comment

Wanneer je een eigen bedrijf hebt en ook nog altijd en overal kunt werken wordt het soms érg lastig om niet te werken. Ik heb daar zo mijn eigen systeem voor ontwikkeld.

Mijn systeem is ook niet perfect en je kunt haast niet voorkomen dat je werk soms wat in je privé doorloopt. Maar door elke dag actief bezig te zijn met de grens tussen werk en privé kan ik nog ontspannen en leuke dingen doen zonder me schuldig te voelen over het werk dat nog op mij ligt te wachten.

Een werkdag en werkplek afbakenen

Ik probeer echt voor mezelf de dag af te bakenen. Zo speelt mijn werkdag zich af van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Mailtjes, appjes en telefoontjes worden binnen die uren sowieso behandeld. Daarna mag ik best mijn telefoon even wegleggen en pas de volgende dag reageren. Natuurlijk zit dit een beetje anders bij echte spoed of harde deadlines, maar ik probeer zo veel mogelijk avonden vrij van klantenwerk te plannen. Eigen projecten zijn hierop de uitzondering, maar ik wil minimaal 2 avonden in de week tijd hebben voor Robbert en/of andere leuke dingen die niets met werk te maken hebben.

Ook mijn werkplek probeer ik zo veel mogelijk op één plaats te houden. Ik heb sinds kort een vaste computer waar ik het meeste werk op doe. Ook heb ik een “werklaptop” die ik meeneem naar klanten. Wanneer ik privé online ga doe ik dat op mijn “privélaptop” hierdoor word ik niet verleid tot werken in privétijd en kan ik het geestelijk ook veel beter afsluiten. Ook andersom werkt het goed, wanneer ik in mijn pauze even YouTube of Netflix kijk in de woonkamer (niet in mijn kantoor!) en dat doe op een andere computer is het makkelijker om dat ook weer af te sluiten en aan de slag te gaan.

Wanneer ik wel op de bank of in de woonkamer werk is dit alleen vanwege het internet (’s avonds doet dit het minder goed op mijn kantoor door storende signalen van de buren) of omdat ik aan mijn blog of BMD Pets aan het werken ben. Hierin ben ik nog niet perfect, soms lijkt het namelijk zo makkelijk om nog even snel iets op de bank te doen terwijl Robbert en ik een film kijken, maar eerlijkgezegd doe je dan beide half en zijn dat ook de dagen waarop ik mijn werk niet goed los kan laten.

In het weekend reserveer ik per dag vaak 2 á 3 uurtjes waarop ik ga werken en mailtjes/appjes beantwoord. Gelukkig is het in het weekend altijd redelijk rustig qua berichten waardoor ik in die 2 a 3 uurtjes vaak de dingen gedaan krijg waar ik de rest van de week niet aan toekom (administratie, mail opruimen, eigen marketing etc.).

De to-do lijst

Mijn to do lijst is heilig. Dit betekent dat mijn werkdag ook gewoon af is als alles van mijn to-do lijst is afgestreept. Soms is dit na 6 uur werken en soms pas na 12 uur, maar af is af en ik probeer dan ook te genieten van de dagen waarop ik wat eerder klaar ben. Ik maak dan dus ook to-do lijsten per dag, zo heb je niet het gevoel altijd maar door te moeten en kan ik zonder schuldgevoel wat leuks doen wanneer deze af is.

Werken met apps, notitieboeken en mijn telefoon

Je werk kun je nog wel afbakenen, maar je gedachten zijn soms heel moeilijk om onder controle te houden. Ik gebruik hiervoor een uitgebreid notitiesysteem voor allerlei gedachten, afspraken en dingen die in mij opkomen door de dag heen.

Ik werk nog veel met papier omdat digitale notities voor mij te gelimiteerd voelen. Ik teken veel en verbindt vaak verschillende notities met elkaar door middel van kleurtjes en pijltjes. Tot nu toe heb ik daar nog geen fijne digitale manier voor gevonden. Daarnaast helpen notities op papier beter met het “uit je hoofd zetten” dan digitale notities.

Afspraken, lijstjes en to-do’s

To-do’s gaan in mijn “grote notitieboek”. Ik maak gebruik van de bullet journal methode dus ik kan daar gelijk dingen in kwijt die ik in een andere week of maand moet doen. Lijstjes of ideeën gaan hier ook in, doordat je gebruik maakt van een inhoudsopgave kun je deze altijd makkelijk terugvinden en maak je notities dus ook niet twee keer (is mij meer dan eens gebeurd).

Afspraken gaan in de eerste instantie gewoon in mijn Google kalender, pas wanneer ik mijn weekplanning ga maken gaan ze van de kalender ook echt mijn bullet journal in. Dit is anders dan hoe anderen hun bullet journal gebruiken, maar een digitale agenda vind ik voor afspraken gewoon ideaal.

Projecten

Langlopende projecten hebben een eigen notitieboekje. Dit notitieboek heeft ook genummerde bladzijdes zodat ik in mijn to-do’s wel altijd kan verwijzen naar de pagina’s van het project waar ik aan werk. Zo kan ik altijd ergens mijn gedachten of extra (niet dringende) to-do’s voor een project kwijt zonder dat mijn dag of weekplanning overspoeld wordt met dingen die ik niet per se nu hoef te doen. Door het ergens op te schrijven ben ik het kwijt en doordat het wel bij het juiste project staat kom ik het tegen wanneer ik het wél moet gaan doen.

Dit klinkt zo uitgeschreven misschien erg omslachtig, maar met 15+ projecten per maand wilde ik dit soort dingen niet meer bijhouden in mijn bullet journal. Ik werk namelijk niet elke dag aan alle klanten en wil dus dan ook niet elke dag met alle andere to-do’s geconfronteerd worden. Ook aantekeningen van afspraken met nieuwe klanten gaan in dit projectenboek, zo hoef ik niet heel mijn planning mee te slepen naar afspraken en is ook dat allemaal op een handige plek te vinden.

Reminders

Dan zijn er nog de reminders zoals “klant x bellen”, “bloemen bestellen voor klant y” of “nieuw printpapier kopen”. Deze klusjes zijn zo klein dat ze geen ruimte krijgen op mijn to-do lijst, maar ze zijn wel belangrijk dus ik mag ze ook niet vergeten. Hiervoor gebruik ik de reminder app die standaard op mijn telefoon zit. Zo kun je snel herinneringen aanmaken voor een bepaalde dag/tijdstip en ze afvinken wanneer je ze hebt gedaan. Hiervoor kun je natuurlijk elke to-do app gebruiken, hiervoor gebruikte ik bijvoorbeeld todoist.

Brightmorningdew

Comments 1

  1. Uhhh, jij liever dan ik, hahahaha echt respect hoor, lijkt mij zo moeilijk dat thuis werken, tenzij het haakwerk is, dan weer wel, maar dit? Wat jij doet? Dat zou ik echt op een kantoor moeten doen. 😉

    X

Laat mij weten wat jij vindt!