een bedrijf starten naast een fulltime baan

Een bedrijf starten naast een fulltime baan – Behind the business

Brightmorningdew WORK 4 Comments

Het is hoe veel mensen beginnen, een bedrijf starten naast een fulltime baan. Overdag werk je voor “de baas” en ’s avonds en in het weekend ben je eigen baas. In de maand mei deed ik het zelf, vandaag deel ik met jullie mijn visie en vertel ik hoe ik dit heb ervaren.

Lees ook: ik begin, mijn verhaal over het starten van BMD Media

Bedrijf starten naast een fulltime baan, is het te doen?

Een bedrijf starten naast een fulltime baan is te doen, maar je maakt het jezelf niet makkelijk. Ten eerste kun je je niet langdurig voor de volle 100% inzetten. Een van de twee leidt onder de ander, en aangezien je baas voor het vaste inkomen zorgt is het vaak je onderneming die eronder leidt. Jammer, want zo maak je veel minder snel de voortgang die je zou willen. Ook moet je goede afspraken met jezelf maken, want wanneer bel je met opdrachtgevers? En hoe zorg je dat je tijdens je werktijd in loondienst niet afdwaalt naar je “eigen” werkzaamheden. In een ideale wereld doe je dit dus niet te lang, maar wat moet je dan?

Je gaat parttime werken

Ga (wanneer mogelijk) een of twee dagen minder werken. Zo kun je op vaste dagen werken aan je eigen onderneming en kun je ook opdrachtgevers duidelijke contactmomenten geven. Dit is niet bij iedere baan mogelijk en het blijft een kortetermijnoplossing maar het is zeker mogelijk. Veel ZZP’ers beginnen op deze manier. Zo heb je nog een beetje zekerheid en dip je je tenen ook een beetje in het onzekere ondernemersbestaan.

Je zegt direct je baan op

Deze is alleen voor echte dare devils. Zonder bestaand netwerk, ervaring en portfolio je baan opzeggen kan voor de juiste peper in je r**t zorgen. Maar het kan ook het ideale begin van een doemscenario zijn. Doe dit dus alleen wanneer je andere manieren hebt om aan onderdak en voedsel te komen…

lees ook: moet je je baan opzeggen als je het niet meer naar je zin hebt?

Je spaart voor je je baan opzegt

Reken uit hoeveel je in de eerste maanden nodig hebt om te “overleven”. Zo weet je wat je als buffer moet opbouwen. Zodra je deze buffer op je bankrekening hebt staan zet je je baan op en kun je beginnen met ondernemen. Zo heb je geen zorgen over geld en kun je jouw volledige aandacht op je nieuwe onderneming storten.

Bedrijf starten naast een fulltime baan, zo deed ik het

Idealiter gebruik je optie drie, zo heb je de zekerheid van een spaarrekening gecombineerd met voldoende tijd om opdrachtgevers te vinden. Hoe deed ik het? Nou… ik maakte meer gebruik van optie twee. Het voordeel? Ik had al wel een netwerk in “het wereldje”, dat scheelt toch een slok op een borrel. De week nadat ik mijn baan opzegde had ik al gesprekken met meerdere potentiële opdrachtgevers, kort daarna kon ik voor een aantal al aan de slag. Dat was zwaar, want naast dat je jezelf moet bewijzen aan nieuwe klanten wilde ik mijn “oude” werkgever dezelfde kwaliteit leveren als altijd. Hij betaalde mij immers ook nog tot de laatste dag dus je kunt je niet ineens minder gaan inzetten omdat je nu “iets anders” hebt. Het waren dus korte nachten, vroege ochtenden en productieve metroritjes de afgelopen tijd.

Hierdoor startte ik mijn eerste maand als ondernemer met een redelijk volle agenda. Veel voller dan ik ooit had kunnen dromen. Heeft je baan opzeggen altijd deze uitkomst? Waarschijnlijk niet. Gaat deze lijn zich voortzetten? Geen idee, maar ik hoop het natuurlijk wel 😉! In mijn nieuwe serie “behind the business” geef ik jullie een kijkje achter de schermen van BMD Media en geef ik tips en tricks voor andere (aspirerende) ondernemers.

Een bedrijf starten naast een fulltime baan, zou jij het doen of ga jij direct voor optie twee?

Brightmorningdew

Comments 4

  1. Lekker dat die maand met twee banen er nu op zit voor je én dat je meteen al wat opdrachten binnen hebt! Heel veel succes de komende tijd!

  2. Niet thuis, wat ik graag zou willen, een klein winkeltje met goede doorloop in een stad of een dorp en dan lekker keutelen in dat winkeltje, boeken, spiritualiteit, stenen, ja hip/hype i know, maar dat wil ik al jaren, maar niemand die mij een lening geeft 😉

    Voor mij ook makkelijker om iets op te starten omdat ik er mijn volle aandacht aan zou kunnen geven, moet je wel ene kans krijgen.

    Wat vaste baan en eigen bedrijf naast elkaar betreft, dat is toch ook logisch dat er altijd eentje onder zal leiden, pffffffff respect hoor dat je het gedaan hebt.

    X

Laat mij weten wat jij vindt!