Van freelancer terug in loondienst

Brightmorningdew WORK 2 Comments

Ik maakte vorige maand de stap van freelancer naar een vast dienstverband. Na een klein jaartje zelfstandig te hebben gewerkt kwam er een mooie kans voorbij en besloot ik mezelf weer vast te leggen bij een werkgever. Maar hoe gaat dat nu zo terug in loondienst?

Vandaag bespreek ik met jullie de, voor mij, drie grootste verschillen.

Van alles zelf indelen naar opgelegde structuur en regelmaat

De grootste verandering? Dat ik weer een héél gestructureerd leven leid. Ik sta elke ochtend rond half 7 op en ben ook rond half 7 weer thuis. Ik heb een uurtje pauze per dag en ik weet precies waar ik elke dag (afgezien van het weekend) ben. Ik dacht dat ik dit het aller moeilijkste zou vinden, maar niets bleek minder waar. Ik vind het heerlijk en heb veel meer rust. En dat ik niet kan uitslapen is wel een beetje jammer, maar ik krijg van het werk dat ik nu doe veel energie dus daar wordt dat slaaptekort dan mee gecompenseerd 😉.

Een vast inkomen

Als je mijn serie over freelancen hebt gevolgd dan weet je dat ik het onregelmatige inkomen het vervelendste vond aan het freelancen. Altijd achter je geld aan bellen (want veel bedrijven betalen niet op tijd) en altijd moeten rekenen wat er nog binnenkomt en betaald moet worden. Het maakte niet uit hoeveel ik in een maand verdiende, die onrust bleef. Ik kon er wel steeds beter mee dealen maar echt rustig werd ik er nooit onder.

Vaste collega’s en een team

Als freelancer werkte ik voornamelijk alleen thuis. Collega’s voelde nooit echt als een team (daarvoor zag ik ze te weinig) en ik had nooit een extreem sterke connectie met de merken waarvoor ik wat deed. Dat is nu wel anders! Ik werk in een klein team aan 7 verschillende brands. Omdat het team klein is en de werkdruk hoog heb ik in een rap tempo de merken leren kennen én heb ik ook echt een gevoel bij de merken waarvoor ik werk.

“Zou ik het iedereen aanraden om van freelancen weer terug in loondienst te gaan?”

Is een vraag de ik veel hoor als ik met mensen afspreek. Zeker andere freelancers vragen zich soms af of zij misschien die stap ook moeten maken. Ik kan daar eigenlijk geen antwoord op geven. Ik wist dat ik wat anders wilde, een beetje van wat ik al deed met ook een hoop nieuwe kansen. Die ging ik freelance simpelweg niet krijgen. Als freelancer wordt je ingehuurd om een taak te volbrengen en niet om zelf meer te leren over dingen waar je nog niet zoveel ervaring mee hebt.

Voor mij was dit dus 100% de juiste keuze, ik kijk tevreden terug op mijn eerste maand en heb zin in alle projecten die er nu aankomen. Ga ik dan nooit meer freelancen? Ach, wie weet… Ik heb de pen voor onder andere Hello Amsterdam ook nog niet helemaal neergelegd…. Maar voor nu ben ik gelukkig met waar ik zit.

Hoe staat het met jullie CARRIÈRE? Ben jij gelukkig of eigenlijk op zoek naar iets nieuws?
Brightmorningdew

Comments 2

Laat mij weten wat jij vindt!