Help! Hoe gaat een sollicitatiegesprek via Skype?

Brightmorningdew WORK 3 Comments

Je bent opzoek naar een baan en wordt uitgenodigd om nader kennis te maken. YES! Alleen deze kennismaking gaat wel via Skype. Dat is wel even andere koek! Gelukkig heb ik een paar tips voor je om goed dit gesprek in te gaan.

Laten we vooropstellen dat een Skype gesprek net zo “echt” is als een gesprek ergens op kantoor. Je bent misschien wel thuis als je dit gesprek voert maar je moet je niet gedragen alsof je thuis bent.

Een Skype sollicitatiegesprek is net zo serieus als een ander sollicitatiegesprek

Bereid je dus het zelfde voor als je voor een gewoon gesprek zou doen. Maarrr dat is natuurlijk niet alles, ondanks dat je je hetzelfde moet gedragen in het gesprek is het natuurlijk wel ietsjes anders dan wanneer je bij een bedrijf op kantoor bent.

Dress for succes 

Ook als ze alleen je bovenkant kunnen zien! Het is natuurlijk heel verleidelijk om lekker in je joggingbroek te blijven zitten met een nette blouse eroverheen. Maar wat als je ineens iets moet pakken? Of nog erger, als je een recruiter hebt die je vraagt om even op te staan?! Dit laatste is waarschijnlijk een urban legend, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Kleed je dus gewoon zoals je normaal zou doen… Inclusief schoenen!

Maak oogcontact met je gesprekspartner 

Zet desnoods je eigen beeld uit voor jezelf. Het is ontzettend verleidelijk om de hele tijd naar jezelf te koekeloeren. Fijn, want zo kun je zien of je goed overkomt. Het jammere is alleen dat je gesprekspartner dan telkens naar ogen kijkt die hem nét niet aankijken…

Check jezelf in de webcam voor het gesprek

Nadat je je haar en make-up hebt gedaan doe je er goed aan dat even te checken in de webcam. Je zult niet de eerste zijn die veel te opgemaakt lijkt door de kwaliteit van de camera.  Ook kan je webcam je er vermoeider uit laten zien door bijvoorbeeld slechte verlichting. Test dit dus van te voren en vergelijk verschillende opties met elkaar. Let ook goed op je achtergrond! Is deze neutraal? Is alle rommel weg? Zie jij er goed uit? Dan is dit je Skype plekje!

Test je techniek

Je wilt toch niet straks zonder microfoon of beeld op het gesprek verschijnen? Niets is zo ongemakkelijk als dit in de eerste paar minuten te moeten fixen.

Probeer niet op te lezen

Een Skype gesprek leent zich uitstekend voor het meenemen van aantekeningen. Houd er wel rekening mee dat je gesprekspartner het kan horen én zien als je aan het oplezen bent. Op Skype kom je sowieso íets houteriger over, dus probeer dit niet erger te maken door duidelijk op te lezen. Schrijf je aantekeningen in steekwoorden en kijk er alleen naar als je ze echt nodig hebt. Heb je vragen opgeschreven? Dan kun je dat gerust benoemen op het moment dat er ruimte is voor vragen.

Vergeet niet het gesprek goed af te ronden

Net als bij een gewoon gesprek is het belangrijk dat je ook een goede laatste indruk achterlaat. Omdat er ook hier geen handdruk aan te pas komt moet je op een andere manier het gesprek goed afsluiten. Vat bijvoorbeeld het gesprek samen en benoem nogmaals de vervolgstappen die jullie hebben afgesproken. Na akkoord van je gesprekspartner kun je hem bedanken voor zijn tijd en ophangen. Blijf niet te lang hangen, maar hang ook zeker niet te snel op… Dit klinkt misschien ingewikkeld maar het wijst zich vaak vanzelf.

Hebben jullie al eens een skype sollicitatiegesprek gehad? hoe hebben jullie dit ervaren?
Brightmorningdew

Comments 3

 1. Skype? via skype? Nou jaaaaaaaa moet niet gekker worden! Ik heb niet eens skype, en laatst ben ik erachter gekomen zelfs dat mijn microfoon het niet doet, whahahaha dus uhm, ik ga wel naar kantoor voor een normaal gesprek, ze komen niet ver bij mij dus 😉

  Een laptop of pc moet dat wel aankunnen namelijk, kan niet altijd als het al wat ouder is. Opnieuw, men gaat er maar vanuit dat je het nieuwste van het nieuwste hebt etc.

  X

 2. de NS doet altijd video sollicitaties, heb een paar keer geprobeerd bij de winkels te solliciteren op het station en ja.. dat heeft mij tegengehouden om te solliciteren. ik vind je tips enorm handig maar een Skype gesprek vind ik gewoon niet handig en ik vind het ook vanuit het bedrijf uit best lui. als je iemand face to face heb is toch veel fijner?

  1. Post
   Author

   Ik snap het inderdaad, ik vind een Skype gesprek inderdaad ook minder fijn dan een echt gesprek. Toen ik ooit een recruiter vroeg waarom ze het doen had het inderdaad met tijd te maken. Een Skype gesprek duurt in de regel altijd korter dan een face to face gesprek en zo kunnen ze meer mensen achter elkaar plannen.

Laat mij weten wat jij vindt!