Hoe vind je klanten als freelancer | Behind the business

Brightmorningdew WORK 3 Comments

Wanneer ik vertel dat ik freelancer ben, is een van de eerste vragen die mensen stellen “hoe ik dan klanten vindt”. En ik weet dat ik twee jaar geleden met dezelfde vraag rondliep. Ik wilde graag beginnen, maar ik wist niet precies hoe ik dan genoeg klanten zou vinden om mijn droom uit te laten komen. Nu ben ik na een pauze weer begonnen met freelancen en durf ik wel te zeggen dat het krijgen van klanten niet moeilijk hoeft te zijn. Wat je er voor nodig hebt? Een beetje ballen, doorzettingsvermogen én een netwerk.

1. Benader bedrijven waar je een opdracht voor wilt doen

Mail bedrijven waarvan je denkt dat ze perfect bij jou en je dienst(en) passen. Vertel ze ook precies waarom dit zo is en vraag of ze binnenkort tijd hebben voor een kop koffie. Zelfs als er op dat moment niets uitkomt, kan het op de langetermijn weleens een opdracht opleveren. Je wilt niet weten hoe vaak ik “nu niet, maar we zullen in de toekomst aan je denken” heb gehoord. “Ja, ja…” dacht ik dan. Maar uiteindelijk denken deze mensen vaak wel aan je als ze zelf jouw diensten nodig hebben. Daarnaast kunnen zij ook zomaar iemand uit hun netwerk naar jou toesturen omdat jij nu de “vul jouw beroep in” bent die zij kennen.

2. Vertel iedereen wat je doet

Ook de kapper, de kassière en iedereen die verder maar wil luisteren. Je weet nooit waar je volgende opdracht vandaan komt! Mensen kunnen alleen geen opdrachten naar je doorspelen als ze niet weten wat je doet. Vertel dus op elke verjaardag, feestje of borrel opnieuw wat je doet als mensen dat vragen. Dat voelt misschien vervelend maar geloof me, dit is hoe je in het begin waarschijnlijk aan je opdrachten gaat komen.

3. Gebruik je netwerk en gá netwerken

Oude werkgever die tevreden over je is? Wie weet willen ze je nu wel freelance inhuren! En zo niet, dan kennen zij misschien wel weer iemand. Je netwerk gebruiken en warm houden is echt ontzettend belangrijk. Ga op koffiedates met mensen die je verder kunnen helpen en haal oude banden aan. Wees hierin natuurlijk wel oprecht, wanneer je alleen netwerkt voor het “netwerken” kijkt iedereen direct door je heen. Daarnaast is het bezoeken van verschillende events zeer belangrijk. Het is ook niet mijn favoriete bezigheid, maar wanneer je naar events gaat die bij je passen scheelt het al een hele hoop!

Lees hier het artikel dat ik eerder schreef over netwerken.

4. Doe aan (online) personal branding

Op al je social media kanalen moet het duidelijk zijn wat je doet. Zo haal ik leads uit LinkedIn (logisch!) en heb ik een klant via mijn persoonlijke Instagram leren kennen. Vooral dat laatste had ik nooit verwacht. Als ik op mijn Instagram niet had gedeeld wat ik doe, had ik deze klant nooit gehad. Vergeet dus niet dat ook online je nieuwe klant uit verschillende hoeken kan komen.

5. Sluit je aan bij een bureau of detacheerder

Wanneer je het echt heel lastig vindt om zelf opdrachten te vinden kun je je ook aansluiten bij een bureau of detacheringsbedrijf. Het is in mijn ogen niet ideaal (zij strijken toch een deel van jouw fee op en je werkt onder andere voorwaarden) maar voor ervaring en netwerkuitbreiding kan het erg fijn zijn!

Dit zijn mijn tips voor het vinden van klanten als freelancer. Heb jij een andere goeie tip? Deel het met ons bij de comments!

 

Foto: Pexels.com

Brightmorningdew
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Comments 3

  1. Helaas, ik denk ik ga dit even lezen, om te zien of ik het ook kan toepassen op haakwerken, whahaha dekens en omslagdoeken, daar netwerk ik voor bij tijd en wijle, maar dan krijg ik telkens, oh ja, kan ik ook, of in de familie, bla. Tot heden is er eentje nu, die mij gevraagd heeft en dat ben ik nu dus ook aan het doen, en wie weet, gezien zij in België woont, wat eruit komt.

    Ik heb zelfs al weg gegeven ook met de woorden, als er iemand komt, weet je mij te vinden 😉 bla.

    X

  2. Hi Danielle, volg je af en toe en moest aan je denken toen ik in de NoordHollandse krant (deel Dagblad Waterland) las over Communicazie van Marco Kelderman uit Assendelft (database voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de communicatiebranche)…..groetjes, Lucré

Laat mij weten wat jij vindt!