Je baan opzeggen als je het niet meer naar je zin hebt

Brightmorningdew WORK 11 Comments

Wie mij al een tijdje volgt die weet het: ik zei mijn baan op om opzoek te gaan naar iets leukers. Ik had geen plan, nog geen andere baan maar ik wist zeker dat ik niet gelukkig zou worden als ik door zou gaan in mijn oude functie. Maar hoe realistisch is dat… Gewoon zomaar je baan opzeggen?

Niet op je plek zitten is – op zijn zachts gezegd – niet fijn. Je krijgt geen energie meer van je werk en je verlangt dagelijks naar wat anders. Maar moet je dan maar gewoon je baan opzeggen? Het antwoord zal je waarschijnlijk verrassen, maar in de meeste gevallen zou ik zeggen:

“Zeg niet zomaar je baan op”

Dat ik dat wel heb gedaan lag aan de omstandigheden. Die waren precies goed. Mijn vriend had een baan waar we het alleen wel even op zouden redden en mijn oude werk gaf mij de ruimte om eerst wat minder te werken (zodat ik kon zoeken naar wat anders) voordat ik echt vertrok. Deze twee dingen zijn echter luxe, meestal heb je het geld van je baan hard nodig en kun je dus niet opzeggen voor je wat nieuws hebt gevonden.

“Maar wat dan als je heel ongelukkig bent?”

Want dan wil je direct weg, toch?

Als je jezelf met moeite uit bed sleept en met extreme tegenzin naar je werk gaat is het wel tijd om direct actie te ondernemen. Begin vandaag nog met solliciteren naar een andere baan en kijk of je nog wat verlofdagen kunt opnemen. Ergens met ‘de pest in je lijf’ zitten is namelijk niet goed voor je gezondheid. Ook is dit het moment om je financiën nog eens goed onder de loep te nemen.

Hoelang zou je het kunnen redden als je NU je baan opzegt? 
Als het antwoord minder dan 6 maanden is is het verstandig om nog even door te sparen. We gaan er natuurlijk vanuit dat je snel weer wat anders vindt (hey! Je bent toch een powervrouw?!) maar de banen liggen natuurlijk niet voor het oprapen.

Hoeveel moet je partner inleveren als jij nu stopt met werken?
Stel dat je het zou redden financieel, komt dat dan door jouw spaargeld of moet je partner er op inleveren. Als je geen partner hebt is dit natuurlijk niet van toepassing, maar als je wél een partner hebt is dit erg belangrijk om over na te denken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste koppels ruzie krijgen over geldzaken. Dit niet goed doorspreken en doordenken met je partner kan dus zorgen voor irritaties en ruzies. Besef dat je partner waarschijnlijk flink moet inleveren als jij tijdelijk geen werk hebt en bespreek ook met hem/haar hoelang dat een optie zou zijn. Ook hier geldt, is het korter dan 6 maanden dan kun je beter even door sparen.

Bedenk je ook dat solliciteren vanuit een baan altijd ‘sterker’ overkomt

Als jij op dit moment geen baan hebt en een bedrijf wil je hebben dan hebben zij meer “macht” dan wanneer jij op dit moment nog wel een baan hebt. Je hoeft niet bij dit nieuwe bedrijf in dienst te gaan, je hebt immers al een baan ergens anders. Dit kan je onderhandelingspositie ten goede komen.

Elke maand extra is ook een maand extra ervaring

Zeker wanneer je jong bent of wanneer je in een nieuw werkveld opereert is elke maand er een. Ondanks dat je er in die maanden misschien niets nieuws bijleert geeft dit onbewust een signaal af aan je werkgever. Voor jou maakt 1,5 of bijna 2 jaar misschien wel niets uit, voor een recruiter kan dit het verschil zijn tussen je zien als “beginner” of “ervaren kracht”.

Hoe realistisch het voor jouw is om je baan op te zeggen durf ik dus niet te zeggen, maar het is belangrijk om kritisch naar je eigen situatie te kijken. Vaak wordt je verblind door je eigen ongenoegen. Je hebt het zo slecht naar je zin dat je denkt dat je het geen minuut langer uit kunt houden, maar is dit echt zo? Soms kan bijvoorbeeld weinig geld hebben (en wel de huur, boodschappen etc. moeten betalen) veel stressvoller zijn dan nog even in een rot baan blijven hangen. Ga dus niet over een nacht ijs, bespreek het met je partner en weeg goed de voor en nadelen af.

Direct je baan opzeggen en gelijk wat nieuws vinden is niet onmogelijk, maar ik vond het belangrijk om even stil te staan bij de eventuele gevolgen. Jaag vooral je dromen na, maar doe dit wel met verstand!

Hebben jullie weleens zomaar ontslag genomen zonder al een nieuwe baan te hebben? En hoe hebben jullie dit ervaren?

Foto: Picjumbo.com

Brightmorningdew

Comments 11

 1. Ik ben 1 keer bij een bijbaantje (toen ik 17 was;)) boos weg gelopen en nooit meer terug gekomen. Maar goed, toen woonde ik nog thuis en zat ik op de middelbare school dus dat was allemaal niet zo spannend.

  Nu zou ik dat niet zo snel meer doen (het helpt dat ik mijn baan nog steeds heel erg leuk vind :))

  1. Post
   Author
 2. Een vriendinnetje heeft eens haar baan opgezegd. Ze werd zo ontzettend ongelukkig van het werk, ze had geen energie meer en alles was echt heel naar. Ze voelde zich daardoor geestelijk en lichamelijk gewoon niet goed. Ik vond het onwijs moedig dat ze toen heeft besloten om haar baan op te zeggen. Zonder dat ze iets anders had. Juist door echt voor haarzelf te kiezen en voor haar eigen geluk in plaats van maar doorgaan in een fulltime baan waar je ongelukkig van wordt.

  1. Post
   Author
 3. Wat ontzettend knap dat je dit gedaan hebt. Zijn er maar weinig die het zo durven te doen. Zelf heb ik het ook gedaan met mijn vorige baan. Mijn contract liep af (wist ik natuurlijk) en heb besloten het niet te verlengen. Ik had niks anders, maar ik was zo dood ongelukkig op deze plek dat ik nog liever in de min zou komen dan dat ik daar nog langer moest werken. Ik woonde op dat moment nog thuis dus dat was ”makkelijker”. Ik dacht zo weer een baan te hebben maar dit heeft me toch 3 maanden gekost. Nu gelukkig een stuk meer naar mijn zin dus ben blij dat ik het gedaan heb!

 4. Yes! Ik zit as we speak thuis, omdat ik zonder iets nieuws ben weggegaan. Wel speciale omstandigheden denk ik, ik herstelde van een burn-out en kon daar niet meer lekker reïntegreren. Samen met een loopbaancoach bekeken wat ik wél wilde en heel duidelijk kunnen laten zien dat dit het in ieder geval niet was.
  Tegelijkertijd herstellen van een burn-out en solliciteren op nieuwe functies, dat zat er niet in. Dus dit was de oplossing! Ik voel af en toe wel de druk om te solliciteren op random functies, gewoon omdat je dan denkt ‘shit, ik moet toch een baan hebben’. Gelukkig kan ik het altijd onderdrukken en blijf ik stug doorgaan op weg naar de loopbaan die ik écht wil.
  Ik ben het echter wel met je eens, en heb al meerdere vriendinnen geadviseerd om niet zomaar op te zeggen. Die zagen mijn geluk en wilden ook, maar als de omstandigheden niet kloppen dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker denk ik. Fijn dat je dit hebt gedeeld!

  1. Ja als je tegen een burn-out aanzit of er middenin zit en je huidige functie maakt het erger dan gaat je gezondheid toch echt voor! Fijn om te lezen dat je zo goed voor jezelf hebt gekozen, moedig ook hoor!

 5. Ik heb nog niet echt gewerkt (ben nog te jong), maar heb wel folders gelopen. Ben daar na een maand of drie ook mee gestopt, omdat ik het totaal niet leuk vond. Wel knap trouwens dat je gewoon je baan opzegt!

 6. Weer een heel fijn artikel meis en super toevallig. Zo’n artikel staat er bij mij namelijk ook gepland, ook omdat ik natuurlijk er voor heb gekozen om niet meer verder met mijn baan te gaan en voor mezelf te beginnen. En mijn tip is inderdaad ook: denk alles goed uit en zeg niet zomaar je baan op. Het klinkt namelijk heel leuk (of althans heel stoer), maar als je geen back up plan hebt is het toch een minder idee.

 7. Helemaal mee eens, heel goed artikel! Ik had een topbaan bij mijn droombedrijf maar het verliep allemaal anders dan ik verwacht had. Uiteindelijk was ik inderdaad hartstikke ongelukkig en ging ik met tegenzin naar mijn werk, kreeg ik er slapeloze nachten van en veel stress. Weggaan, terwijl ik nog niets nieuws had, was echt de beste beslissing die ik heb kunnen nemen. Eindelijk vond ik mezelf weer terug als het ware en heb ik het nu veel beter naar mijn zin!

  http://www.girlalmighty.nl

Laat mij weten wat jij vindt!