Wat kun je doen aan een writers block

Brightmorningdew MIND, WORK 5 Comments

Als je schrijft voor je werk of je hobby overkomt het je. Daar zit je dan, laptop open, ideeënboekje erbij en er komt helemaal NIETS uit je vingers. Je hebt last van een writers block, of in gewoon Nederlands: er komt geen tekst uit je vingers. Wat nu?

Het is hartstikke normaal hoor, dat je soms even niet weet wat je moet schrijven. Maak je dus vooral niet druk als het gebeurt. Je druk maken is namelijk funest, dan komt er helemaal geen inspiratie meer.

Blijf dus vooral hartstikke kalm

En accepteer dat je vandaag misschien wat minder gedaan krijgt dan normaal. Als je dit eenmaal hebt geaccepteerd kun je met een actieplan komen, zeker als het je baan is moet er natuurlijk wel gewoon gewerkt worden!

1. Maak voor jezelf inzichtelijk wat er vandaag écht gedaan moet worden

Welke deadlines heb je? Wat kan misschien nog eventjes wachten? Doe op dagen met weinig inspiratie niet meer dan nodig. Het zal hoe dan ook toch niet je beste werk worden dus het heeft geen zin om op deze dagen bergen werk te willen verzetten.

2. Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

Hiermee bedoel ik overigens geen to-do lijstjes, deze maak je namelijk al elke dag. Probeer hetgeen wat je moet schrijven in lijstjes uit te werken. Zorg dat je grof duidelijk krijgt wat er geschreven moet worden. Even een kort voorbeeld voor dit artikel:

Onderwerp : Writersblock
a. wat is het?/ anekdote
b. insteek van het artikel (waarom schrijf ik dit, informeren? entertainen? etc.)
c. Lijstje (+/- 6 punten)
d. Vraag aan lezers of conclusie?

Dit ziet er voor ieder artikel natuurlijk anders uit, maar hak alle informatie die je wilt geven in hapklare brokken.

Heb je werkelijk geen idee waar je over moet schrijven? Zit je vast omdat je geen onderwerp kunt kiezen? Schrijf dan gewoon wat onzinnigs over een onderwerp dat je goed kent. Schrijven zorgt vaak voor inspiratie.

Kies dus gewoon iets. Het hoeft niet gepubliceerd te worden, je kunt het zelfs halverwege weggooien maar er is maar een manier om uit je writers block te komen:

3. Schrijven schrijven schrijven

Door lekker te schrijven komt de zin om te schrijven vanzelf terug. Heb je een onderwerp maar geen idee wat je er over moet schrijven, maak dan alsnog het lijstje van stap 2. Als je je lijstje hebt gemaakt kun je daarna je lijstje uitwerken in hapklare brokken. Het hoeft nog niet bij elkaar te passen, zorg gewoon dat alle onderdelen die je wilt bespreken op papier staan. Hoe kort, lelijk of ongeorganiseerd ook. Vaak merk je dat als je eenmaal aan het schrijven bent dat het vanzelf vorm krijgt.

4. Verzet je gedachten

Ga lekker sporten, drink ergens anders een kop koffie of ga gewoon even de deur uit. Door gewoon even wat anders te doen haal je de druk van het schrijven af, en dat kan nu net het zetje in de goede richting zijn!

5. Spar met collega’s of andere schrijvers die je kent

Zeker als je een deadline hebt is het belangrijk dat er toch iets uit je vingers komt. In dat geval kan het helpen om on- of offline te sparren met andere schrijvers of collega’s. Door met andere schrijvers te praten over je opdracht of je deadline krijg je vaak weer nieuwe ideeën en energie om te schrijven.

6. Verwijder alle afleidingen

Soms heb je alleen een writers block omdat je liever andere dingen doet dan schrijven/werken. In dat geval is het belangrijk om alle afleidingen (Facebook, WhatsApp, Instagram…) te verwijderen en je compleet te focussen op het schrijven. Hier zijn verschillende programma’s online voor te vinden.

Als het echt niet lukt kun je beter wat anders gaan doen en je dag omgooien. Wellicht dat je vanavond meer inspiratie hebt?

 

Hebben jullie weleens een writers block? en wat zijn jullie tips om daarmee om te gaan?
Brightmorningdew

Comments 5

  1. Helemaal mee eens! Ik merk dat voor mezelf vooral een verandering van omgeving enorm kan helpen. In een koffietentje schrijven in plaats van thuis, op vakantie of juist wanneer ik weer aan het werk ga na een vakantie komen er ineens allerlei ideeën in me op!

    1. Post
      Author

Laat mij weten wat jij vindt!