Met multitasken krijg je niet meer gedaan!

Brightmorningdew WORK 1 Comment

Er komt steeds meer op je af, je werkt aan verschillende projecten en er moet steeds meer voor gedaan worden. Je werkt de hele dag keihard maar aan het einde van de dag vraag je je wel af “wat heb ik nu precies gedaan”.

Herkenbaar?

Dan ben jij waarschijnlijk ook in de valkuil die multitasken heet getrapt.

Of je nu man of vrouw bent, ons brein is niet gemaakt om te multitasken. Onderzoek wijst keer op keer uit dat we ons maar op een taak tegelijk kunnen focussen. Toch vraagt de maatschappij van ons dat we meerdere dingen tegelijk kunnen. Je bent bezig met een project terwijl op een ander scherm de mailtjes binnen blijven komen, daarnaast blijft je telefoon trillen van de verschillende social updates. Zelfs als je ze niet opent worden je hersenen hierdoor telkens afgeleid. Tel daarbij op dat je waarschijnlijk aan meer dan een project bezig bent en daar begint de ellende dus.

Je moet terug naar singletasken

Gewoon een taak per keer doen, zo krijg je uiteindelijk veel meer gedaan! Maar hoe doe je dat precies?

1. Vermijd afleidingen. Zet de pop-ups van je mail uit, gooi je telefoon in een la en werk in blokken van 30 minuten. Dat betekent dat je 30 minuten ongestoord aan een taak kunt besteden, daarna check je je mail en telefoon. Tijdens dat halfuur beantwoord je ook geen vragen van collega’s, zij komen ook hierna pas weer aan de beurt. Op deze manier ben je niet alleen bezig met de to-dolijst van anderen, maar kom je ook aan je eigen taken toe.

Je collega’s zijn ook afleiding! Spreek dus duidelijk met je collega’s af wanneer ze je wel en niet kunnen benaderen. Je bent echt niet minder betrokken als je op bepaalde momenten je wilt focussen op je werk.

2. Zet deadlines voor jezelf. Zelfs als deze er niet zijn. Soms werk je aan een project zonder deadline, het ideale project om bij te multitasken dus. Zonder tijdsdruk kom je niet in die hyper-paniek-focus omdat het bijna af moet zijn en zo suddert zo’n project dus soms maanden door. Door jezelf deadlines te geven kun je dit uitstelgedrag voorkomen en krijg je meer gedaan.

3. Schrijf ideeën op. Soms krijg je de beste ideeën wanneer je bezig bent aan een ander project. Het is dan heel verleidelijk om deze direct op te pakken en aan de slag te gaan. Dit is echter een van de meest schadelijke vormen van multitasken. Voor je het weet ben je aan 4 dingen tegelijkertijd bezig en weet je niet meer wat je nu eigenlijk aan het doen was. Krijg je een goed idee? Schrijf het dan gewoon op en ga verder met je werk.

“Maar ik ben een vrouw, die kunnen toch goed multitasken?”

Dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen is hardnekkige fabel die maar blijft rondzweven. In dit college maakt Prof. dr. Paul A. Kirschner (OU) korte metten deze mythe, zeker het kijken waard dus!

 

Brightmorningdew

Comments 1

  1. Ja dat onderzoek is al jaren oud, ik zeg het ook altijd al tegen iedereen, je kunt niet multi tasken, ja maar in miijn huishouding, ja wat dan? Je gaat stofzuigen je ziet even wat anders voor je de stofzuiger pakt, dan staat die nog terwijl je intussen heel wat anders staat te doen… simpeler kan ik het niet uitleggen, of als jij met de vaat aan de slag bent, sta je toch ook niet tegelijk met de telefoon in je hand? hahahaha

    Nee, wat wel kan, is dat je start ergens aan, dan even dit doet, dan dat, maar je brein is bezig met het 1, het is alleen maar drukker, dus exact wat jij zegt, hoef ik het filmpje niet voor te kijken, ik kan in huishouding dus lijken of ik multi task, maar in feite blijf je daar hangen natuurlijk om dan weer terug te gaan waar je eigenlijk mee bezig bent. Ik ben ermee gestopt in elk geval en pak inderdaad plek voor plek aan en zie daarna verder.

    X

Laat mij weten wat jij vindt!