De nadelen van freelancen op een rijtje

Brightmorningdew WORK 2 Comments

Werken in koffietentjes en gewoon even snel er tussenuit kunnen omdat je toch overal kan werken. Het leven van een freelancer is over het algemeen pretty damn good. Maar het leven van een freelancer gaat niet altijd over rozen. Ja, je mag je eigen tijden indelen maar je moet je ook bezig houden met sales, de belastingdienst, administratie en nog een aantal andere dingen die iets minder leuk zijn.

De nadelen van freelancen

Oké nadelen van freelancen dus, waar ik het dan precies over heb? Nou…

1. Je bent altijd alleen

Ook wanneer je net een vervelend gesprek met een klant heb gehad of wanneer je juist goed nieuws wilt delen. Normaal kun je op dit soort momenten terecht bij je collega’s. Als freelancer ben je alleen en kun je niets anders dan je partner of bff appen en wachten tot hij of zij beschikbaar is.

Dit geldt ook voor alle rot klusjes. Vroeger kon je deze delen met je collega’s, gedeelde smart is immers halve smart. Nu jij als freelancer alleen werkt moet je ook al deze klussen alleen oppakken.

2. De belastingdienst

Nooit eerder werd het zo duidelijk hoeveel er eigenlijk naar de belastingdienst gaat. Wanneer je het zelf over moet maken doet het toch een beetje extra pijn ;)! Oh, en al het papierwerk dat erbij komt kijken… De belasting dienst wil (terecht) overal uitvoerig bewijs van en dit moet je nog jaren bewaren ook. Zucht…

Overigens ben ik wél elke keer weer heel trots dat ik aangiftes gewoon zelf (met een beetje hulp van boekhoudkundige vrienden) kan doen ;)!

3. Je bent nooit echt vrij

Zelfs wanneer je jezelf vrij hebt gegeven is je hoofd altijd voor een klein stukje bij je werk. Er zijn altijd nieuwe ideeën die je uit kunt werken of mailtjes die je nog moet beantwoorden. Daarnaast kost niet werken je ook direct geld, de verleiding om dus toch even wat te doen wanneer je op vakantie bent is groot.

4. Altijd en overal werken

Dit eigenlijk zowel positief als negatief. Het is natuurlijk superfijn dat je overal kan werken als je de wereld over wilt reizen zonder je klanten in de steek te laten. Soms is het alleen wat minder jammer… als jij net lekker aan het Netflixen bent en een klant belt bijvoorbeeld. Of wanneer jij ineens belangrijke mailtjes ziet binnenkomen als je aan het chillen bent met vriendinnen. Je kunt het altijd negeren natuurlijk, maar dat is moeilijker dan het lijkt.

5. De onzekerheid over opdrachten

Ondernemen komt met golven. Het ene moment moet je nee zeggen omdat je geen tijd hebt voor meer opdrachten terwijl je het andere moment ineens tijd hebt om achter je koelkast te stofzuigen. Deze onzekerheid is zowel leuk (lekker even chillen zonder je schuldig te voelen) als verschrikkelijk (wat nou als er niets meer komt).

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de laatste tijd hier minder last van heb (ik herken de golfbeweging nu en ben er beter op voorbereid) maar zeker in het begin vond ik dit echt zo lastig om mee om te gaan.

6. Administratie doen

UGH! Je eigen administratie doen is alles behalve leuk. Belastingaangiftes invullen, facturen maken, afschrijvingen, bonnetjes verzamelen en mag ik dit nou wel of niet aftrekken?

 

Toch wegen deze nadelen voor mij niet op tegen de voordelen. Ik ga elke dag met plezier voor mijn klanten aan de slag en zou het niet anders meer willen!

Voor de freelancers onder mijn lezers, wat vinden jullie het grootste nadeel aan freelancen?

Brightmorningdew

Comments 2

  1. Interessant!
    Ik heb een fulltime baan maar ik zou dat freelancen ook wel eens willen proberen. En dan als je dit leest komt er toch wel weer meer bij kijken als dat je nu in de wandelgangen hoort!

  2. Het lijkt mij heerlijk om freelancer te zijn. Aan de andere kant heb je inderdaad ook nadelen, zoals de onzekerheid over opdrachten. En het lijkt mij echt lastig om al dat papierwerk elke keer te moeten doen.

Laat mij weten wat jij vindt!