Op je werk uit je slof geschoten? Zo los je het netjes op

Brightmorningdew WORK Leave a Comment

Je hoopt het nooit mee te maken, maar het kan voorkomen dat je op je werk een keer te ver gaat. De spanningen kunnen in een meeting hoog oplopen en voor je het weet flap je er dingen uit waar je je zelfs privé voor zou schamen. Shit! Je bent uit je slof geschoten op het werk.

Dit kán verstrekkende gevolgen hebben voor je carrière, maar het hoeft niet. Door het goed op te pakken en gelijk proactief aan de slag te gaan in de tijd erna kun je de schade beperken. Wie weet val je dan juist op een positieve manier op.

1. Neem verantwoording

Het ergste wat je nu kunt doen is roepen dat het door een ander komt. Hoe erg piet van accounting ook het bloed onder je nagels vandaan haalde, jij had niet uit je slof mogen schieten. Je wordt ook echt een stuk minder sympathiek als jij de schuld buiten jezelf blijft zoeken. Neem dus de verantwoording, erken dat je iets hebt gedaan wat niet door de beugel kan.

2. Bied je excuses aan

Dit is wellicht een open deur, maar als je het nog niet gedaan had: bied je excuses aan! Niemand vindt het leuk als ze onterecht worden geschoffeerd en excuses kunnen een hoop goedmaken. Zelfs als het lijkt alsof het je collega niets doet, kan het verstandig zijn om je excuses aan te bieden. Het is niet alleen \het juiste om te doen, als je collega een binnenvetter is kun je ook zomaar missen dat iemand nog boos is over het voorval. Je excuses aanbieden doorbreekt deze stilte en geeft hem of haar de mogelijkheid om de dialoog aan te gaan.

3. Luister zonder jezelf te verdedigen

Als je collega besluit om er over te praten luister dan. Luister echt en probeer jezelf niet te verdedigen, dat is voor een later moment.

4. Accepteer dat je een fout gemaakt hebt

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Heel vervelend dat jij het nu bent, maar je bent zeker niet de eerste en zult ook niet de laatste zijn. Accepteren dat je fouten maakt zorgt ervoor dat je in de tijd erna als collega gewoon nog te genieten bent. Daarnaast laat het zien dat je goed om kunt gaan met spannende/ negatieve situaties. Eerder schreef ik al over hoe je om kunt gaan met fouten en falen, lees dat artikel voor het stappenplan en ga goed met je fouten om.

5. Doe wat nodig is om het goed te maken, vraag hier desnoods om

Vraag aan je collega wat je kunt doen om het goed te maken. Deze kinderlijke vraag maakt je misschien wat kwetsbaar, maar je weet hierdoor wel gelijk waar je aan toe bent. Zo hoef je je niet nog maanden af te vragen of de desbetreffende collega nog boos is en kun je (met een beetje geluk) gelijk werken aan het herstellen van de relatie.

6. Probeer het pijnpunt te vinden

Als laatste is het goed om te weten waarom je zo uit je slof schoot. Heb je zelf stress? Zit je collega gewoon erg in je allergie? Door dit te analyseren kun je het de volgende keer voorkomen. Sla je deze stap over dan kun je in een vicieuze cirkel van ruzie-goedmaken-irritatie-ruzie belanden, en dat is wél funest voor je carrière.

Brightmorningdew

Laat mij weten wat jij vindt!