Slechte feedback gehad, help!

Brightmorningdew WORK 2 Comments

Je bent lekker bezig op je werk, pakt veel projecten aan en je voelt je on top of the world. Je kunt je dan ook niet voorstellen dat je baas iets anders dan lof voor je heeft tijdens het functioneringsgesprek. Niet dus! Volgens haar zijn er nog héél wat verbeterpunten. Ouch, wat nu?!

Wat te doen bij slechte feedback

Je eerste reactie is misschien om huilend naar huis te gaan en jezelf op de bank te zetten met een reep chocolade en een oneindige Netflix marathon. Dit kun je doen, maar daar ga je op de lange termijn niets aan hebben. Wat je dan wel moet doen? Lees maar verder…

1. Reflecteer voordat je reageert

Je eerste reactie is misschien om ontzettend in de verdediging te schieten. Dat project a in de soep liep was niet jouw schuld, en dat de cijfers tegenvallen is ook niet (volledig) aan jou te wijten. Probeer deze eerste reactie te onderdrukken! Hoe waar je argumenten ook zijn, als je ze er nu ingooit worden ze minder gehoord, het lijkt dan namelijk alsof je naar excuses zoekt. Ben je het er echt niet mee eens? Zeg dan dat je je niet herkent in de gegeven feedback en dat je hier graag even over nadenkt en er op een later moment op terug wil komen. Zo laat je zien dat je de feedback serieus neemt en heb je een momentje om even af te koelen en eerlijk naar jezelf te kijken. Is het echt allemaal onzin wat je manager zegt, of zit er misschien ergens wel een kern van waarheid in?

2. Vraag anderen om hun mening

Vraag partners of vriendinnen of ze bepaald gedrag bij je vinden passen. Misschien vind jij niet dat je dominant bent, maar herkennen mensen uit je privésfeer dit wel. Natuurlijk ben je niet hetzelfde thuis als op je werk, maar bepaalde karaktertrekken laat je niet thuis wanneer je de voordeur ’s ochtends dichttrekt. Probeer dus feedback te krijgen van anderen om te kijken of je misschien een blinde vlek hebt. Het zou zomaar kunnen dat je vervelender bent dan je denkt ;)!

3. Stel vragen en verdedig jouw standpunten

Als je bent afgekoeld is het tijd om eventuele vragen en of opmerkingen te maken richting je manager. Maak een afspraak en spreek de dingen die je niet begrijpt of herkent rustig door. Ook nu is het belangrijk om je niet defensief op te stellen, je wilt immers van deze feedback leren. Probeer goed te luisteren naar wat de ander zegt en niet alleen maar bezig te zijn met jouw eigen antwoord. Probeer de nuance op te zoeken en samen tot een verhaal te komen waar ook jij je in herkent.

4. Maak een stappenplan

Oké, nu het je duidelijk is waar het aan schort is het tijd om het aan te pakken. Stel, samen met je manager, een stappenplan op om op het gewenste niveau te komen. Spreek duidelijke meet momenten af waar jij en je manager kunnen kijken naar “hoe het nu gaat”. Zo kun je voor je volgende functioneringsgesprek de vinger aan de pols houden en kom je niet opnieuw voor verassingen te staan.

5. Laat het los en ga door

Slechte feedback kan soms voelen als falen, maar ook dit kan weer als een leermoment gezien worden. Probeer het dus los te laten (hier schreef ik al eerder hoe je dit doet) en verder te gaan. Iedereen krijgt wel eens slechte feedback te verduren en het hoeft helemaal niet het einde van je carrière te betekenen. Heel veel succesvolle mensen faalden voor ze hun grootste successen behaalden dus probeer altijd naar the bigger picture te kijken wanneer je je rot voelt over dergelijke zaken.

In het kort: wat te doen bij slechte feedback

 Do:

 • Schiet niet direct in de verdediging, luister echt naar wat de ander zegt
 • Stel vragen en verdedig jezelf nadat je hebt gereflecteerd
 • Maak een actieplan (samen met je manager) en zet deze negatieve ervaring om in een positief leermoment

Don’t

 • Word niet boos en schiet niet meteen in de verdediging, dit komt je imago niet ten goede
 • Vergeet niet anderen om eerlijke feedback te vragen, wellicht heb je een blinde vlek

 

Foto: Pexels

Brightmorningdew

Comments 2

 1. Wat een goed artikel! Ben het helemaal eens met je punten. Dat veel succesvolle mensen ook ‘keihard op hun bek zijn gegaan’ komt denk ik omdat je daar zóveel van leert (als het goed is) dat je hele grote leersprongen kunt maken in een korte tijd. Daar probeer ik altijd aan te denken ,want omgaan met negatieve feedback blijft toch best lastig!

  http://www.girlalmighty.nl

 2. Hele goede tips inderdaad, vooral dat in laten zinken en er later op terug komen, klopt het dan nog niet, kun je altijd nog opstappen, maar ik spreek nu vanuit vrijwilligerswerk, wat wel zuur is eventueel, zelf slechte feedback krijgen, om dan later te horen van je ex collega’s dat al jouw plannen worden gebruikt om te verbeteren waar jij dus slechte feedback over hebt gekregen… ook DAT kan gebeuren dus.

  x

Laat mij weten wat jij vindt!