Waarom het ondernemen dit keer anders is

Brightmorningdew WORK 4 Comments

Ik voelde het eigenlijk al vanaf dag één. BMD Media 2.0 gaat veel harder dan toen ik eerder mijn tenen in het ondernemerschap dipte. Gek, want qua werkzaamheden doe ik niets anders. Toch weten nu andere klanten mij te vinden, heb ik meer werk en houd ik onderaan de streep meer over.

Ik neem mezelf nu veel serieuzer

Waar ik de vorige keer het ondernemen zag als een avontuur, was dat dit keer anders. Ik benader het als een do or die situatie waardoor ik mezelf veel serieuzer neem. Zo bouwde ik een eigen website, ging ik hard aan de slag binnen mijn netwerk en durfde ik zelfs een advertentiecampagne voor mezelf op te zetten. Klinkt misschien heel logisch, maar de vorige keer deed ik dit soort dingen niet. Ik reageerde vooral op oproepjes van anderen en mailde en belde me suf. Met resultaat hoor, maar nu heb ik gewoon betere resultaten.

Doordat ik mezelf serieus neem en mijn bedrijf nooit meer een “bedrijfje” noem, nemen anderen mij ook serieuzer. Ze zien mij niet langer als iemand die ze betalen om wat te doen, ik ben een volwaardig lid van het projectteam geworden. Mijn advies wordt gevraagd, ook over zaken die niet direct met tekst of marketing te maken hebben. Vrienden en kennissen uit het netwerk worden doorgestuurd. En waar mensen mij vroeger “duur” vonden wordt er nu nooit meer over de prijs gerept.

Ook weet ik nu gewoon dat ik goed ben in mijn werk. Dat gevoel had ik hiervoor ook al, maar met een hoop tevreden klanten sta je toch een stuk sterker in je schoenen.

Ik sta voor mijn tarief

Ik benoemde het net al even, maar ik sta tegenwoordig voor mijn tarief. Je krijgt geen korting en ik doe niet aan een speciaal tarief omdat jij mij dan weer aan mensen kunt voorstellen. Neem je langere tijd een dienst van mij af dan kunnen we over een ander tarief praten, maar voor die ene klus staat het tarief gewoon vast. In het begin vielen hierdoor klanten af, maar ik kan je vertellen dat ik nooit meer een klant heb gehad waar ik me niet goed bij voelde. Ik ga elk uur met plezier aan het werk omdat ik doe wat ik leuk vind én omdat mijn klanten mij waarderen. Ik heb goed nagedacht over mijn tarief, het vergeleken met anderen in de branche en natuurlijk het naast mijn resultaten gelegd. Ik weet dat ik een fair bedrag vraag dus als klanten dat niet willen betalen wordt ik er gelukkiger van die opdracht niet te doen.

Het grappige is dat ik nu méér werk heb dan eerst, en dat voor een beter tarief. Je hoort mij niet klagen ;)!

Ik kan dealen met de onzekerheid

Factuur te laat betaald of een maand met minder opdrachten? Vroeger kon je me dan opdweilen, vreselijk vond ik het. Nu vind ik een rustig weekje helemaal niet meer zo erg. Ik heb namelijk genoeg andere projecten die mijn aandacht opeisen (hallo blog!). Ook heb ik geleerd dat het gewoon zaaien en oogsten is. De ene maand ben je als een beest aan het zaaien, ga je heel je netwerk af en hoop je op een paar klussen. Andere maanden ben je vol aan het oogsten, iedereen die “aan je zou denken” heeft ineens gebeld en je zit knettervol.

Wanneer jij je werk met passie en overgave doet straal je dit uit, klanten vinden dit leuk en komen dan graag bij je terug. Durf te vertrouwen op je eigen kracht, je zal hiervoor worden beloond.

Het is dus misschien wat stiller op de blog, maar dat komt voornamelijk omdat ik hard aan het schrijven ben voor anderen. Ik heb echt al aan een paar gave projecten mogen meewerken en ben elke keer weer trots als ik kijk wat ik de afgelopen 3 maanden al heb weten neer te zetten.

Wordt vervolgd dus ;)!

 

Foto: Unsplash

Brightmorningdew

Comments 4

  1. Wat goed, en alles wat je zegt klopt, je moet het zien als een enorm bedrijf wat je runt, ook al doe je het alleen, is van deze kant ook maar boekenwijsheid hoor 😉

    En wie weet, komt de dag nog, dat je nee moet zeggen omdat je zo vol zit en zo druk bent dat het niet gaat, hahaha Dat wens ik je absoluut toe!

    X

    1. Nou deze maand heb ik dat wel al moeten zeggen. Volgende maand wel weer ruimte hoor maar had deze maand zoveel hooi op mn vork genomen dat ik dagen achterelkaar tot 2 uur ’s nachts heb zitten werken. Natuurlijk wel met wat pauze tussendoor, maar had het allemaal even wat optimistisch ingeschat haha :’)!

  2. Fijn dat het nu lekkerder gaat en dat het beter voelt! Herkenbaar inderdaad dat je geen kortingen moet geven op je prijzen en dat je dan over het algemeen meer gewaardeerd wordt, iets wat we bij mij op het werk ook steeds meer merken! 🙂

Laat mij weten wat jij vindt!