Ziek zijn als ondernemer, wat nu?

Brightmorningdew WORK 1 Comment

We voelen ons allemaal weleens niet lekker en ziek is ziek. Maar hoe los je dat op wanneer je een eigen bedrijf hebt?

Afgelopen week moest ik er dan echt aan geloven, ik had koorts, mijn holtes zaten dicht en ik kwam de dag niet door zonder dutjes. Alleen al boodschappen doen voelde als een halve marathon en echt lekker doorwerken zat er niet in. Ik heb geen baas om mij bij ziek te melden, maar wel deadlines. Dus ehh… HELP?! Hoe los ik dit op?

Lijstje met prioriteiten maken

Oké, wat moet er eigenlijk deze week allemaal écht opgeleverd en gedaan worden? Zijn er dingen die ik nog kan uitstellen of die ik even kan doorschuiven naar een later moment? Die streep ik direct van mijn lijstje, dat is geen prioriteit deze week.

Dan ga ik naar de deadlines die deze week staan en ik probeer in te schatten wat ik eventueel wel nog kan afmaken. Hierin moet je er wel voor waken dat je niet te optimistisch bent. Zelfs als je het gevoel hebt dat je wel een paar uurtjes kunt werken duurt alles vaak een stuk langer wanneer je ziek bent.

Klanten zo snel mogelijk informeren

Daarna informeer je al je klanten zo snel mogelijk over de situatie en geef je ze een nieuwe deadline. Ben je toch sneller beter of kun je meer doen dan verwacht? Fijn! Dan kun je dingen ruim voor de nieuwe deadline aanleveren. Door hier duidelijk met je klant over te communiceren voorkom je teleurstellingen en frustraties.

Schuif werk eventueel door aan een ander

Kan een deadline echt niet verschuiven? Dan kun je vaak via Facebookgroepen of in je netwerk iemand vinden aan wie je de opdracht kan uitbesteden. Het is als zelfstandige sowieso handig om een poeltje van mensen om je heen te verzamelen waarmee je werk kunt uitwisselen wanneer je dat nodig hebt.

Jezelf de tijd geven om uit te zieken

Wanneer je alles hebt geregeld is het tijd om écht uit te zieken. Ga op bed liggen, slaap genoeg en wacht tot het over is. Met gewoon maar doorgaan ben je vaak langer bezig dan een paar dagen in je bed liggen. Na 2 dagen rust en 4 dagen minimaal werken (lees max. 3/4 uurtjes per dag op een rustig tempo) en veel slapen voelde ik me alweer een stuk beter. Ja ik snotter nog wat en mijn oren zitten dicht, maar ik kan weer boodschappen doen zonder dat ik een uur moet bijkomen 😉 en de koorts is weg!

Als je dit leest en je schuldig voelt; loslaten!! Iedereen wordt weleens ziek! Zorg ervoor dat je als ondernemer altijd een vangnet hebt, financieel en qua mensen die eventueel kunnen inspringen, regel dit wanneer er niets aan de hand is zodat je met een gerust hart kunt uitzieken wanneer dat nodig is.

Brightmorningdew

Comments 1

Laat mij weten wat jij vindt!