Zo krijg jij jouw nieuwe droombaan!

Brightmorningdew WORK Leave a Comment

Je bent intelligent, gemotiveerd en helemaal klaar voor die nieuwe uitdaging. Het lukt je alleen niet om de baan te krijgen die je zo graag wilt. Je weet niet waar het aan ligt en wordt niet blij van deze oneindige zoektocht. Herkenbaar? Je bent niet alleen!

Ik schrijf op dit blog natuurlijk vaak over werkgeluk en voor jezelf kiezen als het graag om je carrière. Maar wanneer je van baan wilt wisselen moet je natuurlijk solliciteren, iets wat niet iedereen altijd even makkelijk vindt. In samenwerking met Sollicitego heb ik daarom deze blogpost geschreven om jou op weg te helpen naar jouw nieuwe droombaan.

 

Stel Google alerts in, hou LinkedIn in de gaten en toon initiatief

Je droombaan komt vaak niet zomaar op je tijdlijn voorbij. Het is daarom belangrijk om zelf actief op zoek te gaan. Laat je netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan, stel Google alerts in voor bedrijven en functies waar je graag zou willen werken en doe open sollicitaties.

Die laatste doe je natuurlijk niet zomaar “koud”. Ondanks dat dit soms best succesvol kan zijn kost het veel energie en is het niet efficiënt. Je kunt beter eerst even bellen om te vragen of ze openstaan voor open sollicitaties of kijken of je via je netwerk geïntroduceerd kan worden bij het bedrijf waar je graag zou willen werken. Persoonlijk contact is moeilijker te negeren dan een (onpersoonlijke) brief of e-mail.

 

Wees zichtbaar

Laat je on- en offlinenetwerk weten wat je kan en waar je naar op zoek bent. Heb je een portfolio? Deel dit dan ook met zo veel mogelijk mensen!

Heb je een ander talent? Biedt dit dan bijvoorbeeld gratis aan bij een lokale instelling of stichting. Goed voor je cv, netwerk en zichtbaarheid. Je zal niet de eerste zijn die van zijn hobby of vrijwilligerswerk uiteindelijk zijn baan maakt!

Deel dit soort acties ook met je netwerk. Facebook en LinkedIn zijn hier uitermate geschikt voor.

 

Zorg voor een perfect cv

Het is misschien een open deur, maar je cv is het eerste wat werkgevers voor hun neus krijgen. Door de vele binnenkomende cv’s scannen ze het vaak vlug. Staat iets niet op de juiste volgorde of bevat het spelfouten, dan is de kans groot dat je cv de prullenbak in gaat. Hard maar wel de realiteit. Zorg er daarom voor dat je een compleet en foutloos cv presenteert. Schrijf in detail je werkzaamheden op bij vorige bedrijven en laat niet-relevante bijbaantjes achterwege. Om de tekst te laten nakijken op fouten kun je iemand uit je omgeving vragen of een professionele cv-check laten doen.

 

Vergeet ook zeker niet relevante projecten, je blog of je vrijwilligerswerk op je cv te vermelden. Denk niet alleen aan het “standaard format” wat we allemaal geleerd hebben, je wilt er immers uitspringen. Zorg dat de informatie op je cv goed je kwaliteiten weerspiegelt en kies een frisse, mooie opmaak.

 

Schrijf een originele motivatiebrief

Naast je cv is ook een motivatiebrief ontzettend belangrijk. Hierin kun je een werkgever overtuigen waarom deze vacature jou op het lijf is geschreven. Koppel jouw kwaliteiten aan de functie-eisen en noem voorbeelden uit de praktijk.

Zeg dus niet: “ik ben internationaal georiënteerd en stressbestendig”

Maar gebruik bijvoorbeeld:

“Door mijn stages in China en Canada heb ik veel internationale ervaring opgedaan en heb ik geleerd snel te handelen in vreemde en stressvolle situaties. “

Op die manier laat je “zien” wat je kwaliteiten zijn in plaats van gewoon kwaliteiten op te sommen. Houdt het niet te algemeen maar maak het persoonlijk. Op die manier valt je brief op en zal de werkgever eerder aan jou terugdenken wanneer hij een selectie moet maken.

 

Meld je aan voor een sollicitatietraining

Doorbreek het patroon van afwijzingen door hulp te vragen aan professionals. Het is heel logisch dat je hulp nodig hebt bij het voorbereiden van jouw sollicitatie. Hoe moet je immers alle ins en outs van het solliciteren weten? Schakel daarom de hulp in van mensen die jou hier veel over kunnen leren. Zo ben je gegarandeerd goed voorbereid op je sollicitatiegesprek en vergaar je kennis die je jouw hele leven nog kunt gebruiken. Een bedrijf dat je hierbij kan helpen is Sollicitego. Zij verzorgen persoonlijke (online) sollicitatietrainingen waarbij je leert omgaan met zenuwen, je werkt aan je zelfvertrouwen en je jezelf op een natuurlijke wijze leert verkopen.

 

 

 

 

Brightmorningdew
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Laat mij weten wat jij vindt!