5 Beginnersvragen over Hamsters

Brightmorningdew LIFESTYLE 4 Comments

SAMSUNG CSC

Hamsters worden vaak gezien als leuke huisdieren voor kinderen. Wat veel mensen vergeten is dat hamsters wel degelijk exotische dieren zijn en dat er dus ook bepaalde regels zijn omtrent het verzorgen van deze kleine schattige beestjes. Daarom deel ik vandaag met jullie een aantal beginnersvragen over het houden van hamsters.

1. Wat voor kooi moet ik hebben?

De meeste kooien die in de dierenwinkel worden verkocht voor hamsters zijn veel te klein! De minimale afmetingen voor een hamster is afhankelijk van de soort. Weet dat de genoemde maten hier de minimale afmetingen zijn, groter is altijd beter!

Minimale maat voor dwerghamsters: 60×40
Minimale maat voor goudhamsters :  70×40

Mijn kooi is 80×50 centimeter en voelt al best “klein” voor Nim. Zelfs als je zegt dat je je hamster vaak uit je kooi haalt is het tóch belangrijk een grote kooi te hebben. Dit omdat hamsters ’s nachts leven en jij dan meestal slaapt.

2. Welke spulletjes moet je aanschaffen voor je hamster

Behalve een kooi zijn er ook nog ontzettend veel speeltjes voor je hamster op de markt. Sommige zijn ontzettend nodig en sommige zijn gewoon voor de leuk. De spulletjes die je echt nodig hebt voor je hamster zijn;

 • Een loopwiel
 • Voeder bakje + drinkflesje
 • Een huisje/ schuilplekje
 • Een tunnel of verstopplekje

Zorg ervoor dat alles de juiste maat heeft voor je hamster. De meeste “hamster speeltjes” in de dierenwinkel hebben de afmetingen voor een dwerghamster, voor een goudhamster moet je vaak kijken bij de rattenspullen.

Bij loopwielen is de maat al helemaal belangrijk, voor het aanschaffen van een loopwiel heb ik dan ook een aparte video gemaakt:

3. Wat is goede bodembedekking en nestmateriaal?

Het goedkoopste en de meest gebruikte bodembedekker is zaagsel. Zaagsel is echter erg stoffig en kan voor problemen in de luchtwegen van je hamster zorgen. Beter kan je Corbo, Carefresh, Russel Bedding of hennepvezel (zoals Aubiose of Hemparade) gebruiken. Chinchilla zand is niet geschikt voor de gehele kooi, daar is het namelijk te koud voor. De hamster vind het echter wel heerlijk om een hoekje en/of bakje te hebben met Chinchilla zand om zich in te wassen.

Als nest materiaal is er in de winkel van alles te koop. Hamsterwatten, hamsterwol of hamsterkatoen is echter ongeschikt. Alle dierenwinkels verkopen dit maar het is helaas levensgevaarlijk voor je hamstert. Het spul verteert niet (mochten ze het inslikken) en de lange draden kunnen ledematen van je hamster afknellen. Beter nestmateriaal is op basis van papier en/of karton. Het goedkoopste en lekkerste nestmateriaal heb je echter al in huis, hamsters zijn namelijk dol op toiletpapier!

4. Welke soort hamster moet ik kopen?

Als een beginner zijn een goudhamster (Officieel Syrische hamster) of een Russische dwerghamster het makkelijkste om te houden. Ze zijn relatief makkelijk hand-tam te krijgen en eten de voeding die je in de winkel kan krijgen. Andere soorten die je in Nederland mag houden als huisdier zijn de Roborovski en de Chinese hamster, deze zijn echter veel schuwer en minder makkelijk hand tam te krijgen.

5. Kan ik hamsters samen in een kooi houden

Nee! Na 6 tot 10 weken veranderen hamsters in solitaire dieren en kunnen vanaf dan niet meer in groepjes gehouden worden. Hamsters die samen in een kooi zitten zullen vaak vechten met de dood tot gevolg. In de dierenwinkel zitten ze nooit zo lang, dit is dan ook waarom ze daar wél in groepjes zitten. De enige uitzondering hierop zijn de Roborovski hamsters, deze kunnen wel in groepjes gehouden worden maar alleen is ook prima.

Hamsters worden in hun eentje niet eenzaam en zijn ook niet ongelukkig! Doe ze dus een plezier en hou ze alleen.

Tot zover wat beginnersvragen over hamsters, ik hoop dat ik aanstaande hamster-eigenaren hiermee op weg heb geholpen. Heb je nog aanvullende vragen laat dat dan zeker achter bij de comments!

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 4

 1. Er is een hoop bij gekomen voor hamsters, dit soort dingen had je allemaal niet toen ik mijn eerste hamsters kreeg, hahaha dat was echt een heel klein kooitje met rad en voerbakje, een huisje? Wat is da 😉

  Gelukkig is dit nu allemaal verbeterd.

  X

  1. Ook de Russische dwerghamster? Dat zijn van die lieve kleine bolletjes, al lijken die misschien weer te veel op muizen. Ik ben gek op knaagdieren, zelfs op ratten ;)! Haha maar ik kan er wel inkomen dat goudhamsters een beetje op ratten lijken vanwege het spitse snuitje!

Laat mij weten wat jij vindt!