5 Belangrijke onderdelen van “Netwerken”

Brightmorningdew LIFESTYLE 2 Comments

Netwerken, de rillingen lopen al over mijn rug als ik deze term hoor. Niet dat ik het niet leuk vind om mensen te leren kennen, maar netwerken stond voor mij altijd gelijk aan “slijmen” en “met zo veel mogelijk mensen praten”. Maar nu ik zelf moet vertrouwen op mijn netwerk om aan nieuwe klanten te komen merk ik ineens dat netwerken zoveel meer is dan dat. Iedereen heeft een netwerk, en iedereen die sociale interacties heeft doet aan “netwerken”. Vergeet de vlotte babbelaar die op een borrel aan alle genodigden zijn kaartje geeft en onthoud de volgende belangrijke onderdelen.

Praat met mensen

Oké, laat ik maar deze open deur intrappen… je moet wel met mensen praten als je ze wilt leren kennen. Niet altijd even makkelijk of leuk, dat weet ik, maar wel essentieel voor het opbouwen (en onderhouden) van een netwerk. Maar ik heb ook goed nieuws! Je hoeft niet met iedereen op een borrel of bijeenkomst te praten. Kies mensen uit waar je een oprechte klik mee hebt, die zullen veel natuurlijker onderdeel worden van je netwerk en het zal ook een stuk minder geforceerd aanvoelen.

Luister naar mensen

Bij een netwerk event (of gewoon in de kroeg) zijn een hele hoop praters en eigenlijk maar weinig mensen die echt luisteren. Let maar eens op! De meeste mensen zijn voornamelijk aan het praten over wat zij doen, wat zij willen bereiken en wat zij allemaal zo geweldig vinden. Gesprekspartners staan op hun beurt vaak alleen maar te wachten tot ze hun zegje mogen doen. Dit gebeurt overal, zelfs tussen vrienden en binnen families. Om echt waardevol contact op te bouwen is het echter niet praten, maar luisteren wat zorgt voor goed contact. Stel vragen, toon interesse en luister naar de persoon tegenover je. Het is daarom extra belangrijk om met iemand contact te zoeken met wie het klikt, interesse is namelijk moeilijk te faken.

Kies niet op positie of status

Op sommige sites kom je tips tegen als: “zoek uit wie er komen en knoop alleen een praatje aan met mensen die wat voor je kunnen betekenen”. Dit kán natuurlijk een waardevol contact opleveren, maar het kan er ook voor zorgen dat jij bekend komt te staan als arrogant of iemand die het ‘achter zijn ellebogen heeft’. En geloof mij, dat is niet hoe je bekend wil staan. Het is natuurlijk verstandig om te weten of de grote baas van het bedrijf waar jij graag voor wil werken er is, maar maak het niet te bont.

Daarnaast kunnen mensen die nu geen positie hebben om je te helpen wel doorgroeien in een positie waarin ze dat wel kunnen. Ik blijf het dus herhalen, kies voor mensen waarmee je een klik hebt!

Help mensen

Je kan niet verwachten dat mensen jou gaan helpen als jij nooit iemand helpt. Dit betekent natuurlijk niet dat je op iedere vraag “JA!” moet roepen, maar als er een kans is om iemand te helpen doe dit dan. Mensen helpen is niet alleen goed voor je netwerk, het geeft vaak ook gewoon een goed gevoel.

Denk overigens bij het helpen van mensen op professioneel gebied wel aan je reputatie. Als jij iemand aanbeveelt bij jouw baas reflecteren zijn of haar prestaties vaak ook op jou. Raadt dus alleen mensen aan waarvan je ook écht weet dat ze goed zijn.

Onderhouden van relaties

Net als vriendschappen hebben werk relaties ook quality time nodig. Plan etentjes, lunches of koffie-dates om zo af en toe eens bij te kletsen met je professionele relaties. Op deze manier zien jullie elkaar ook eens buiten de gebruikelijke events en kan er een echte band ontstaan.

Wees hierin natuurlijk wel altijd oprecht, zeker buiten netwerk evenementen om valt het op als je eigenlijk om de verkeerde redenen met iemand afspreekt.

 

Netwerken, het klinkt moeilijker dan dat het daadwerkelijk is. Net als in de normale omgang is oprechte interesse en duidelijke communicatie de sleutel tot succes. Ga jij de volgende netwerk borrel vol zelfvertrouwen tegemoet?

Liefs,

Daniëlle

 

Brightmorningdew

Comments 2

  1. Leuk artikel! Bedankt voor de tips, ik denk dat vooral jezelf zijn de sleutel is voor de juiste baan… Ik moet na 14 jaar ook weer solliciteren en netwerken.. Jeetje het is booming business!!

  2. Ja dat netwerken zo kwam ik ooit bij Woman Inc terecht met een workshop dag met als afsluiter ‘netwerken’, ahum, nu had ik geen bedrijf noch zocht men iemand of zo, maar ik heb alleen maar een in hoekje gestaan, wat een bijenkorf en als ik al een vraag stelde, konden zij daar niet eens antwoord op geven, hahaha

    Ik heb er zo niets mee, maar helaas werkt het wel zo, ik ben toch ook nog van, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, ik voel mij vaak direct al arrogant als ik over mijn ‘eigen werk’ zou gaan praten en vertellen en wat ik kan… ook al gewoon onderweg met mensen die ik tegenkom bij de bushalte of in de supermarkt…. Voelt zo arrogant, ik kan het echt niet hoor.

    X

Laat mij weten wat jij vindt!