7 Tekenen dat je minder energie hebt dan je denkt

Brightmorningdew LIFESTYLE 5 Comments

Als je relatief uitgerust wakker wordt heb je goed geslapen toch? Think again! Je kunt namelijk zomaar een slaaptekort hebben zonder dat je dat zelf doorhebt.

1. Je drinkt de hele dag cafeïne 

Je begint met een koffie, vervolgens koop je onderweg naar je werk nog een cappuccino to go. Op je werk pak je snel een bakkie en tegen de lunch heb je toch al 5 á 6 kopjes in je mik zitten. Na de lunch ga je over op frisdrank en misschien durf je zelfs na het avondeten nog een kopje espresso te nemen.

Je kunt jezelf misschien gekscherend een koffie-addict noemen, maar als je zoveel cafeïne tot je neemt is er misschien toch iets meer aan de hand. Als je echt zoveel koffie en frisdrank (cola zit ook vol cafeïne!) drinkt probeer je misschien wel een energie tekort te compenseren.

2. Je slaapt extreem lang uit op je vrije dagen

Als jij en dagje vrij bent zet je geen wekker en je wordt vaker na dan voor 11e wakker. Zelfs als je uit bent geweest is slapen tot ver in de middag niet oké! Als dit vaker voorkomt betekent het echt dat je je slaap probeert in te halen. Een duidelijk teken van je lichaam dat je op de overige dagen te weinig slaapt dus!

3. Je bent prikkelbaar

Als jij je prikkelbaar voelt of sneller uit je slof schiet dan normaal zonder aanwijsbare reden kan je wel eens chronisch slaaptekort hebben. Door weinig slaap kan je minder goed relativeren en komen prikkels harder binnen. Hierdoor kan je kortaf en een beetje bitchy worden.

4. Je wordt wakker met een droge mond of hoofdpijn

Nu is dit ook een teken van te weinig drinken, maar als je voldoende drinkt is dit zeker een teken van slaap tekort! Vooral hoofdpijn na een normale nachtrust is niet normaal, dit is een teken dat er iets mis is.

5. Je moet vaak plassen

Vaak ’s nachts moeten plassen kan natuurlijk ook door een blaasontsteking komen. Maar vaak betekent het dat je niet diep genoeg in slaap komt. Je lichaam is er namelijk op gebouwd om in diepe rust niet te hoeven plassen. Dat jij dus wel moet plassen kan betekenen dat je niet in een diepe slaap komt, en dat zorgt voor een kwalitatief slechtere slaap!

6. Je valt snel in slaap, ook wanneer je dit niet wil! 

Het is natuurlijk heerlijk om als een blok in slaap te vallen wanneer je thuis komt, maar het is geen goed teken. Als je gelijk op de bank in slaap valt of na je werk echt geen energie meer hebt om wat te doen is het tijd om je slaappatroon eens goed onder de loep te nemen.

7. Je hebt meer trek

Als je niet voldoende slaapt kan je lichaam minder goed je leptine reguleren. En leptine zorgt nu net voor het gevoel van honger en verzadiging! Met een verstoorde leptine balans krijg je van je lichaam minder snel een seintje dat je vol zit. Vaak heb je ook extra zin in zoet, dit komt omdat suiker zorgt voor een kortdurende energie boost.

 

Foto: Pexels

Brightmorningdew

Comments 5

  1. Post
   Author

   Ja ik vond sommige van deze dingen ook interessant om uit te vinden! Zo wist ik niet dat een droge mond of hoofdpijn echt een teken kon zijn van vermoeidheid. Ik dacht altijd dat dat meer te maken had met vocht.

  1. Post
   Author
 1. Van die koffie ben ik het niet zo eens, ik kan in de avond om 10 uur nog koffie drinken en om 11 uur als een blok in slaap vallen gewoon in bed en heerlijk slapen, hahahaha

  Zoet ben ik het ook niet zo mee eens, ik neig naar hartig juist, zout dus als ik even minder energie heb en mijn lichaam vraagt erom, zo zie je maar weer, elk lichaam is anders, fris drink ik dan niet, maar er zijn dagen dat ik maar 4 x koffie drink, en dagen dat ik er 8 drink.. met water, dat dan weer wel.

  Dat ik maar kort energie heb, ligt natuurlijk aan mijn fibromyalgie, dus uhm.. val ik sowieso buiten alles denk ik… je moet dan op nog zoveel meer letten dan.

  X

Laat mij weten wat jij vindt!