Afvallen | Avocado’s & noten superfat of superfood?

Brightmorningdew LIFESTYLE 16 Comments

 

Open je Instagram of je bloglovin en je ziet vele recepten met avocado en/of noten voorbij komen. Werden deze voedingsmiddelen eerder nog gemeden om hun vet worden ze nu om dat zelfde vet de hemel ingeprezen..

Ze zouden helpen bij het afvallen en het lijkt bijna wel alsof je elke dag minimaal 1 avocado en een bakje ongezouten noten naar binnen moet werken om jezelf gezond te kunnen noemen.

Maar wat voor invloed hebben deze producten op je dieet? Zijn ze van essentieel belang of word je er toch stiekem een beetje dik van? Ik zocht het voor jullie uit en deel mijn bevindingen in deze blogpost.

Lees verder voor mijn conclusie, superfat of superfood?

Kcal in – Kcal out = resultaat

Laten we beginnen bij het begin. Van het eten van deze producten word je niet direct dik, net als dat je van het eten van 1 Big Mac niet dik word. Het gaat allemaal om de energie balans. Verbrand je minder dan je eet, Dan kom je aan. Verbrand je meer dan je eet, dan val je af en als je dus even veel verbrand als eet blijf je op gewicht.

Maakt een product je dan dik? Niet perse maar als je heel veel elke dag van dit ene product eet. Zoveel dat je elke dag meer eet dan verbrand, ja dan word je van dat ene product erg dik. Maken Avocado’s en noten je dus dik? Niet perse..

Is het dan een fabeltje?

Nou, het is dus net zoveel een fabeltje als dat je van een Big Mac dik word. Avocado en noten hebben wel een hoge energie waarde (veel kcal) en zorgen er daardoor met een relatief kleine portie al snel voor dat je veel calorieën consumeert. En juist omdat deze producten als superfoods worden bestempeld is dát nou juist wat mensen vergeten.

De voordelen

Moet je dan deze producten maar helemaal niet meer eten. Ze hebben immers veel extra calorieën die je ook aan iets anders kan besteden! Toch verdienen avocado’s en noten een plekje in je dieet. Ze bevatten een gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat deze producten een beschermende werking hebben bij hart- & vaatziekte.

Daarbij zorgen deze producten vaak voor een hoge verzadiging, dit komt door de omega 9 vetzuren. Ze zorgen dat je langer vol zit en ik persoonlijk kan de vettige smaak ook erg waarderen. Een handje ongezouten noten of een rijstwafel met avocado kan bij mij direct de lekkere trek (chips…) wegnemen.

Dus?

Wat mij betreft zijn noten & avocado’s een goede aanvulling op een gezonde voeding. Wel zou ik persoonlijk niet meer dan 30 gram per dag van deze producten eten. Dit omdat ze wel veel kcal leveren en je ook ruimte moet houden voor andere voedzame tussendoortjes.

In de praktijk komt dit dus neer op óf een handje nootjes óf een halve avocado. Je kan natuurlijk ook prima deze producten maar een of twee keer in de week nuttigen, het is maar net waar je jezelf prettig bij voelt. “Superfoods” zijn het dus zeker (voor zover ik geloof in die term) maar je kan ze níet onbeperkt eten.

Eten jullie graag avocado en/of noten? 

 

 

Brightmorningdew

Comments 16

  1. Post
   Author

   Oh dat klinkt ook lekker! Ik moet ook echt noten helemaal afwegen en dan ver weg verstoppen anders eet ik zo een hele zak op <3

  1. Post
   Author

   Haha dát ken ik! Ik eet het graag op een wrap of op brood als guacamole inderdaad.. en dat is vaak het driedubbele.. ách af en toe moet kunnen 😉

 1. Goed artikel! Ik probeer ook meer avocado en noten in mijn dagelijkse voeding te verwerken, maar het is inderdaad zo dat mensen vaak vergeten, omdat het zo gezond is (want dat is het dan weer wel) dat het zoveel calorieën bevat! Avocado is misschien de aller gezondste groente die er is, maar het is ook de meest dikmakende groente die er is! Ik vind het wel altijd lekker om wat avocado door mijn salade te doen yum yum!

 2. Ik ben dol op avocado maar eet meestal maar de helft want het bevat inderdaad wel wat calorieën. Ik gebruik het vooral als een soort van dressing. Noten verwerk ik tegenwoordig vooral in baksels want los ga ik er snel teveel van eten en ze zijn ook nog eens best prijzig dus dit werkt voor mij het beste 🙂

 3. Avocado ben ik van baby af aan al bekend mee, halve Indo. Maar nee, ik vind het niet lekker, of zoals ik het vroeger kreeg, met heel veel suiker eroverheen en dan uitlepelen, hahahaha dan is je superfood ook weg 😛

  Noten, zo nu en dan, als mijn lichaam erom vraagt. En ik vind het mooi, dat je hier een blog aan besteed, want zo is het maar NET. Alles, ook voor superfoods waar TE voor staat is gewoonweg slecht, alles met mate en bovenal VARIATIE, dat is wat iedereen nodig heeft.

  Daarnaast, is een dieet ontzettend persoonlijk, de 1 valt hiervan af, de ander daarvan, wat velen ook vergeten, tenminste, mensen die ik ken, gaan gezond eten, maar dan bewegen ze weer niets extra’s, hahahaha ook een dingetje 😉

  1. ik vergeet nog, dat ik liever Papaya eet 😉 Heerlijk! En Mango’s, ook beiden vruchten die ik al vanaf baby af aan krijg… En wie kent de Doerian, LOL

 4. I simply want to say I’m newbie to blogging and truly enjoyed you’re web site. Very likely I’m want to bookmark your website . You actually come with terrific article content. Appreciate it for revealing your web site.

 5. I just want to say I am newbie to blogging and site-building and actually loved your blog site. Probably I’m going to bookmark your blog post . You certainly have really good posts. Bless you for sharing your web-site.

 6. Pingback: human hair

 7. Pingback: Lancome Teint Visionnaire Skin Correcting Makeup Duo 310 Bisque C

 8. Pingback: maccosmeticswholesaleoutlet wholesale mac pencil c 3

 9. Pingback: maccosmeticswholesalers mac makeup 9pcs brushes c 10

Laat mij weten wat jij vindt!