Hardlopen | Deze is voor de langzame lopers..

Brightmorningdew LIFESTYLE 17 Comments

SAM_0174

Francien schrijft heel februari elke dag een liefdesbrief, ik schrijf er deze maand maar een..

Deze is voor de langzame lopers, de joggers en alle andere hardlopers die het gevoel hebben te langzaam te zijn. Er is de laatste tijd hier en daar wat commentaar op langzamere hardlopers, als je als vrouw niet minimaal tussen de 5’50 of hoogstens 6’15 loopt dan ben je “langzaam” en dan ben je eigenlijk ook geen hardloper is de boodschap..

Je moet je in een hoekje zitten schamen als je langer dan 30 minuten over 5 kilometer doet. En je nike of runkeeper statistieken moet je maar al helemaal niet delen.. wat zullen mensen wel niet van je denken.

Ook niet hardlopers schijnen deze mening te delen zo hoorde ik laatst nog het volgende pareltje: ” je kan toch al 5 kilometer in een uur wandelen, dan ben je toch echt te langzaam als je langer dan 50 minuten over 10 kilometer doet?” Deze persoon zijn hardloop carrière reikte overigens niet verder dan sprinten voor de trein. Opmerkingen zoals deze helpen natuurlijk ook niet echt mee voor het algehele plaatje, voor de mening van “de maatschappij”. Die lijkt op dit moment te vinden dat als je langzamer dan 9,5km per uur loopt dat je er niet bij hoort, of dat je prestatie minderwaardig is. Je mag dan vooral niet zeggen dat je hardloopt, nee je dribbelt, snel wandelt of je loopt een beetje.

Mag ik naar al deze mensen even een middelvinger opsteken? Als je langzaam fietst ben je dan geen fietser meer? En een langzame wandelaar, zwemmer, danser, roeier of tennisser? Die beoefenen toch ook nog altijd de sport?

Je hoeft een langzame hardloper trouwens ook geen “jogger” te noemen, joggen is namelijk gewoon een vorm van hardlopen op dezelfde manier dat snelwandelen een vorm van wandelen is. Trimmen of joggen zijn weliswaar verschillende vormen van hardlopen, maar het is écht allemaal hardlopen. Niet alle hardlopers joggen, maar joggers zijn wel allemaal hardlopers.

Dus langzame lopers, deze is voor jullie, en ook een beetje voor mezelf. Als jij buiten rent op welk tempo dan ook dan ben je een hardloper, en dan mag je jezelf dus ook gewoon zo noemen. En dat mensen zich minder voelen omdat jij als “langzame loper” ook bij hun clubje hoort.. dat moet je maar voor lief nemen.

Noem jezelf gerust hardloper, of jogger als je je daar prettiger bij voelt maar weet dat je er wél bijhoort. Wees trots op alles wat je hebt bereikt en op alles wat je nog gaat bereiken. Wees trots op hoe jij je lichaam blijft uitdagen en hoe jij mentaal en lichamelijk groeit door het hardlopen.Hoe snel iedereen ook is, er moet altijd iemand als laatste over de finish en die heeft net zo n knappe prestatie neergezet als de eerste die over de finish ging!

Je loopt hard dus ben je hardloper..

Oh en er is zelfs een club en een badge, horen we toch nog ergens bij ;)!

 

 

 

 

Brightmorningdew

Comments 17

 1. Wat een goed artikel! Ik ben sinds januari weer begonnen met hardlopen en ik kan niet eens 5km aan een stuk rennen,daar ben ik voor aan het trainen. Iedereen moet ergens beginnen,niemand kan ineens 10km aan een stuk in een hoog tempo lopen! Je schrijft echt leuk 🙂

 2. Helemaal mee eens! Sinds 3 mnd weer begonnen, vroeger was ik snel, nu niet meer, maar het geeft me net zo veel plezier en voldoening!

  1. Post
   Author
 3. Perfecte post. Wat een onzin dat je onder de 6.15 moet lopen om jezelf een hardloper te mogen noemen. Wie bepaalt dat? Liep gister vijf kilometer in een tempo van 7. Vind mezelf (en ieder ander die desnoods met een tempo van 10 loopt) nog steeds een hardloper.

 4. Dank u! Mooi stuk. Ik liep vandaag voor het eerst in een interval een wat langer stuk op 5’31” en trots dat ik op mezelf was joh! Maar ik ben ook trots op mezelf als ik 6 kilometer loop op 7’00” en zal ik je eens wat zeggen? Toen ik startte liep ik gemiddeld 7’20”! Nou en? Ik liep! En dat is al veel meer dan die mensen die op de bank zitten en over je oordelen.

  Ik liep wel even een halve marathon in oktober, en daarvoor de Dam tot Dam in september. En allemaal binnen de daarvoor gezette tijd. Ja, ik loop in de statistieken achteraan maar ik loop! En dus ben ik een hardloper. Iedereen die loopt, al is het met Evy, C25K of wat dan ook mag zich hardloper noemen, daarom is het zo’n ontzettend leuke en veelomvattende community.

  Leuk hoor, al die instagram accounts met super healthy clean etende hardlopende meisjes met snelheden van 12 kilometer per uur, maar uiteindelijk is dat voor de meeste meiden gewoon niet de realiteit. Hulde aan iedereen die zijn deur uitstapt en loopt, al is het maar een kilometer 🙂

  1. Post
   Author

   Helemaal mee eens! Ik begon met een gemiddeld tempo van 8’00..nu loop ik zelf tussen de 6’30- 7’30 afhankelijk van hoe ik mij voel.. en ik ben al zoo trots! Ik haal er ontzettend veel voldoening uit en vind zelf ook echt dat dit hardlopen is!

 5. Hulde! 🙂
  Ik loop gemiddeld zo rond de 7’00” – 7’20”, en dat is al een stuk sneller dan toen ik begon. Heel soms lukt het me om er nog een minuutje onder de 6′ uit te persen, en dan ben ik onder de indruk als ik me bedenk dat bijvoorbeeld een Annemerel dit tijdens een langzame run loopt… Maar ik ben best trots dat het me lukt om mijn prestaties vooral met die van mezelf te vergelijken 🙂

  1. Post
   Author

   Jaa! Die Annemerel is snel he! Ik liep ooit een kilometer in 5’15 en toen was ik helemaal kapot.. het idee dat zij dat kilometers lang kan volhouden daar heb ik echt respect voor!

 6. Goed geschreven! Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met hardlopen, en ik ren gemiddeld iets sneller dan dat ik wandel (moet ik wel zeggen dat ik rennen en wandelen nog afwissel 😉 echt een beginner dus). Overigens nooit commentaar op gehad.

 7. I just want to mention I am newbie to blogs and absolutely enjoyed you’re blog. Probably I’m want to bookmark your site . You actually come with perfect posts. With thanks for sharing with us your blog site.

 8. I simply want to tell you that I’m beginner to weblog and actually savored your web-site. Probably I’m likely to bookmark your site . You actually come with amazing articles. With thanks for sharing with us your website page.

Laat mij weten wat jij vindt!