Hardlopen | Kan hardlopen in de regen kwaad?

Brightmorningdew LIFESTYLE 9 Comments

Het is herfst! Dat betekent wind, regen en een einde aan het hardlopen in een lekker zomers zonnetje. Dit is ook het moment dat de meeste seizoenslopers hun schoenen weer aan de spreekwoordelijke wilgen hangen, want wie wil er nou lopen in de regen? Het zal je misschien verbazen maar ik als herfst hater vind het lopen in guur en regenachtig weer misschien het enige “leuke” aan de herfst. Eindelijk zijn de populaire routes weer leeg (ok, leger) en heb ik geen last van rondvliegende pollen.

Kan het hardlopen in de regen eigenlijk kwaad? En moet je nog ergens rekening mee houden? Ik vertel het je vandaag in deze blogpost!

Vat je geen kou?!

Ik hoor het mijn moeder nog roepen als ik in de herfst of winter met nat haar naar buiten ging. Kijk uit voor de kou op je hoofd, voor je het weet zit het in je holtes! Deze wijsheid word er als kind al goed ingestampt, het is niet zo gek dus dat mensen denken dat je van hardlopen in de regen ziek word, je loopt immers buiten met nat haar (!!) en om het nog eens erger te maken, je kleding word ook drijfnat (de horror!).

Gelukkig word je niet ziek van kou en/of tocht en kan jij dus prima hardlopen met natte haren en kleding. Zowel verkoudheid als griep zijn virussen en worden dus van mens op mens overgedragen, wel kan de kou zorgen voor een iets lagere weerstand waardoor je (als je weerstand sowieso laag is) vatbaarder bent om een virus van iemand anders op te lopen. Deze virussen loop je echter vaker binnen (gezellig met de verwarming hoog, dicht bij elkaar zittend) op dan buiten, laat angst voor een verkoudheid en/of griep je dus zeker niet binnen houden!

Hou jezelf warm

Is hardlopen in de regen dan niets anders dan hardlopen in het lekkere zomer zonnetje? Nou in principe niet maar je moet er wel voor zorgen dat je jezelf goed warm kan houden. Verkoudheid is geen gevaar maar met een flinke hoosbui en een stevige wind kan een (lichte) onderkoeling wel op de loer liggen. Dit heb ik zelf vorig jaar na een run gehad en dat was geen pretje kan ik je vertellen!

Hoe bescherm je jezelf tegen onderkoeling tijdens het hardlopen?

De meeste doorgewinterde (haha!) hardlopers maken in de herfst en winter gebruik van laagjes. Zorg ervoor dat de bovenste laag water en winddicht is zodat je borst warm en droog blijft. Investeer ook in een goede hardloopbroek voor de herfst en winter, je kan al verschillende modellen heel voordelig vinden bij o.a. de Decathlon of de Lidl.

Word je toch nat en voel je dat je huid niet meer warm word door het hardlopen? Ga dan snel naar huis voor een lekkere warme douche! het is sowieso van belang om je natte en koude kleding snel uit te doen na het hardlopen om je weerstand op peil te houden!

 

Hardlopen in de regen is met deze tips een koud kunstje! Nu kan je het dus nooit meer als smoesje gebruiken om niet te lopen ;). Probeer het eens, en wie weet ga je net als ik van je runs in de regen houden… want ik vind die stiekem het lekkerst.

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 9

 1. Wat een handig artikeltje dit! Zelf heb ik ongeveer een jaartje hard gelopen, en toen vond ik dit ook altijd al een lastig punt. Ik was namelijk nog niet zo ‘ver’ dat ik echt allerlei speciale hardloopjasjes wilde kopen 🙂 Nu loop ik inmiddels niet meer hard, maar toch leuk om te lezen dit!

  1. Post
   Author
 2. Gister toevallig nog in de regen gelopen, zo lang het niet stort vind ik het heel fijn. Ik vind het fijn dat het niet zo warm is en extra reden om door te blijven lopen om mijzelf warm te houden. De winter vind ik wel een verschrikkelijke maand maar dat wordt de uitdaging van dit jaar haha, scheelt dat ik in elk geval wel voor alle seizoenen hardloopkleren heb dus geen excuses 😉

 3. Ik ben vooral blij dat het wat koeler is. In het dagelijkse leven vind ik het heerlijk als de zon schijnt in de zomer, maar tijdens het hardlopen trek ik dat echt niet. Een beetje regen maakt me ook niet uit, zolang het maar niet met bakken uit de lucht komt.

 4. Dit geld ook voor fietsen dus, gewoon doen, als je al gezond bent, bouw je juist extra weerstand op en zelfs in huis, heb ik in midden winter nog de deur open van het balkon, liever een dikke extra trui aan en dikke sokken dan dat ik iel ga worden van de verwarming, hahaha

  Mooi geschreven Danielle en zo waar, vooral van de tocht 😉

  X

Laat mij weten wat jij vindt!