Het noorderlicht spotten – Lapland 2016

Brightmorningdew LIFESTYLE, TRAVEL 17 Comments

Het was maandag avond in Luosto, de zon was onder en het was tijd voor onze “Noorderlicht excursie”. Bewapend met rugzak, camera, statief en hoofdlampje gingen we opzoek naar het noorderlicht.

Noorderlicht spotten 2

Daar gingen we dan, op de (zo bleek achteraf) de meest bewolkte dag van de week. We volgde een pad naar een bevroren meer om daar doelloos naar de lucht te staren. Na een kwartier had ik het wel al gezien, de wolken waren zo dik dat je niet eens de maan kon zien laat staan dat we het noorderlicht zouden kunnen spotten. Om haar (ja de aurora is een zij) te spotten moet je namelijk de sterren kunnen zien. Als het helder genoeg is voor de sterren is het helder genoeg voor het noorderlicht!

Dat betekent overigens niet dat je bij een heldere nacht altijd het noorderlicht kan zien, dat is namelijk van veel meer afhankelijk! Zo keek ik elke avond op de “all sky camera” op sgo.fi, hier vind je een camera die de hele horizon laat zien. Zodra er dan een vleugje noorderlicht te zien is moet je snel naar buiten om het niet te missen! Ook zijn er verschillende voorspellingssites maar de waarheid is, het noorderlicht laat zich niet voorspellen. Zo zagen wij op een donderdag toen de voorspelling slecht was een zeer actief noorderlicht. Ook zagen wij wel tot drie keer toe een “crown”! Die zijn al helemaal niet te voorspellen dus mijn advies, ga gewoon naar buiten en kijk naar de lucht!

Goed terug naar onze excursie, dat was dus een noorderlicht excursie zonder noorderlicht.. iets waar onze gids gek genoeg niet op voorbereid leek. Na een kwartier doelloos naar de lucht te hebben gekeken besloot hij om met ons een potje te gaan curlen..in het pikdonker, zonder baan verlichting. Na een aantal potjes was iedereen zo ongeveer veranderd in een ijsklontje dus we vertrokken naar een hutje om vuur te maken. Helaas was geen enkele vorm van licht ons gegund deze avond en het maken van vuur eindigde, net als de excursie, donker en koud.

Dag één en twee waren dus kansloos wat noorderlicht betreft maar op dag drie begon ons geluk. We hadden net gegeten in het “traditional restaurant” toen we op de terugweg een gekke lichte waas in de lucht zagen. Snel rende ik naar mijn huisje, trok warme kleding aan en vertrok naar het bevroren meer, daar kon je namelijk het beste van het noorderlicht genieten. Dit was zeker geen slechte beslissing geweest, het noorderlicht was die avond het aller mooist. De lokale bevolking zei over die avond zelfs dat het de mooiste was die ze zelf in jaren hadden gezien… Lucky us!

(10)

(9)

(11)

Toen de eerste groene banen door de lucht schoten had ik het niet meer. Wat was dit mooi en bijzonder. Ik heb echt nog nooit zo iets gezien… ik geloof dat mijn enthousiasme op het zelfde level zat als dat van deze geit:

via GIPHY

Tegen het einde van deze natuurlijke lichtshow werden wij ook nog getrakteerd op een crown, een van de meest zeldzame en bijzondere varianten van het noorderlicht. Deze kan je het beste zien als je op je rug gaat liggen, op je rug in de ijskoude sneeuw dus. Wat je dan ziet is wat ik mij voorstel bij een LSD trip. Alles beweegt, kleuren overal en je weet niet waar je moet kijken omdat de hele lucht lijkt de exploderen.

10399810_10206029586834270_8598095995994433107_n

Na deze ervaringen werden we nog drie nachten getrakteerd op noorderlicht en zag ik nog twee keer een crown. De laatste keer wist ik hem in een timelapse vast te leggen, deze beelden zullen dus in een van de aankomende vlogs zitten! In beweging komt dit verschijnsel het best tot zijn recht, maar dit is een frame uit de timelapse opname:

Noorderlicht spotten 1

Behalve het zien van het noorderlicht is ook het “jagen op de aurora” een ervaring op zich. Ze komt en gaat soms wel binnen vijf minuten. Als de eerste tekenen zich voordoen moet je je razendsnel omkleden en met je thermoskan met thee en een snack naar een donkere open plek begeven. Dit hele riedeltje doet een beetje denken aan een schoolkamp waar je wacht tot de docenten even weg zijn en je kan gaan keten. Dit kneuterige geeft het noorderlicht een extra charme en zorgt ervoor dat het een hele bijzondere groepservaring is.

Noorderlicht zien

10269591_10206029586074251_4712993240441541616_n

10478688_10206029586914272_3856082061407099865_n

Doordat wij het geluk hadden het noorderlicht meerdere avonden te zien had ik ook veel tijd om de expirimenteren met foto’s. Zo maakte ik noorderlicht- selfies en probeerde ik de verschillende kleuren vast te leggen:

8278_10206005547393299_7475618930088577078_n

En maakte ik deze “We are eaten by polarbears”/ “evacuated basecamp” foto:

(3)

En natuurlijk een foto van mijzelf (ja dat ben ik onder al die lagen kleding) met mijn geliefde noorderlicht.

(4)

Het jagen op het noorderlicht was voor mij een fantastische ervaring, en ik heb deze voor nu van mijn bucketlist kunnen strepen. Ik weet echter zeker dat dit niet de laatste keer is dat ik op jacht ben gegaan naar het noorderlicht, stiekem droom ik al van volgende tripjes. Ik weet dat we ontzettend veel geluk hebben gehad, en dat ik  een van de beste eerste ervaring ooit heb gehad. Zoveel verhalen heb ik gehoord van mensen die tevergeefs opzoek zijn gegaan naar het noorderlicht. Mensen die pas op hun tweede of zelfs derde reis het licht een keer hebben gezien. En ik had het voorrecht om het op mijn eerste reis gelijk vijf keer te zien. Drie keer duidelijk, twee keer vaag, maar toch echt vijf keer!

Voor iedereen die het ook ooit eens wil zien maar bang is dat het tegenvalt, het valt niet tegen! Ja het is anders dan op video en/of foto omdat je ogen het toch echt anders zien maar het stelt zeker niet teleur. Het is ongelofelijk dat de natuur zo iets moois en surrealistisch kan produceren en het is zeker een van de beste ervaringen uit mijn leven.

Voor nu heb ik het noorderlicht dus even gedag gezegd, maar het zit voor altijd in mijn hart. Until we meet again Aurora Borealis…

Liefs,

Daniëlle

 

Brightmorningdew
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

Comments 17

 1. Dit lijkt mij zo bijzonder om mee te maken. Gaaf dat je dit hebt mogen meemaken en je hebt er prachtige foto’s van gemaakt. Super leuk dat je dit deelt!

  1. Bedankt voor je leuke reactie Nesrin! Ik ben er ook echt nu nog van onder de indruk. Gister avond nog keek ik naar de lucht en ik kon mij gewoon nog heel levendig voor de geest halen hoe het er allemaal uit zag!

 2. Wat ziet dat er ontzettend tof uit! Ben ook heel erg benieuwd naar de bewegende beelden 🙂 Wat een geluksvogeltjes dat jullie haar 5 keer hebben mogen zien!

 3. Echt wauw, wauw, super de super wauw, ik ben zo blij voor jou! En ja deze kan van de bucket list af, maar ik snap dat je zegt nog een keertje of pogingen tot vaker zien, aan de ene kant wil ik ook, maar die kou… hahahaha 😉

  X

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 4. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Ik heb al best vaak noorderlicht gezien maar het verveelt nooit en de jacht erop vind ik inderdaad ook deel van de ervaring (mijn vriend is het na vijf min altijd wel zat als er niks te zien is maar ik kan gerust de hele avond zitten wachten haha, het zal wel een beetje zijn zoals mensen die graag vissen haha)
  Je hebt het verschil tussen de foto’s en het zelf ervaren ook mooi omschreven, ik vind het altijd lastig uit te leggen aan mensen die alleen nog maar foto’s of timelapses hebben gezien.

  1. Post
   Author

   Bedankt! En ja mijn vriend is het ook al snel zat als er niks te zien is haha! Ja het is echt niet goed uit te leggen wat het verschil is maar het een is anders dan het ander.. niet minder of beter. Ik kan echt niet wachten tot ik het weer kan zien… 🙂

 5. Jeetje, wat ontzettend gaaf zeg. Wat onwijs mooi en wat een geluk dat je het meteen zo vaak hebt kunnen zien.

  Ik heb trouwens erg hard gelachen om die geit!

  1. Post
   Author

   Haha credits voor de geit gaan naar mijn vriend, die zag het een zei “Jij als je het noorderlicht ziet” haha :’)

Laat mij weten wat jij vindt!