Hoe blog je naast een fulltime baan?

Brightmorningdew LIFESTYLE 14 Comments

Als ik mensen vertel dat ik blog en video’s maak op Youtube komt er vaak al redelijk snel de vraag hoe ik dat doe naast een fulltime baan. Het is natuurlijk ook niet niets, elke dag een nieuw artikel online hebben. Nu ik meer dan een jaar blog heb ik daar een systeem voor en heb ik naast het bloggen ook nog tijd voor andere hobby’s. Vandaag deel ik graag met jullie mijn tips.

1. Leg de lat niet té hoog

Het is niet je fulltime baan dus het is oké als niet elk artikel het aller beste is dat je ooit hebt geschreven. Dit is geen vrijbrief om een crappy  blogpost te posten maar je hoeft ook niet te wachten tot hij helemaal perfect is. Soms is gewoon goed ook goed genoeg.

2. Hou een notitie boekje bij

Maak een boekje voor je blog. Schrijf hier alles in op dat door de dag heen in je opkomt voor je blog. Vaak kom ik op de beste ideeën voor een artikel tijdens mijn werk. Ik schrijf dit dan snel op, zoek in mijn pauze wat aanvullende informatie en zo vul ik dan binnen een aantal minuten een pagina in mijn notitie boekje. Elk onderwerp/ concept artikel krijgt zijn eigen pagina en zodra een onderwerp/artikel is geweest zet ik een streep met een gele marker door de bladzijde. Zo weet ik precies welke onderwerpen wel en niet gepubliceerd zijn.

3. Weet waar je over wil schrijven

Open niet je site zonder een idee waar je over wil schrijven. Je hebt naast je fulltime baan niet veel tijd en die tijd verspillen met naar een leeg scherm staren lijkt mij niet erg productief. Pak dus je blog notities erbij en kies een onderwerp om uit te werken. Zelfs als je dit stukje niet nú gaat publiceren heb je toch weer wat “voorgewerkt” voor een andere keer. Zo heb ik op dit moment zo’n 30 halve artikelen in concept staan. Misschien publiceer ik ze, misschien ook niet maar door te blijven schrijven blijf je ook in de “blog flow”.

4. Maak een planning

Op zondag maak ik een planning voor de komende week. Daarin schrijf ik precies op wanneer ik ga bloggen en ik schrijf ook op wat ik op die dagen wil doen. Op die manier weet ik exact waar ik aan toe ben én hou ik tijd over voor andere dingen. Voordat ik het bloggen echt plande zat ik vaak nog ’s nachts een artikel te tikken. Soms kwamen ideeën niet eens online omdat ik geen tijd had om ze uit te werken. Niet omdat ik het nou echt zo druk had, nee ik ging gewoon niet efficiënt met mijn tijd om. Ik plan gemiddeld een dag in het weekend en twee avonden in de week om te bloggen. De overige tijd kan ik dus vullen met (blog)dates, sporten en gewoon lekker luieren op de bank.. ohja en werken natuurlijk ;)!

5. Realiseer je dat het een hobby is

Nummer vijf staat eigenlijk een beetje gelijk aan nummer een. Als je dit leest en van bloggen kosten wat kost je beroep wil maken is deze tip misschien niet aan jou besteed maar aan alle andere “hobby bloggers” wil ik graag meegeven dat het écht maar een hobby is en dat ik morgen echt nog wel bij je kom lezen als er een keer geen nieuw artikel staat of als je niet de mooist foto hebt.

 

Nu ben ik benieuwd, als jij ook fulltime werkt hoe combineer jij je blog met je baan?

En, zou jij van bloggen je werk willen maken?

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 14

  1. Is een gezin geen full-time baan dan ;)! Lijkt mij toch ook een best flinke onderneming met 5 kinderen.. Ik ben na 8 a 10 uurtjes werken op een dag wel klaar.. jij hebt 24/7 een gezin dus ik weet niet wat ik zwaarder zou vinden.. maar dat ga ik vast in mijn leven nog wel eens ondervinden!

 1. Dit zijn precies die tips die ik (als redelijk beginnend blogger) nodig heb. Ik heb dan misschien geen fulltime baan, maar ik ben helaas chronisch ziek waardoor ik ook heel bewust met mijn tijd om moet gaan. Dus dit zijn niet alleen goede tips voor full timers, maar voor de chronisch zieken in blogland. Super!

 2. Mijn blog is mijn grote hobby, maar meer dan dat zal het ook niet worden. Met die insteek is het prima te combineren met een baan wat mij betreft. Ik steek er zoveel tijd in als ik wil, heb geen regelmatige blogplanning en als het een dag niet van schrijven komt, dan niet. Maar ik heb ook nooit de ambitie gehad om er mijn werk van te maken hoor. Iets extra’s verdienen is leuk, maar ik hoef echt geen fulltime blogger te worden.

 3. Ik heb geen idee hoe het zou zijn, ook niet als hobby, als ik ernaast nog een full time baan zou hebben, ik denk dan eerder niet, dat heb ik al gemerkt door de drie jaren dat ik afwezig was, dat ik het dan ook erg druk had met alle medische afspraken en medische warmwater therapie twee x in de week en dan moe thuis komen, het meeste wat ik heb gedaan is mijzelf richten op mijzelf en dan vooral slapen en sporten, sporten en slapen, mijzelf de tijd gunnen en tussendoor toch dat dagje weg of logeren heel simpel bij mijn ouders en fietsen ben ik blijven doen. Ik miste het niet ook, dus mocht het er ooit van komen dat ik alsnog zou gaan werken, dan ben ik er een stuk minder of misschien stop ik dan zelfs wel.

  Want, het is een hobby, je kunt zelf wel als hobby stukken schrijven, het is toch ook de bedoeling dat je anderen bezoekt en leest en hier gaat heel veel tijd inzitten, dat merk ik nu al, op de dagen dat ik gewoon thuis ben, zie ik weer veel minder tv ook, omdat ik vind dat 😉 Of ik wil, jullie allemaal dan ook bezoeken en lezen, tijdrovend hoor.

  Wanneer doe jij dat dan eigenlijk, het lezen van anderen en reageren.

  X

  1. Ja bij andere reageren/lezen is inderdaad ook een tijdrovend klusje haha maar wel altijd leuk om lekker weer te lezen hoe het met iedereen gaat! Ik ontbijt ’s ochtends voor mn werk best lang/uitgebreid dus dan lees ik er een paar. Vervolgens in de koffie en/of lunchpauze op mn werk en ’s avonds. Ik kom er dan helaas niet aan toe om iedereen elke dag een bezoekje te brengen maar dan heb ik in het weekend lekker veel bij te lezen ;)!

 4. Bloggen naast een fulltime baan lijkt mij zwaar. Ik ben zelfstandig ondernemer, ik werk thuis maar ook op kantoor, het aantal uur verschilt per week, ik heb een gezin en alles wat erbij komt kijken. Zolang ik met passie blog is het te doen. Op het moment dat ik geen onderwerp voor een blogpost heb dan komt er ook geen artikel.

  Minpunt is wel dat ik niet vooruit kan werken, het is pretty much vers van de pers 😉

 5. Wat een goede tips! Ik studeer nog dus heb wat meer tijd denk ik (ahum oke scriptie is ook wel druk maar toch). Ik probeer ook altijd gewoon te schrijven, als slaat het nergens op, gewoon om idd in die flow te blijven.

 6. Ik vind het best knap hoe je dat gedaan hebt echt. En dat je volhouden. Maar blog is ook leuk soms heb ik zin in 5 blogpost per dag te posten, maar soms niks. Alleen ik kies om 1 per dag te doen. Nog Youtube erbij vind ik knap hoor. Tegenwoordig kan je echt niet ontkomen aan Youtube denk ik. Al heb ik zelf geen youtube kanaal. Ik zie hem voorlopig ook nog niet komen.

 7. Wat een fijne tips! Ik heb geen fulltime baan maar wel een fulltime studie. Soms is het best lastig om beide te combineren. Ik probeer gewoon vooruit te schrijven en een goede planning te maken, dat helpt gelukkig wel. En als het een keertje niet lukt dan geeft het ook niet.

 8. Ik zou van bloggen niet mijn werk willen maken. Ik ben nu mijn master in Biomedische Wetenschappen aan het afronden en vind het veel te leuk om “zomaar op te geven”. Natuurlijk lijk het me wel leuk om te groeien in het bloggen, want ik vind het wel hartstikke leuk om te doen 😀

Laat mij weten wat jij vindt!