Hoe laat je iemand los?

Brightmorningdew LIFESTYLE 2 Comments

Eerder schreef ik al een artikel over wanneer het tijd wordt om iemand los te laten. Maar als het eenmaal zo ver is, hoe doe je dat dan?

“Iemand loslaten is misschien wel het moeilijkste dat je ooit zal moeten doen”


Maar het is waarschijnlijk wel een belangrijke stap voor jezelf of de ander. Zoals ik in het vorige artikel al beschreef is het belangrijk om goed na te gaan of je nog ruimte hebt voor iemand in je leven. Als een relatie je meer schaad dan goed doet is het tijd om afscheid te nemen.

Lees hier over wanneer je iemand los moet laten

Neem de tijd

Je hoeft heus niet van de ene op de andere dag iemand uit je leven te bannen. Neem hier rustig de tijd voor. Probeer je voor te stellen hoe het leven is zonder die persoon. Schrijf op wat je nog tegen hem of haar wil zeggen en wacht op een geschikt moment om de banden te verbreken.

Je moet dit natuurlijk niet tot in het oneindige uitstellen, maar even wachten tot een toetsweek of een belangrijke presentatie voorbij is is wel zo netjes.

Maak nieuwe vrienden

Zorg voor een vangnet en afleiding. Maak nieuwe vrienden of hernieuw het contact met oude vrienden. Zorg ervoor dat je nieuwe interessante mensen in je leven laat. Op die manier wordt het gevoel van leegte en gemis straks een stuk minder.

Daarnaast kan het moeten loslaten van iemand je soms een knauw in je zelfvertrouwen geven. Waarom was je niet goed genoeg om hem of haar te veranderen. Zal je nu voor altijd alleen blijven? Ga je ooit nog een nieuwe beste vriendin vinden? Door nieuwe mensen in je leven te laten laat je ook aan jezelf zien dat niet alles afhankelijk is van een persoon. Er zijn meerdere mensen die bij jou als persoon passen (in vriendschappen en relaties) en hij of zij was echt niet de enige voor jou.

Neem afstand, krijg perspectief en leg het vast

Wil je nog niet direct het contact verbreken? Of voel je je toch nog wat onzeker? Neem dan ieven afstand van de situatie om perspectief te krijgen. Op die manier zal je een stuk duidelijker zien hoe jullie relatie in elkaar zit.

Ook kan je dat moment gebruiken om je gedachtes op papier te zetten. Waarom wil je met iemand het contact verbreken? Wat heeft iemand precies gedaan? Hoe voel jij je daarbij? Als je dit voor jezelf duidelijk krijgt kan je het ook straks duidelijker uitleggen.

Leg duidelijk uit aan de persoon waarom je geen contact meer wil

Nu je hebt besloten waarom je iemand moet loslaten wordt het tijd om dat te bespreken. Spreek met elkaar af op een rustige plek en leg duidelijk de situatie uit. Hou het bij jezelf en probeer geen ruzie te maken. Je hebt al besloten dat het over is, ruzie maken heeft dus geen zin meer. Leg ook duidelijk uit dat je geen contact meer wil.

Door duidelijk te zijn neem je bij beide partijen twijfel weg. Jullie weten dan beide waar je aan toe bent en ieder kan het dan (op zijn eigen manier) goed afsluiten. Zorg ervoor dat je vragen, voor zo ver dat kan, stelt en beantwoord en zorg ervoor dat alles wat je wil zeggen gezegd wordt.

Neem geen contact meer op

Verwijder hem of haar van facebook, haal het nummer uit je telefoon. Contact opnemen zorgt alleen maar voor pijnlijke herinneringen! De reden dat je het contact hebt verbroken wasn’t pretty, rembember?

DONT JUMP ON THE MEMORY TRAIN!

Nu het contact is verbroken en jullie beide verder zijn gegaan met je leven is alles prima toch? Think again! Je zal vast niet de eerste zijn die ineens met romantiseerde gedachten terugdenkt aan je relatie met deze persoon. Dit komt niet omdat het achteraf toch allemaal beter was, of omdat je het nu beter ziet. Het heeft alles te maken met dat jou hersenen vaak de goede dingen onthouden en de slechte dingen vergeten. Vertrouw dus zeker niet op je herinneringen als je denkt aan contact opnemen.

Heb je het gevoel dat je toch weer contact wil? Lees dan nog eens goed door waarom je in de eerste instantie geen contact meer wilde. Wat is er nu anders? Waarom kunnen jullie nu wel vrienden zijn of een relatie hebben?

Iemand loslaten is een van de moeilijkste dingen, maar soms is het nodig om beide verder te gaan.

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 2

  1. Wat schets jij het lastig eigenlijk tot nu toe gaat het bij mij heel natuurlijk, misschien omdat ik vaak gebruikt ben en juist de rust vond door afstand te nemen of het nog anders te doen. Zelf niet meer bellen of contact opnemen terwijl de ‘vriendschap’ nog bestaat en zien wat die ander doet, als ik dan na een maand of 2 niets heb gehoord is het klaar voor mij.

    Vooral als ik heeeeeeeeeel veel voor die ander heb gedaan dus… Ik ga er ook altijd vanuit, iemand is soms heel kort bij je, anderen blijven heel lang in je leven, soms is er zelfs een pauze van jaren om dan elkaar weer tegen te komen.

    Als mensen dat weten en beseffen, dat we elkaars spiegel zijn, dan is het een stuk makkelijker, soms groei jij sneller dan die ander en als dat niet meer past… dan ben ik ook eerlijk inderdaad. Tijd om even afstand te nemen, en tot nu toe als ik dat vraag aan iemand, breken zij… hahahaha nou klaar dan. (en dan bedoel ik echt, dat ik gewoon even afstand wil nemen, niet de band totaal breken of zo). (maar dat hebben zij dan gedaan, in dit geval twee keer dus) 😉

    X

Laat mij weten wat jij vindt!