Life – China

brightmorningdew LIFESTYLE 1 Comment

cropped-dsc02077.jpg

Een jaar geleden kwam ik terug uit China.. China het land waar ik op dat moment 6 maanden had gewoond en waar ik helemaal gek van ben! Behalve een korte shout-out in mijn blog over mijn werk heb ik het nog nooit met jullie over China gehad. En stiekem is dat best een beetje raar… want in het echt heb ik het er nog steeds heel vaak over. Ondanks dat het niet het eerste andere land was waar ik ooit woonde (ik woonde eerder ook een tijdje in Canada) was dit wel een van de vetste ervaringen ooit. Het land heeft voorgoed mijn hart gestolen, ik ben er dan ook alweer vier keer geweest sinds ik officieel weer in Nederland woon. Ik heb namelijk het geluk dat ik er behalve voor vakanties ook voor werk af en toe naartoe “moet” en dat vind ik natuurlijk helemaal niet erg!

Lees verder voor mijn ervaringen met dit geweldige land!

Hieronder zal ik een paar “veel gestelde vragen” over mijn tijd in China beantwoorden. Ik kies ervoor om op deze manier te schrijven omdat ik eigenlijk anders nog steeds niet goed weet hoe mijn tijd daar te verwoorden. Het was namelijk het verschrikkelijkste en ook het leukste wat ik ooit heb gedaan en het heeft mij als mens in ieder geval voor goed veranderd!

Waar woonde je dan in China?

Ik woonde in Ningbo dat is een grote havenstad in de Zhejiang provincie. Ningbo ligt ongeveer 2 uur onder Shanghai en is een echte haven/industrie stad. Voor mensen die wel eens in Shanghai zijn geweest.. Ningbo is 100% anders dan Shanghai! In Ningbo spreken relatief weinig mensen Engels en er wonen maar zo een 1000/1500 expats. In Ningbo zelf wonen zo een 1,6miljoen mensen en in de Ningbo area wel zo een 5miljoen.

Wat deed je daar dan?

Ik schreef daar mijn bachelor scriptie en ik liep stage bij een trader. Traders zijn erg populair in China, dit omdat zij voor westerse bedrijven alle zaken regelen tussen hen en de fabrieken. Een trader maakt het voor westerse bedrijven eigenlijk redelijk toegankelijk om te kopen uit China. Hoewel het lastig blijft vanwege de taal en cultuurverschillen zorgen traders ervoor dat dit steeds makkelijker word. De meeste traders hebben wel een specialisatie van een soort product of range van producten. De trader waar ik werkte deed vooral veel in gereedschap (regulier en tuin gereedschap) en ze hadden nog een aparte afdeling voor promotie artikelen. Dat was de afdeling waar ik kwam te werken.

Ik hielp mee waar ik kon, maar dit was door de taal wel erg lastig. Het communiceren met de fabrieken ging in het Chinees, en hoewel het nu al een stuk beter gaat, dat lees of spreek ik nauwelijks. Het bleek dus al snel dat ik gewoon “stagiare werk” niet kon doen daar dus het was in het begin een beetje zoeken naar wat ik dan wél kon doen. Voor mijn scriptie onderzocht ik nieuwe markten voor ze dus daar was ik wel lekker mee bezig maar soms voelde ik mij wel schuldig.. iedereen werkte keihard aan de dagelijkse dingen en daar kon ik maar moeilijk met mee helpen..

Na een tijdje ontdekte wij echter mijn kracht.. ik had namelijk een blank gezicht! En dat zorgde ervoor dat ik redelijk goed bij de concurrentie kon “spioneren”. Ook ging ik vaker mee op quality checks en speelde ik dan de boze klant. Ook ging ik dus mij nog meer verdiepen in nieuwe markten en eventuele nieuwe producten. Ook deed ik standaard stagiaire klusjes zoals opruimen, thee halen (koffie doen ze niet aan) en papieren ordenen. Ook hielp ik ze met het schrijven van mails en oefende ik het Engels van verschillende collega’s. Mijn stage was zeker niet standaard, maar wel erg leerzaam! Product kennis die ik heb opgedaan gebruik ik nu nog steeds in mijn werk. Eigenlijk heb ik tijdens mijn stage ook de liefde voor mijn vak ontdekt.. ik had nooit gedacht dat ik handel (want dat is waar het op neerkomt) leuk vond, dat het onderhandelen en soms bijna “handje klappen” iets voor mij was. Ik was van de reclame, de creativiteit.. dat handelen.. nee dat was niets voor mij. Maar stiekem zit het dan toch in je bloed (de bedrijfstak is mijn familie niet vreemd) en dat kwam er tijdens deze stage uit!

Wat deed je naast werken?

Ik ging HEEL VEEL uit.. en dan niet perse kei-hard feesten maar wel elke avond uiteten, ergens wat drinken of andere activiteiten ondernemen. Ik Legde in het begin contact met een meisje via internet. Met haar ging ik een Zaterdag stappen en aan het eind van de avond had ik er ineens allemaal nieuwe vrienden bij. Het ging daarna eigenlijk heel snel.. ik verloor haar en haar vrienden een beetje uit het oog (ze woonde redelijk verweg) maar ik kreeg er een hele groep vrienden voor terug. Dat is het grappige aan het expat leven, vriendschappen worden heel snel heel hecht. Ik rolde zo het “longtimers” groepje in, ergens waar ik eigenlijk “niet hoorde” omdat ik vrij snel weer weg zou gaan… Maar het klikte met een aantal zo goed dat ik toch goed in de groep werd opgenomen en zo had ik dus ineens elke avond wat te doen. Hoe anders was het van mijn leven thuis, waar ik eigenlijk helemaal niet zo vaak in de kroeg te vinden ben en liever gewoon thuis afspreek met mensen. Maar thuis afspreken.. dat werd eigenlijk niet gedaan. En uiteten gaan etc. is in Ningbo zo goedkoop dat je ook eigenlijk wel snapt dat het niet gebeurd.

Dit klinkt eigenlijk alleen maar leuk.. wat was er dan zo verschrikkelijk aan?

Het mooie aan China is dat het allemaal anders is, echt HEEL anders dan dat je gewend bent… en dit is eigenlijk ook gelijk het aller ergste aan China. Alles is anders.. brood is buiten Shanghai onvindbaar..of onbetaalbaar. Niets lukt in een keer en alles werkt anders dan je gewend bent. Zelfs zout en suiker vinden in een supermarkt is een avontuur en soms word je daar gewoon heel erg moe van.
Ook is het in het begin redelijk grappig dat mensen met je op de foto willen of verbaasd zijn dat jij in HUN supermarkt ook boodschappen doet. Maar als je na een lange dag werken gewoon even snel nog wat dingetjes wil halen voordat je doorgaat naar de sportschool is het heel irritant dat de hele winkel je aanstaart en over je praat. Mijn Chinees is absoluut niet perfect maar ik herken de woorden “blanke” “dikke” en “waar waar?? OH DAAR!!” uit duizenden.. aangezien dit ALTIJD werd geroepen als je weer eens ergens langs liep of binnen stapte waar niet veel blanke blonde vrouwen komen. Begrijp mij niet verkeerd, ik snap het.. en vond het vaak niet erg maar soms wil je gewoon even anoniem over straat kunnen lopen.
Ook is de cultuur echt heel anders dan de onze. Dit is natuurlijk mooi een fascinerend, maar je voelt je ook soms eenzaam en onbegrepen. Je collega’s snappen je grapjes niet.. of snappen niet dat je soms dingen alleen wil doen (groep is heel belangrijk in China). Ook snappen ze niet dat het vervelend is als mensen je wijzen op die puist die op je hoofd zit.. dit doen zij namelijk gewoon altijd bij elkaar. En je dik noemen is toch geen belediging?? Dit zijn kleine voorbeelden van culturele verschillen waar je je misschien niet zo van bewust bent. Want stiekem zijn die veel moeilijker dan de overduidelijke verschillen.. want die overduidelijke daar ben je op voorbereid en zij ook.
Ook zorgt China ervoor dat je in een soort bubbel leeft. Het is moeilijk om op westerse media te komen dus doe je dat ook minder. Je leeft in je “China bubble”.. dit gebeurde niet alleen mij maar echt al mijn westerse vrienden daar. Voor de tijd die je daar bent is Ningbo en alle mensen in Ningbo ineens de hele wereld.. mensen daarbuiten lijken uit een ver verleden te komen. Dit was voor mij en de mensen thuis natuurlijk ook moeilijk.. en hoe hard ik het ook probeerde het was gewoon echt heel moeilijk om goed contact te onderhouden. Gelukkig kwam dit allemaal weer goed toen ik eenmaal weer thuis was 😉

 

Heb je ook nog dingen buiten Ningbo gezien?

Jazeker! Na mijn verjaardag ben ik 3,5 week gaan reizen met Robbert die voor de gelegenheid ook maar naar China was gekomen ;)! We hadden hele wilde plannen om alle high-lights te bekijken maar het was ongeveer 50 graden…  Hierdoor hebben we uiteindelijk een aantal steden ingekort of geskipt om lekker op het strand van Sanya te liggen.

Waar we dan allemaal zijn geweest?

  • Ningbo
  • Hangzhou
  • Beijing
  • Sanya
  • Shanghai
  • Hong Kong

Ik realiseer mij nu dat ik vele high-lights heb gemist. Maar ik was toen Robbert kwam ook zo moe, en we hadden maar 3,5 week dus we hebben goed ons best gedaan. Ik kan China als vakantie land ook aan iedereen aanraden.. het is even anders dan Spanje ofzo maar zeker de moeite waard! Let wel op, het toerisme in China is heel erg gericht op de Chinezen zelf.. je zal dus vaak op jezelf en je survival skills zonder Engels worden aangewezen.. maar als jij laat zien dat je het probeert (met een beetje simpel Chinees.. 2 woorden zijn genoeg) proberen zij ook en word alles al een stuk makkelijker!

Het word nu wel echt een MEGA lang artikel dus ik ga hem even afsluiten, dit is in ieder geval de basis van mijn tijd in China. Zijn er nog dingen waar jullie meer over willen weten.. laat dat dan even weten in de comments en wie weet wijd ik er nog een apart artikel aan!

Hebben jullie wel eens een tijdje in het buitenland gewoond?

 

Brightmorningdew

Comments 1

Laat mij weten wat jij vindt!