Life | Wat hardlopen mij allemaal heeft gebracht

Brightmorningdew LIFESTYLE 7 Comments

Volgende maand loop ik al 1,5 jaar actief hard, met actief bedoel ik dat ik bijna elke week (blessures daargelaten) de hardloopschoenen aan heb getrokken voor minimaal een rondje. Ik begon omdat ik wel eens wilde weten of ik 10 kilometer aan een stuk kon lopen en om te kijken of ik het doorzettingsvermogen had om daarvoor te trainen. Nu vele maanden later heeft hardlopen mij veel meer gebracht dan alleen die 10 kilometer…

Meer zelfvertrouwen

Kunnen hardlopen geeft mij een gevoel van zelfvertrouwen als niets anders. Het gevoel van complete controle en het feit dat ik mijn lichaam tot zo iets kan pushen, dat ík als extreme luiaard mezelf dit heb kunnen laten doen.. ja dat vind ik machtig mooi.

Ik zit ook oprecht minder lekker in mijn vel als ik een tijdje minder loop. Dan mis ik de zelfvertrouwen boost die het afmaken van een rondje mij geeft. Runnershigh? Die krijg ik niet zo vaak maar ik moet zeggen dat voelen dat je de wereld aan kan ook absoluut niet naar is.

Uithoudingsvermogen

Deze lijkt mij logisch. Mijn lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen zijn er zo ontzettend op vooruit gegaan. Ik merk dat ik zelfs sneller wandel sinds ik ben begonnen met hardlopen en dat eigenlijk alle andere inspanningen in het dagelijks leven mij ook makkelijker afgaan.

Minder vaak ziek

Voordat ik was begonnen met hardlopen had ik vaak last van verkoudheid, griep, oor en/of keelontsteking en allemaal andere weerstand gerelateerde virussen. Sinds ik ben begonnen met hardlopen heb ik hier bijna geen last meer van. Het sporten heeft dus niet alleen mijn uithoudingsvermogen maar ook mijn weerstand een ontzettende boost gegeven.

Waardering voor mijn lichaam

Sinds ik hardloop waardeer ik mijn lichaam zoveel meer. Ik vind het ergens zo knap dat het zichzelf zo snel aanpaste aan mijn nieuwe vorm van bewegen. Dat het gewoon rent wanneer ik dat wil en dat mijn benen zich zo snel kunnen herstellen van een heftige training.

Hoe mijn ademhaling nooit helemaal onder controle komt maar dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Dat ik ondanks dat dat niet helemaal perfect gaat toch gewoon door kan lopen en dat kilometers lang. Ik kan daar tijdens het lopen soms ook lang over na denken, hoe bizar het eigenlijk is dat alles in het lichaam op dat moment samen werkt om mij zo efficiënt mogelijk een rondje te laten hardlopen.

Een moment voor mijzelf

Ik ben in de basis een introvert en heb dus altijd wat ‘me time’ nodig om mezelf op te laden. Na een dag met veel drukke en sociale contacten vind ik het dan ook heerlijk om een stukje te lopen. Onder het rennen is het net alsof alle prikkels met elke stap minder worden en aan het einde van een rondje voel ik mij dan helemaal zen.

Dit is dan ook waarom ik liever alleen ren, als ik met iemand anders ga (hoe gezellig Robbert ook is) dan is het geen momentje voor mijzelf meer.

Ik ben nog steeds zo blij dat ik ooit ben begonnen met hardlopen, ik voel mij sinds ik dat doe gewoon zo ontzettend fijn.

Wat levert sporten jullie allemaal op?

Brightmorningdew

Comments 7

 1. Ik baal soms nog steeds dat ik zelf niet meer normaal een schoolslag kan doen, met mijn benen dus, de rotaties van het sporten met de knieën, omdat ik weet hoe heerlijk het is, ook andere sporten die ik gedaan heb en nu levert het naar mijn eigen idee weinig op, waar mijn fysiotherapeut mij nog zei van de week… Morgaine… ik ben trots op je, je hebt met Pinksteren even hoe rustig ook, het aangedurfd om 25 km zeker te fietsen, qua conditie en durf ga je weer.. ja nu ff niet dan 😉 maar hij heeft wel gelijk, ‘je loopt 6 km per uur, is geen hardlopen maar het max voor gewoon snel wandelen… ‘ En bla, ja hij heeft wel gelijk. Maar ik zou meer willen kunnen weer… zwemmen alleen al, weer kunnen duiken, flipperen met mijn benen alleen al…

  Maar wat jij aangeeft, dat heb ik wel met schilderen als ik weer aan de slag ben, waarom laat ik dat zo lang staan of liggen tussendoor als ik weer even opruim 😉

  X

 2. Fijn dat het hardlopen je zoveel voldoening geeft! Ik verwonder me er ook weer elke keer over wat mijn lichaam allemaal kan als ik doorzet. Verder zit ook ik gewoon lekkerder in mijn vel als ik lekker veel sport 🙂

 3. KNAP! Heel knap dat je dit al 1,5 jaar weet vol te houden. Alle punten zijn herkenbaar voor mij.

  Ik loop zelf nog geen jaar en heb weken er gehad dat ik niet liep. Toch werkt het zo goed (tot nu toe) dat ik het elke keer weer weet op te pakken.

 4. Wat een blij lijstje!
  Het even alleen zijn lijkt mij er ook prettig aan.
  Ik vond het altijd heerlijk om even alleen door de weilanden te rennen en na afloop voel je je altijd heel lekker en voldaan.

 5. Mooi geschreven en heel herkenbaar! Ik heb toevallig een paar dagen terug een soortgelijk artikel geschreven maar dan over sport in het algemeen en daar komen wel een beetje dezelfde dingen in terug! 🙂 Een moment voor jezelf is inderdaad een goede, je komt echt even tot rust en kan toch niets anders doen op dat moment dus moet je wel loslaten.

Laat mij weten wat jij vindt!