Private Viewing bij de Hermitage – Hollandse Meesters

Brightmorningdew LIFESTYLE 1 Comment

“Hey Danielle, wil jij anders ook mee aanstaande maandag naar een privé rondleiding in de Hermitage?” Kijk, wanneer klanten dat soort dingen appen word ik écht heel vrolijk ;)!

In mijn werk was ik de tentoonstelling “Hollandse Meesters” al een paar keer tegen gekomen, maar echt langsgaan om ze te bekijken was er nog niet van gekomen. De Hermitage is voor mij ontzettend dichtbij maar net als met zo veel dingen die om de hoek zijn, echt langsgaan lijkt vaak langer te duren dan voor dingen die verder weg zijn. Maar deze uitnodiging was wel héél verleidelijk. Geen lange rijen en in alle rust de schilderijen kunnen bekijken? Count me in!

Voor de mensen die het niet weten, de Hermitage in Amsterdam heeft een tentoonstelling met 67 werken van 51 schilders uit de Gouden Eeuw. Dit zijn onder andere werken van Rembrandt en Gerard Dou. De geselecteerde werken zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem.

Niet het type schilderij dat je normaal in alle rust zonder anderen om je heen kunt bekijken. Maar afgelopen maandag was het dan zo ver! We begonnen met een high tea in het restaurant van de Hermitage en na sluitingstijd mochten we de zaal insluipen om alle werken eens goed van dichtbij te bekijken. We werden natuurlijk niet helemaal alleen losgelaten. Met een vrouw van de Hermitage zelf voor en een beveiliger achter mochten we de werken van dichtbij bekijken.

Hieronder een paar van mijn favorieten:

Paulus Potter, Straf van een jager, ca. 1647
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Melchior de Hondecoeter, Vogels in een park, 1686
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Pieter Janssens Elinga, Huiskamer, ca. 1665–75
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Willem Claesz. Heda, Ontbijt met krab, 1648
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Het is op een beeldscherm niet over te brengen hoe bijzonder deze schilderijen zijn. De emotie en het vakmanschap in deze schilderijen is echt fantastisch. Nu is het zeker niet de eerste keer dat ik Hollandse grootmeesters heb mogen bekijken, maar wanneer je zo in stilte zonder andere om je heen rondloopt komt het allemaal nog veel meer binnen.

Een leuk detail zijn de bordjes die naast de schilderijen hangen. Op de meeste staat een uitleg van het schilderij, maar er zijn ook bordjes die uitleggen wat kinderen zien in deze werken. Kinderen zien kunst (en natuurlijk eigenlijk de wereld) met hele andere ogen en dat is soms best grappig! Zoals ik al eerder schreef ging ik hier uit mezelf niet zomaar naartoe, maar nu ik het gezien heb kan ik het iedereen aanraden.

 

Brightmorningdew

Comments 1

Laat mij weten wat jij vindt!