Thuiswerken met puppy

Thuiswerken met een puppy – Zo overleef je het!

Brightmorningdew LIFESTYLE Leave a Comment

Thuiswerken met een puppy, het klinkt zo makkelijk maar het is alles behalve dat. Artis is ondertussen alweer 4,5 maand oud en 10 weken onderdeel van ons leven. Je weet dat je leven wat aanpassing nodig heeft als je een pup in huis neemt, maar ik had nooit verwacht dat ik dit het lastigste gedeelte zou vinden. Voor mensen met dezelfde struggle deel ik graag mijn ervaring en tips!

Thuiswerken met een puppy, waarom is het zo uitdagend?

Dus, je haalt je puppy op en dan ineens heb je een lopende poep- en plasmachine rondlopen. ARGH! Om ongelukjes in huis te voorkomen moet je puppy elk uur (of misschien wel elk halfuur) naar buiten. Je kan je voorstellen dat dit nogal een onderbreking is van je werkdag. Daarnaast is een puppy de eerste paar weken super aanhankelijk en begint hij of zij vaak direct te piepen als je even uit beeld bent.

Oké, you got the picture. En als je zelf een puppy hebt dan weet je dit allemaal al. Dus hoe zorg je dat je nog wat gedaan krijgt tijdens al deze puppygekte? Want je begrijpt, tussen al het poepen, plassen, huilen, spelen en natuurlijk ook knuffelen krijg je maar weinig gedaan!

Zorg dat je de eerste paar dagen vrij bent

Je wilt misschien direct weer aan het werk, maar ik beloof je het gaat straks allemaal een stuk beter als je de eerste paar dagen gewoon alle tijd hebt voor je puppy. Hij is onzeker, net weg bij zijn moeder, broertjes en zusjes en jullie kennen elkaar nog helemaal niet. Haal je puppy, als het kan, aan het begin van een weekend op en neem tenminste tot woensdag vrij om aan elkaar te wennen en elkaar te leren kennen.

Je pup kan zo rustig aan je hechten en jij kan goed opletten hoe zijn schema eruitziet. Ook kun je gewoon lekker even een dutje doen als hij een dutje doet (believe me, you need it!) en wordt het hele slaaptekort een veel kleiner probleem.

Laat hem wennen aan een bench of playpen

Een bench is geen puppygevangenis. Herhaal dit 100x voordat je je pup gaat ophalen, het maakt je leven namelijk honderd keer makkelijker. En als jij van de bench een leuke, positieve omgeving maakt is het voor je puppy dus echt geen straf om erin te zitten. Als jij het wél een gevangenis vindt, behandel je het ook op die manier en dan gaat je pup het dus ook nooit een fijne plek vinden.

Hij hoeft heus niet voor altijd in de bench, maar het is een geweldige tool die er voor zorgt dat je puppy veilig is wanneer jij even aan het werk gaat. De eerste paar dagen ben je vrij en hoeft je puppy dus niet perse in de bench. Wij hadden geluk, Artis lag na 10 minuten thuis al lekker in de bench te chillen, maar soms hebben ze wat meer overtuiging nodig.

Puppy relaxed in de bench

Artis, direct na thuiskomst in zijn bench

Hulp bij benchtraining

De bench positief benaderen dus, maar hoe doe je dat precies? Ik heb zelf veel gehad aan de onderstaande video’s!

Wil je toch liever geen bench gebruiken? Dan is een playpen een perfecte tussenoplossing. Je kunt je pup toch ergens laten terwijl jij klusjes doet en je puppy zit in een veilige omgeving waar hij niet iets kapot kan maken of iets kan eten wat jij niet voor hem bedoeld hebt. Wij gebruikte de playpen toen Artis nog klein was en nog aan de bench moest wennen. Ondertussen kan hij over het hekje klimmen en heeft hij het ook niet echt meer nodig, maar voor die tussenperiode was het een top oplossing. Als je pup de bench nog niets vind kun je deze gewoon open in de playpen zetten. Zo went hij wel aan een bench maar heeft hij ook wat meer beweegruimte en voelt hij zich minder van je afgesloten.

Artis in zijn playpen

Hier zit Artis in zijn playpen, het mandje ondersteboven… dat vond hij blijkbaar lekkerder zitten ;)!

Maak een schema!

De eerste dagen zitten erop, je weet nu ongeveer wanneer je pup moet poepen/plassen en hij is als het goed is gewend aan de bench. Nu is het dus tijd om weer aan het werk te gaan. Het echte “Thuiswerken met een puppy” begint nu. Ik merkte dat het voor mij niet werkte om de pup in mijn thuiskantoor te laten rondlopen. Ik was teveel bezig met “of hij alweer naar buiten moest” en werd daardoor teveel afgeleid. Pas toen ik online las over een “enforced naps” en een schema begon het weer een beetje te werken.

Artis doet uit zichzelf geen echte dutjes overdag, als je hond wel makkelijk twee uur achterelkaar doorslaapt kun je in deze twee uur je werk doen. Veel pups slapen echter veel te weinig (ze hebben 18 uur per dag nodig) en worden daardoor supervervelend en tijdrovend.

Wij hadden een 1 uur wakker, 2 uur slapen schema. Om 6:30 ging Artis voor zijn eerste rondje en daarna deden we wat training, kreeg hij een kauwspeeltje en dan om 7:25 weer even plassen en naar de bench met een kong, een kauwspeeltje of wat brokjes. Hij sliep dan twee uur waarin ik even kon werken en na die twee uur (om 9:30) ging hij weer voor een plaspauze naar buiten, binnen spelen/trainen etc. en om 10:25 weer even plassen. Dan weer de bench in voor twee uurtje, en BOEM hij lag eigenlijk weer twee uur knock-out te slapen. Dit schema herhaalde zich de hele dag door tot Robbert thuis was. Artis kreeg dan zijn avondeten in de bench en vervolgens mocht hij in de huiskamer tot half 10, zijn bedtijd.

Op deze manier kon ik dingen in het huis doen en mijn werk weer oppakken. Als hij tussendoor piepte moest hij plassen, dus dan even snel naar het gras, laten plassen en weer terug de bench in. Zo leert hij piepen = plassen/poepen maar geen knuffelen of spelen.

Je kunt met de bench naast je werkplek beginnen (zo voelt je puppy zich niet alleen maar leert hij wel zichzelf vermaken). Elke dag kun je ‘m dan een stukje verder weg zetten of je kunt gewoon een bench op je werkplek houden, dat hangt compleet af van je eigen voorkeur. Omdat ik deze training ook gebruik zodat hij straks wat langer alleen kan zijn, staat de bench niet (meer) in mijn kantoor.

Dat is het geheim van thuiswerken met een puppy, en daycare natuurlijk 😉!

Tja, dat was dus eigenlijk het “geheim” van blijven werken terwijl je een zeurende puppy thuis bent. Of je nu thuiswerkt of op kantoor zit, je pup moet leren dat je er niet ieder moment van de dag kan zijn. Wanneer je thuiswerkt kun je dit rustig opbouwen en gebruikmaken van de hoge slaapbehoefte van je puppy.

Het is vooral ook belangrijk om te accepteren dat je in het begin niet zoveel gedaan krijgt als wanneer je geen puppy hebt. Wat mij ook ontzettend heeft geholpen is dat hij twee dagen per week overdag bij een puppy daycare is. Nu is dat in Nederland helaas wat minder populair, maar wellicht ken je iemand die één dag per week zou willen oppassen zodat je dan even alle moeilijke klussen kunt doen. Door deze twee dagen die ik echt voor “mezelf” heb, kon ik goed focussen en kreeg ik meer gedaan dan wanneer Artis thuis was. Zo betaalde de hondenopvang zichzelf eigenlijk direct alweer terug in extra uren die ik kon werken.

Kan dit niet, pas dan als zzp’er tijdelijk je werkdruk aan. En puppy lijkt daarin gewoon heel erg op een baby, ze hebben je de eerste paar maanden hard nodig. Artis is nu 4,5 maand een leert steeds beter zichzelf te vermaken. Hij hoeft niet altijd meer in de bench en doet soms ook gewoon zijn dutjes in mijn kantoor. Kan hier soms 2 uur lekker liggen te kauwen op zijn speeltjes en hoeft ook minder vaak naar buiten voor een plaspauze.

Wie heeft er nog meer ervaring met thuiswerken met een puppy , wat zijn jouw survivaltips?

Brightmorningdew

Laat mij weten wat jij vindt!