Waarom doen wat je niet leuk vindt belangrijk is

Brightmorningdew LIFESTYLE 13 Comments

SAMSUNG CSC

“Volg je hart” en “doe wat je leuk vindt” zijn allemaal uitspraken die het internet ondersneeuwen. We moeten vooral dingen doen waar we gelukkig van worden en alles dumpen waar je ongelukkig van wordt. Vandaag vertel ik je waarom het goed is om dingen te doen die je niet leuk vindt.

1.Je leert beter prioriteiten stellen en komt verder

Als je dingen die je niet leuk vindt combineert met dingen die je wel leuk vindt (je weet wel, zoals het leven in elkaar zit) leer je beter prioriteiten stellen. Soms zijn bepaalde dingen die je niet leuk vind (belastingen uitzoeken) nodig voor dingen die je wel leuk vind (zzp’er worden). Als je dan alleen maar zou doen wat je leuk vind zou je dus nooit kunnen komen tot het geen wat je wel leuk vind.

Accepteren dat je bepaalde dingen niet leuk vind maar dat je ze toch moet doen helpt ook met je to-do list. Door die niet op basis van leuk/niet leuk in te delen maar op basis van hoognodig/ minder nodig kan je beter prioriteiten stellen en werk je uiteindelijk efficiënter.

2. Dan is het makkelijker te bepalen wat je wél leuk vindt

Ik kan het iedereen aanraden, werk een tijdje ergens waar je niet op je plek zit. Ondanks dat die tijd vervelend (of ronduit naar) is leert het je wel over wat je wel en niet leuk vindt. Wat haat je aan deze baan? Wat vind je er wel leuk aan? Deze lessen neem je allemaal mee naar je volgende uitdaging.

3. Omdat het je wat leert over je persoonlijkheid

Hoe jij omgaat met dingen die je niet leuk vind leert je veel over wie je bent als persoon. Word jij van de situatie juist extravert of introvert? En hoe ga je om met de stress die hoort bij dingen niet leuk vinden? En wat voor dingen vind je niet leuk? En waarom is dat eigenlijk? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen op het moment dat je doorhebt dat je ergens heel ongelukkig van wordt.

4. Omdat het het moment is voor groei

Je kan je niet alleen dingen afvragen, nee je kan ook werken aan de antwoorden op deze vragen. Wellicht vind je het geven van een presentatie niet leuk omdat je onzeker bent of hou je niet van verjaardagen omdat je niet goed in groepen bent. Al deze dingen leren je niet alleen iets over jezelf nee ze zorgen er ook voor dat je kunt groeien als persoon. Pak dus af en toe dingen aan die je niet leuk vind en zie het als een kans om te leren en te groeien.

5. Het geeft je perspectief

Iets doen wat je niet leuk vind geeft je perspectief in het leven. Soms vergeet je even hoe goed je het kan hebben. Een rot klusje of een paar wat mindere dagen laat dan precies zien wat je wel leuk vind en welke dingen er wel fijn zijn in je leven. Hoe onplezierig het ook is, een rot-klus kan je soms dingen in een ander licht laten zien.

Natuurlijk is het niet leuk als je leven helemaal bestaat uit dingen die je niet leuk vind. Maar denken dat altijd alles in je leven maar leuk moet zijn is een illusie. Ook hier is de balans belangrijk! Zolang je genoeg energie haalt uit de leuke dingen om de minder leuke dingen aan te kunnen is het helemaal niet zo erg.

Wat vind jij nou echt niet leuk om te doen?

Liefs,

Daniëlle

Brightmorningdew

Comments 13

 1. Oh ik vind jou site ook erg leuk! en dit stukje? Ik ben het helemaal met je eens. Tegenwoordig moet iedereen een rijk en bruisend leven hebben, maar je weet niet eens als je een rijk en bruisend leven hebt als je de andere kant nooit hebt gezien. Ik ga je zeker volgen. Fijne dagen alvast!

  1. Post
   Author
 2. Vind vooral echt dat je er op die manier achter komt wat je dan wél leuk vindt, hoe je persoonlijkheid in en dat je verder kan komen door minder leuke dingen óók te doen. Ik moet gelijk denken aan als je een opleiding volgt tot iets super tofs. Er zullen altijd wel vakken tussen zitten die je niet zo leuk vindt, maar het brengt je wel verder naar dat doel én je komt er achter wat je dan wél leuk vindt.
  Tof artikel! Goed en duidelijk verwoord. 🙂

 3. Amen. Als ik op het punt beland dat ik iets echt stom vind en absoluut niet leuk vind om te doen dan probeer ik de knop wel om te draaien. Het dalen en pieken verhaal, zonder zon geen schaduw en ga zo maar door 😉

 4. Zo is het maar net, ik heb eens in de zoveel tijd net als iedereen natuurlijk een papierwinkel weer even uit te zoeken, en dat is niet leuk maar ik zorg er meestal voor dat als ik klaar ben, dat ik dan iets leuks heb staan of liggen, al is het een diner die ik niet vaak maak voor mijzelf. Een soort van beloning, dan kijk je er al anders tegen aan, en ga je vaak ook sneller zitten en doe je het gewoon om er maar klaar mee te zijn. En eigenlijk? Als het dan klaar is? Voelt dat al ontzettend goed! Voor mij dan, ben ik weer supertrots op mijzelf dat de klus geklaard is!

  En dat heb ik ook met schoonmaken, al hik ik nu wel tegen een bepaalde klus aan in de keuken, lol… en vandaag ga ik eerst maar weer eens de normale klussen doen, zien of ik eraan toe kom, vitrine kasten in de keuken, veel glaswerk etc, pannen eruit, maar ook voorraad door spitten 😉

  X

  1. Post
   Author

   Haha ja sommige dingen hik je gewoon lang tegen aan. Zo heeft mijn vriend gisteren de plint in de keuken geplaatst.. na 3 jaar.. lol maar trots dat hij nu is!

 5. Oef, wat een wijze waarheden allemaal. Ik zak stiekem een beetje weg ‘in mezelf’ tijdens het lezen van dit artikel, want ik ga dingen die ik niet leuk vind al-tijd uit de weg. Terwijl ik heus wel weet dat wat hierboven staat allemaal waarheid als een koe is (gekke uitspraak eigenlijk), en dat ik die dingen eigenlijk ook gewoon zou moeten doen. Want “het hoort erbij”. Hm, misschien toch nog even een extra goed voornemen op het lijstje zetten: meer dingen doen die ik eigenlijk niet zo leuk vind. Dankjewel voor deze waardevolle ingeving, hihi. Liefs en fijne feestdagen!

 6. Mooi, en helemaal mee eens. Ik denk dat je inderdaad op deze manier beter prioriteiten kan stellen, maar ook kan leren dat het leven bestaat uit minder leuke dingen. Het hoort er gewoon bij en we moeten het er mee doen 🙂

Laat mij weten wat jij vindt!