Wat ze je niet vertellen over het Noorderlicht

Brightmorningdew LIFESTYLE, TRAVEL 7 Comments

Er wordt een hoop geschreven over de magie van het noorderlicht, er zijn echter ook dingen die níet in de reisbrochure staan…

Het hoeft niet koud te zijn om het noorderlicht te zien

(3)

Maar dat is het vaak wel ;)! Toch is het geen vereiste, ook op een warmere avond kan je prima het noorderlicht zien, de temperatuur op aarde heeft hier niets mee te maken. Hoe het noorderlicht precies ontstaat is een ingewikkeld verhaal, maar ik zal de simpele versie geven.

Het noorderlicht ontstaat wanneer er elektrisch geladen deeltjes van de zon in onze atmosfeer in aanraking komen met luchtdeeltjes. Door een botsing tussen de elektrische deeltjes en de luchtdeeltjes ontstaat er gas, dit gas is wat wij kennen als het noorderlicht. Er kunnen verschillende soorten gas ontstaan, dit zijn dan ook de verschillende kleuren van het noorderlicht. Meer informatie kan je onder andere hier vinden.

Het noorderlicht is minder fel als je het met het blote oog ziet

Op foto’s is noorderlicht FEL groen, paars en rood terwijl het in werkelijkheid veel lastiger is om deze verschillende kleuren van elkaar te onderscheiden. Soms ziet de camera zelfs meer kleuren dan dat jij met het blote oog kan zien.

8278_10206005547393299_7475618930088577078_n

Op de bovenstaande foto kan je in de onderste laag duidelijk een paarse kleur zien, in het echt zag ik echter echt alleen groen en wit. Pas later, toen ik de foto’s ging bekijken, realiseerde ik mij dat er dus blijkbaar ook paarse gassen in de lucht waren geweest. De kleuren zijn, zeker bij een stille aurora, gewoon echt minder goed te zien. Pas als hij actief wordt en gaat dansen word het makkelijker om alle verschillende kleuren te spotten.

Ondanks dat de foto’s niet 100% overeenkomen met wat je daadwerkelijk ziet is het niet minder mooi. Het zijn gewoon twee aparte ervaringen, en als je het eenmaal in het echt hebt gezien kan je je ook voorstellen wat er echt gezien was bij een bepaalde foto. Ik kan dit helaas niet beter omschrijven dan dit en ook het laten zien wordt wat lastig, vertrouw er in elk geval op dat anders niet “niet de moeite waard” betekent.

Het noorderlicht is niet voor de ongeduldigen

Ja ik heb het noorderlicht vaak gezien toen ik in Lapland was, maar dit had (behalve met geluk) ook te maken met mijn vastberadenheid om het te zien. Mijn vriend, die echt na 5 minuten al klaar is met het staren naar de lucht, heeft het noorderlicht twee keer mogen ervaren. Hij had het geduld niet om op een (koude) open vlakte naar de lucht te staren in de hoop dat er misschien wat zou gaan gebeuren.

Het is onvoorspelbaar

.

De nacht van de derde crown (een zeldzame vorm van het noorderlicht) waren de voorspellingen slecht. Er was weinig “solar activity” en het zou volgens de voorspellingen een rustige nacht worden. Toch dacht ik “iets” te zien op de “all sky camera” en hoopte in elk geval een stil noorderlicht te zien. Toen ik aankwam bij het meer was het ook precies dat, stil noorderlicht… je zag eigenlijk maar 1 vaag groen streepje in de lucht hangen. Niet veel later begon hij echter te dansen en net toen we weg wilde gaan zag ik ineens recht boven ons een crown ontstaan! Als we af hadden gegaan op de voorspellingen hadden we lekker in bed gelegen en dit hele spektakel gemist!

Het is verslavend

Als je het net zo mooi vind als ik dan is het een keer zien niet voldoende, wees dus gewaarschuwd! Je kan zomaar ineens een fanatieke “northernlight chaser” in je groep hebben en dat is voor de mensen die liever in een warm hutje een boek lezen niet altijd goed nieuws 😉

Liefs,

Daniëlle

 

Brightmorningdew

Comments 7

 1. Absoluut prachtig en ik blijf nu aan mijn fysio therapeut denken, hahahahaha

  En leuk die weetjes, heb je het filmpje op Fb ook gezien wat ik voor één van je vriendinnen had neer gezet, die laat het heel mooi zien hoe het werkt vanuit de ruimte, vanaf de zon naar hier, en daar leerde ik zelfs van… we spreken vaak over het Noorderlicht, maar dat het ook mogelijk is dat er een Zuiderlicht ontstaat, zo gek, dat je dat dan weer niet mee krijgt eigenlijk.

  X

 2. Ik ben afgelopen januari naar Noord-Noorwegen (Tromso) gevlogen om het Noorderlicht te zien en inderdaad: op foto’s is het vaak feller dan dat je zelf kan zien. Zo had ik een foto gemaakt van het Noorderlicht en toen ik ze ’s avonds terugkeek, zag ik allemaal paarse strepen ook! Hahah, daar keek ik wel vreemd van op.
  Ook keek ik voor mijn reis naar allerlei Noorderlicht filmpje waarbij het Noorderlicht heel snel bewoog en ik vroeg me altijd af of het licht ook écht zo snel bewoog of dat het versneld was. Toen ik het Noorderlicht zag bewoog het zóó snel, het was bijna beangstigend, haha!

  Echt, echt, echt een aanrader voor de mensen die nog twijfelen! Het is het echt waard! Ook als je het licht niet ziet, is er genoeg te doen (in Tromso dan ;’) )

  Liefs,

  Lara

  1. Hi Lara, ik wil eind dit jaar naar Tromso en ben op zoek naar tips van een ervaringsdeskundige. Zou ik contact met je mogen opnemen?
   Groetjes Priscilla

 3. Haha, vooral dat laatste is zó waar! Ik woon op breedtegraden waar het noorderlicht geregeld te zien is en ik kan dan zó chagrijnig worden als het hier bewolkt is en het elders wel te zien is :’) Leuk artikel Daan!

Laat mij weten wat jij vindt!