Wil jij gelukkig worden van je carrière? Heb een leven ernaast!

“Als je werk doet wat je leuk vindt hoef je nooit meer een dag te werken in je leven.” Nou, dat is allemaal leuk en aardig maar om te genieten van je carrière moet je óók genieten van een leven daarbuiten.

We zien het tegenwoordig steeds meer, mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt en daardoor leven in een soort droom. Toch zie je ook bij deze mensen stress, uitputting en zelfs een burn-out op de loer kan liggen.

Privégeluk is belangrijk voor je werkgeluk

Werkgeluk heeft dus niet alleen te maken met hoe leuk je je werk vindt. Een goede balans tussen werk en privé is minstens net zo belangrijk. We zoeken in ons werk steeds meer naar een gevoel van erbij horen, persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ons persoonlijke leven staat daarbij steeds vaker op een laag pitje. En dat is zonde, want uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn op hun werk twee dingen gemeen hebben:

1.     Ze hebben een leven buiten het werk om

En

2.     Ze kunnen dit leven betalen!

Je droom najagen is dus hartstikke mooi, maar je moet hierbij je privéleven niet uit het oog verliezen.Maak tijd voor vrienden en familie, ga naar buiten en zoek een hobby buiten je werk om.

Ja, dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke leuk… maar hoe maak je deze tijd precies?

Door prioriteiten te stellen, jij bent belangrijk dus je privéleven ook!

Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus als jij niet weet waar je de tijd vandaan moet halen heb ik hieronder drie tips om wat meer tijd te hebben voor je privéleven:

Probeer wat eerder op te staan

Je hoeft geen uren van tevoren op te staan, maar iets ieder opstaan voor je naar je werk gaat zorgt ervoor dat je niet het gevoel hebt dat je opstaat om te moeten werken. Hou je van koken? Maak dan een uitgebreid ontbijt. Sportieve types kunnen sporten en als je meer op mij lijkt kun je een boek lezen, een aflevering van een serie kijken of een korte game spelen. Op deze manier begin je de dag echt voor jezelf.

Deze tip las ik super vaak bij anderen en ik vond het in de eerste instantie altijd een beetje onzin. Ik hou van slapen en slaap het liefst zo lang mogelijk! “Ik ga me echt niet beter voelen van minder slaap” dacht ik. Toch bleek het tegendeel waar te zijn. Wanneer ik begin met “iets voor mezelf” ben ik de rest van de dag productiever, vrolijker én heb ik meer energie.

Pak je agenda erbij en plan leuke dingen

Als ik iets moet plannen na mijn werk gaat er vrij weinig gebeuren. Vaak zit ik dan graag op de bank of werk ik toch stiekem nog even door. Daarom probeer ik minimaal drie keer in de week tijd in de agenda te blokken én deze alvast in te vullen met een activiteit. Ik spreek af om te eten met vriendinnen, ga naar de film of ga iets anders doen wat ik leuk vind.

Door het echt van tevoren vast te leggen doe ik het ook echt en eindig ik niet alsnog met mijn laptop op de bank. Vaak baal ik eerst van mezelf. “Hoe kon ik dit nu afspreken, ik heb het hartstikke druk en kan écht niet iets voor mezelf gaan doen nu”. Maar als ik dan eenmaal mijn werk voor de dag heb afgerond realiseer ik me dat ik sneller en efficiënter heb gewerkt én de volgende dag zit ik weer vol energie omdat ik opgeladen ben.

Leer nee zeggen

Vaak zitten er in je week ook allemaal klusjes en dingen die je doet voor anderen omdat je geen nee wilt zeggen. Kijk kritisch naar je agenda en schrap dingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt, zo heb je meer tijd voor dingen waar je wel gelukkig van wordt.

Ja het is misschien een open deur, maar ook voor mij is dat nog altijd een valkuil.

 

Zo, en nu aan de slag! Wanneer heb jij deze week tijd voor jezelf ingepland?

 

Brightmorningdew
Please like & share:
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

2 thoughts on “Wil jij gelukkig worden van je carrière? Heb een leven ernaast!

  1. Ik maak altijd best veel plannen naast mijn werk. Hoewel ik als tegenhanger ook wel eens een week met NIETS buiten mijn werk heb. Ik heb soms het gevoel dat mijn privéleven te groot is om te combineren met een fulltime baan, haha. Het eerder opstaan om iets voor mezelf te doen, laat ik toch maar achterwege. Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is, maar ik ga rond 07.00 de deur uit en heb het er niet voor over om nog eerder op te staan. Wie weet als ik ooit thuiswerk of dichterbij huis werk.
    Shirley onlangs geplaatst…Hoeveel geld gaf ik uit tijdens 5 dagen in Málaga?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge