Calgary, hier zijn we dan!

Brightmorningdew LIFESTYLE, TRAVEL 2 Comments

Zo, en dan ineens woon je in Canada. Sinds mijn laatste blog is alles een beetje in sneltreinvaart gegaan. Ineens kregen we groen licht om te gaan en nog geen 5 dagen later zaten we ook daadwerkelijk in het vliegtuig naar ons eigen huis. Vandaag heb ik de afgelopen weken op papier gezet – of nouja, een poging gedaan tot 😉!

6 april, de dag van de vlucht en onze emigratie

Ik weiger het eigenlijk een emigratie te noemen. Een emigratie klinkt zo “doei ik kom nooit meer terug”, maar geloof me, de douane noemt dit gewoon een emigratie. Zelfs als het tijdelijk is. Dus 6 april was de dag dat wij in het vliegtuig stapte -eh emigreerde- naar ons nieuwe leven…

We kwamen véél te vroeg op Schiphol aan. Tijdens onze vorige trip naar Canada was het zo druk dat we waren voorbereid op het ergste. Met 5 koffers kun je niet “even” langs de luggage drop-off dus we waren voorbereid op het ergste. Ja 5 koffers, probeer jij maar eens je hele privé- en werkleven in een koffer te stoppen 😉! Gelukkig ging het inchecken hartstikke snel en hadden we dus ineens nog +/- 2 uur over om koffie te drinken met de intimi die ons kwamen uitzwaaien. Superleuk, maar daardoor ook wel moeilijker omdat je het onvermijdelijke afscheid maar een beetje blijft uitstellen…

Na 2 koppen koffie, ontelbare knuffels, “veilige reis”, “tot snel” en een grondige check van al mijn apparatuur bij de douane was het grote avontuur dan echt begonnen… op naar de gate!

Aankomst in Canada

Na een prima vlucht van +/- 8,5 uur kwamen we aan in Canada. Normaal voelt door de douane gaan als een simpele formaliteit, maar dit keer maakte wij mee waar border control voor bedoeld is. Eerst kom je langs de “normale” douane. Daar vertel je dat je hier komt voor een werkvergunning en dat je de aanvraag al hebt aangemeld. Daarna mag je met de rest van de passagiers gewoon je koffer ophalen, maar in plaats van naar de taxi’s moet je hierna naar de immigratieafdeling. Hier is het vooral veel wachten, veel vragen beantwoorden en nog meer wachten. Na ongeveer een uurtje was alles geregeld en waren wij beiden een mooie werkvergunning rijker en heel wat dollars armer, het is niet gratis dat “tijdelijk ergens anders wonen en werken”.

Yes, we mogen het land in. En nu?!

Omdat wij ons huis tijdens de vorige reis al hadden geregeld konden we daar nu direct naar toe. Onze relocation agent (Theresa) had de sleutels al opgehaald en zat daar op ons te wachten. Hup, daar gingen we met 5 koffers de taxi in naar ons huis. Ondanks dat je alles al eerder hebt gezien, voelt het nu anders. Het is nu niet meer een vakantie of een korte trip om de stad te leren kennen, het is je huis en toekomstige werkplek. Gelukkig vonden we het huis nog net zo leuk als toen we het uitkozen en konden we er ook zo in. Na een korte inspectie van het appartement vertrok Theresa en waren we officieel “vrijgelaten” in Calgary.

Probleem 1 De keukenkastjes waren nog hartstikke leeg. Op wat kruiden van de vorige huurders na was er weinig eet of drinkbaars te vinden in het appartement. Er is natuurlijk kraanwater, maar drinkbaar betekent niet altijd lekker. Kraanwater in Calgary ruikt en smaakt een beetje naar een zwembad, een smaak waar je aan moet wennen zeggen we dan maar 😉! Maar goed, genoeg over het kraanwater… Het was tijd voor boodschappen! Direct onder ons gebouw zit een boodschappenjuwelier a.k.a. mega biologische (en dure) supermarkt waar we even snel wat thee, brood en fruit scoorde. Daar in de rij werd mijn bankpas herkent door het meisje achter me.

“Excuse me, are you guys Dutch? I used to live in Holland and had a Rabobank card just like that”

Ehh… busted en niet eens door mijn accent 😉! Een gezellig gesprek en uitwisseling van telefoonnummers volgde, SCORE!

Na een weekend van boodschappen, sightseeing en het huisje eigen maken was het die maandag tijd voor de formaliteiten. Een bankrekening openen, SIN-nummer (soort bsn) ophalen, Alberta Health Care regelen en ons rijbewijs inwisselen. Dit laatste is overigens erg letterlijk, je Nederlandse rijbewijs wordt namelijk ingenomen en deze krijg je niet meer terug!  Bye bye roze pasje en hallo Canadees rijbewijs met belabberde foto.

Na maandag was eigenlijk alles geregeld. We zijn officieel geregistreerd en ons leven in Canada kon beginnen!

Probleem 2 Oh shit… en nu? Je bent eigenlijk op alles wat je moet regelen wel voorbereid. Maar als dat allemaal geregeld is… tja dan begint je leven hier. En wat doe je dan…

Verkennen, wennen en gezinsuitbreiding

De weken die volgden stonden eigenlijk allemaal in het teken van wennen en verkennen. Zelfs in een gemeubileerd appartement staat niet álles wat je nodig hebt. Ook duurt het wel even voordat een huis dat ingericht is door iemand anders als je `thuis` voelt.

Om de omgeving een beetje te verkennen gingen we naar Banff, Lake Louise en Edmonton. Edmonton vonden we mwah, maar Banff en Lake Louise waren prachtig. Ik kan niet wachten tot het volgende skiseizoen om de verschillende pistes af te knallen. Ook kan ik niet wachten om alles groen en zonder sneeuw te zien, ik vond het nu nog half besneeuwd en bevroren met bruin gras al indrukwekkend, dus ben heel benieuwd hoe het er straks uitziet.

Edmonton bezochten we trouwens op dezelfde dag als onze fokker in Wetaskiwin. Voor de mensen die mij niet op Instagram volgen komt er nu een nieuwtje: we hebben een puppy! We hadden met de fokker afgesproken omdat we elkaar tot nu toe alleen online en via FaceTime hadden gesproken. We moesten nog een kleine aanbetaling doen en vonden dat een mooie gelegenheid om elkaar – en de honden die ze gebruikt om te fokken – te ontmoeten. Een dag voordat we haar gingen bezoeken stuurde ze me een berichtje. Wij waren nummer 11 op de wachtlijst, maar veel mensen gaven aan liever nog even te wachten. Hierdoor stonden we ineens op plek 5 voor dit nestje met, je raadt het al, 5 honden! Ineens gingen we dus niet alleen meer de ouders ontmoeten, maar misschien ook echt onze nieuwe pup!

Nouja, ik zeg misschien… maar zoals ik al zei we hebben nu een pup uit dit nestje! Wanneer ik zeg “heb” bedoel ik trouwens niet dat hij al hier thuis is, daarvoor moet hij nog even een beetje groeien. Maar vanaf 5 of 6 mei is dit ons nieuwe vriendje:

Zijn naam? Artis <3!

Ondertussen zitten we in onze derde week hier en is het nog altijd wel wennen. Ineens woon je aan de andere kant van de wereld en dat is toch gekker dan ik van te voren had gedacht. Het is niet de eerste keer dat ik tijdelijk in het buitenland woon. Heck, ik woonde zelfs eerder in Canada… Maar omdat het nu niet voor mijn studie is, voelt het toch allemaal een beetje anders en “officiëler”. Toch begint het langzaam maar zeker te wennen. We zijn een keer gaan eten met “het meisje uit de supermarkt” en hebben ook al nieuwe plannen gemaakt. Binnenkort komt Artis bij ons wonen en kunnen we de honden community van Calgary gaan verkennen…

Enneh… werken dan?

Ohja! Zou ik dat bijna vergeten. We zijn hier natuurlijk niet op een hele lange vakantie. Na de eerste week sightseeing is Robbert gestart met werken. Ook ik ben toen weer fulltime aan de slag gegaan. Hoe dat mij vergaat hier is voer voor een andere blogpost, maar ik kan jullie wel vertellen dat het best een beetje wennen is.

Al met al wordt het dus wel wat met ons hier, maar we hebben nog even de tijd nodig om echt te settelen! Er komt langzaamaan weer een echt ritme in de dagen hier. Wellicht wordt het dan ook makkelijker om jullie wat regelmatiger een update te geven, maar ik beloof nog even niets… 😉

Wil je wat vaker updates over onze avonturen hier in Canada? Volg mij dan op Instagram, daar plaats ik zo nu en dan wat foto’s uit ons dagelijks leven!

Brightmorningdew

Comments 2

  1. Wauw, dat is nogal wat, volgens mij is het net als met alles wat echt super nieuw is of anders, een groot wennen en het komt vanzelf. Tijdelijk of niet! Prachtige foto’s in elk geval, en ik denk dat jullie je draai met werk en alles snel zullen vinden, zeker met Artis erbij straks 😀

    X

  2. Hi Danielle, leuk verslag van jullie eerste periode in Canada; gaat wel goed komen met jullie daar ! Wat een scheetje van een hond, welk ras?

Laat mij weten wat jij vindt!