Peytomeer

Dinosaur Provincial Park, Drumheller en Banff

Brightmorningdew TRAVEL 1 Comment

Mijn  eerste minivakantie in eigen land zit erop! Wanneer je nadenkt over 9 dagen vakantie voelt het als een eeuwigheid, maar wanneer je er middenin zit… vliegt het zo voorbij. Vrij herkenbaar denk ik zo, gelukkig hebben we de foto’s nog!

De gang tijdens het eten

Yay, de gang is weer samen, dit keer mét de nieuwste aanwinst Artis. Robbert moest helaas wel ook wat werken in deze week, maar dat gaf ons een kans om naar (zoals Robbert het noemt) oud steen te kijken. In Alberta zijn namelijk ontzettend veel dino-fossielen gevonden en dat wilde ik best wel eens zien.

Dinosaur Provincial Park

Dinosaur provincial park

Dinosaur Provincial Park 3

Dinosaur Provincial Park 2

Er zijn verschillende plekken waar ze fossielen hebben gevonden, maar de twee bekende toeristische trekpleisters zijn Drumheller en Dinosaur Provincial Park. Deze liggen wel zo’n 4 uur uit elkaar, dus je moet wel twee dagen reserveren als je beide wilt bezoeken. Wij begonnen in Dinosaur Provincial park. Ik had mijn spiegelreflex mee, maar door een domme fout van mijn kant zijn alle foto’s onbruikbaar en moeten we het doen met telefoonplaatjes.

Het park heeft verschillende wandelroutes die in principe voor de meeste mensen goed te doen moeten zijn. Er zitten een paar trappetjes en steile stukken in, maar je hebt geen hoog fitnesslevel nodig om tot de hoge toppen te komen. Het uitzicht is spectaculair. Iets wat je overigens niet verwacht wanneer je erheen rijdt. 2,5 uur lang zie je niets. Of nouja, niets… weiland. Heel. Veel. Weiland.

En dan ineens, als je navigatie nog ongeveer een kilometer aangeeft doemt er een scheur in de aarde op. Deze scheur is Dinosaur Provincial Park. Vanaf het moment dat we binnenrijden voelt het alsof we op een filmset zijn beland. De diepe groeven met meertjes onderin, de verschillende tinten groen en de droge wanden voelen bijna buitenaards. We bewandelen hier twee van de trails die onderweg meer informatie geven over wat je ziet en hoe het is ontstaan. Daarna gaan we, heel Noord-Amerikaans de “auto loop” doen. Daarmee rijdt je door het interessante landschap en kun je stoppen bij twee huisjes waar je fossielen kunt zien. Vanuit hier lopen ook nog verschillende wandelpaden, maar die hebben we even laten schieten. We moesten nog best een stukje rijden en met een puppy kun je helaas nog niet hele dagen lopen.

Artis Geocache

Wel hebben we onderweg nog even een geocache gevonden!

Drumheller

Black Beauty Drumheller

De volgende dino-stop was in Drumheller waar je het Royal Tyrrell Museum hebt. Hier kwamen we meer te weten over de fossielen en zagen we “de black beauty” de publiekstrekker van het museum. Het hoofd hier is een cast, maar het echte hoofd ligt rechtsonder (niet op de foto) omdat het te zwaar is om zo omhoog te houden.

Werkplaats fossielen

Ook kun je in het museum een kijkje nemen in de “werkplaats” waar de fossielen met de grootste zorg worden schoongemaakt en onderzocht. Heel cool en zeker de moeite waard voor liefhebbers, wij miste wel een audiotour maar ik kwam er later achter dat ze een app hebben waarop deze beschikbaar is. Jammer dat ik toen alweer lang en breed thuis was ;)!

Banff National Park

Alvast een waarschuwing, Artis is veel te zien op de volgende foto’s… sorry, not sorry.

Peytomeer

Een bezoekje aan Banff National Park is een echte must wanneer je naar Calgary (of eigenlijk Canada komt). Iedereen heeft het over Lake Louise, maar als ik eerlijk ben vind ik het Peytomeer vele malen indrukwekkender. Een korte wandeling omhoog geeft je een prachtig uitzicht. Ik kreeg de vraag op Instagram maar nee Sandra (en wie het nog meer wil weten ;)!), er is niet gepield met het blauw van het meer. Dat is echt zo blauw. Niet normaal mooi.

Artis Peytomeer

Kijk dan hoe blauw! En natuurlijk ook naar Artis, ik bedoel hoe dan?! Ik probeer al de hele week foto’s van m te maken, zonder succes. Robbert klikt twee keer met de camera en heeft dit pareltje te pakken. Vanaf het Peytomeer draaien we weer om, tijd om terug richting Banff te rijden. Onderweg stoppen we eerst nog bij Bow Lake:

View this post on Instagram

😍 #banffnationalpark #canada #mijnachtertuin

A post shared by Danielle Tertaas (@bmd_danielle) on

Artis Bow Lake

Enn….

Artis Danielle Lake Louise

Natuurlijk bezoeken we ook Lake Louise. Van boven waarschijnlijk net zo blauw, maar van dichtbij toch iets minder indrukwekkend dan het Peytomeer. Wellicht wordt de ervaring ook iets verstoord door de honderden mensen die om ons heen staan… op deze foto niet te zien, maar dat is de magie van een goede hoek kiezen ;)!

Het eerste bezoek is alweer naar huis

En dan gaan die 9 dagen toch ook ontzettend hard. Naast deze tripjes ging het gewone leven ook nog door. We gingen naar puppycursus, ik heb een ochtendje gewerkt, we bezochten de Calgary Zoo en op vaderdag gingen we naar een foodtruck festival. Artis had ook nog een soort sportdag van zijn hondenschool én sleepte en prijs mee naar huis voor “leukste reactie op de spiegel”.

En toen, voor we het wisten stonden we op de luchthaven alweer afscheid te nemen… dat zijn dan weer de minder leuke dingen. Het leven hier ging ook al weer snel verder met werk en Canada Day, maar toch voelen vrienden en familie altijd extra ver weg als er iemand van “thuis” hier is geweest. Wat dat betreft heb ik overigens wel geluk, want ik mag over een ruime twee weken alweer de volgende bezoekers verwelkomen. Mijn ouders komen met mijn verjaardag naar Calgary! Dan gaan we ook Jasper wat meer verkennen, dus daar heb ik héél veel zin in.

Maar nu eerst nog even genieten van het Canada Day vuurwerk en de Stampede overleven….

 

Brightmorningdew

Comments 1

Laat mij weten wat jij vindt!